Η Χίος τίμησε τον αντιστασιακό- έφεδρο αξιωματικό Ιάσονα Καλαμπόκα

Συμπληρώνονται φέτος 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου και την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στις 10/09/1944. Σε απόδοση φόρου τιμής στον υπολοχαγό Ιάσονα Καλαμπόκα, ο οποίος δολοφονήθηκε λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση, ο Δήμος Χίου οργάνωσε εκδήλωση τιμής την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 11:00 π.μ. στον χώρο του ανδριάντα του, στην πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου.

Η 75η επέτειο της απελευθέρωσης της Χίου από τους Γερμανούς, γιορτάστηκε το πρωί της Παρασκευής μπροστά στον ανδριάντα του Ιάσονα Καλαμπόκα, παρουσία αρχών του νησιού, μαθητών αλλά και πολλών συμπολιτών μας. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Στεφάνι κατέθεσε και ο συναγωνιστής του Ιάσονα Καλαμπόκα και μέλος του ΕΑΜ, Δημήτρης Κουσκουσάκης, ο οποίος φανερά συγκηνιμένος κατατέθοντας το δάφνινο στεφάνι είπε:

«Γεια σου σύντροφε Γιώργο» αυτό ήταν το συνθηματικό του ήρωα Υπολοχαγού.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1944, λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση του νησιού, ο Ιάσονας Καλαμπόκας σκοτώθηκε στην οδό Αγίου Συμεών της πόλης της Χίου από εχθρικά πυρά κατόπιν προδοσίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.