Η.Π.Α: Μόλις τοποθετήθηκε το πρώτο μνημείο για την Γενοκτονία του Πόντου.

 

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Γενοκτονία του Πόντου, επέτειος μνήμης της γενοκτονίας 350.000 χιλιάδων Ποντίων  τιμάτε στις 19 Μαΐου.

Εμείς όμως πάμε στις Η.Π.Α και στο πάρκο που βρίσκεται στο Norwalk, ένα χωριό μισή ώρα από το Μανχάταν όπου έγινε η τοποθέτηση του πρώτου στις Η.Π.Α μνημείου για την γενοκτονία του Πόντου.

Αποκαλυπτήρια λοιπόν, του πρώτου μνημείου για την Ποντιακή Γενοκτονία σε δημόσιο χώρο στις ΗΠΑ εγκαινιάσθηκε εχθές από την Ποντιακή Κοινότητα Norwalk «Ο Πόντος».

Το Norwalk είναι ένα χωριό μισή ώρα από το Μανχάταν, όπου περίπου 500 οικογένειες ζουν εκεί και μιλούν τη μητρική τους γλώσσα.

Η γλυπτική σύνθεση είναι του εξαίρετου γλύπτη Γιώργος Κικώτης, και περιλαμβάνει, τη λύρα του Πόντου, τον αετό του Πόντου, την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και τον ξεριζωμό αποτυπωμένο σε χαλκό.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος της πόλης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Ν.Υόρκη, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής ΗΠΑ και Καναδά Gus Tsilfides και μέλη Ποντιακών οργανώσεων.

από την σελίδα: Pontian Society “Pontos” of Norwalk.

 

Αιωνία η μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας που εκτός από τα 353.000 θύματα είχε και άνω του 1.000.000 εκ. ζώντες ‘θύματα’ που ξεριζώθηκαν οριστικά από τα πάτρια εδάφη γη Ποντίων από την αρχαιότητα.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.