Η Goldman Sachs αγοράζει ξενοδοχεία στην Ελλάδα

 

Σε νέα επένδυση, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση και αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα προχωράει η Goldman Sachs. Αποκτά, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία εκ των έξι ξενοδοχείων του ομίλου GHotels, συμφερόντων της οικογένειας Γρηγοριάδη.

Η εξαγορά των τριών αυτών μονάδων, εφόσον ολοκληρωθεί, έρχεται να προστεθεί σε έναν σημαντικό αριθμό άμεσων ξένων επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό τουρισμό από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές όπως η Blackstone, η Hines, η Goldman Sachs Asset Management και άλλοι. Με τις προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό να παραμένουν αισιόδοξες, παρά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, και τον στόχο για ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας το 2030 στα 27 δισ. ευρώ από 18,2 δισ. το 2019, το αγοραστικό ενδιαφέρον για ξενοδοχειακά ακίνητα στην Ελλάδα παραμένει αμείωτο, σημειώνουν πηγές της αγοράς.

Η κυοφορούμενη συμφωνία της Goldman Sachs με την GHotels αφορά μία μονάδα πέντε αστέρων και δύο μονάδες τεσσάρων αστέρων στην περιοχή Καλλιθέα της Χαλκιδικής, οι οποίες αθροιστικά έχουν δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 1.000 κλινών, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Η αθροιστική αξία τους εκτιμάται στα επίπεδα των 80-90 εκατ., συμπεριλαμβανομένων των δανειακών υποχρεώσεων που βαρύνουν τα ξενοδοχεία αυτά. Επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ περίπου προβλέπει το business plan της Goldman Sachs για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπενθυμίζεται πως η Goldman Sachs διατηρεί και συμμετοχή στον όμιλο Sani/Ikos.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η οικογένεια Γρηγοριάδη θα διατηρήσει αρχικά τουλάχιστον μειοψηφική μετοχική συμμετοχή, ενώ η Goldman θα αποκτήσει δικαίωμα εξαγοράς και αυτής. Προσπάθεια επικοινωνίας της εφημερίδας με την πλευρά των πωλητών δεν κατέστη δυνατή μέχρι αργά χθες το απόγευμα. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναζητήθηκε τραπεζικός δανεισμός από τις ελληνικές τράπεζες, ειδικά όσον αφορά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αλλά και την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων υποχρεώσεων, ο οποίος και φέρεται να προσυμφωνήθηκε.

Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν τα τρία ξενοδοχεία, την απόκτηση των οποίων δρομολογεί Goldman Sachs, θα περάσουν άμεσα υπό νέα διαχείριση ή όχι. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως για τη συμφωνία μεσολάβησε Ελληνας επιχειρηματίας με ξενοδοχειακό όμιλο που ελέγχει έξι μονάδες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα και μία στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ο οποίος πιθανόν να εμπλακεί στην επόμενη μέρα των τριών μονάδων του ομίλου Γρηγοριάδη. Η GHotels ελέγχει τρία ακόμα ξενοδοχεία, ένα πέντε αστέρων στη Χαλκιδική και δύο τριών αστέρων στη Χαλκιδική και στην Κρήτη.

Η ιστορία του ομίλου GHotels Group ξεκίνησε το 1972 με το πρώτο ξενοδοχείο, το Pallini Beach, στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής. Το 1976 προστέθηκε το Athos Palace – Villa Princess Theophano στην ίδια περιοχή, ενώ το 1996 άλλες δύο νέες μονάδες εντάχθηκαν στον όμιλο και το 1997 προσετέθη το 5 αστέρων Simantro Beach Hotel στην περιοχή Σάνη Χαλκιδικής.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.