Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 …Νο 35.. Όλα στο φως! Τα σταφύλια του αμπέλου βγήκαν ξινά για την κυρά Καλλιόπη!

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή…

Όταν στην παρουσίαση του πρώτου μου βιβλίου ” Ενθύμιο ενός μεγάλου έρωτα της δεκαετίας του 1960 ” που έγινε στις 15 Ιουλίου 2014 κάτω από τους πλατάνους της Δασκαλόπετρας στην καφετέρια ΗΩ του Παναγιώτη Κουτούρα μόλις άκουσα το επίθετο αμέσως το μυαλό μου πήγε σε ένα από τα πολλά περιστατικά που είχα αντιμετωπίσει μόνος μου στα μισά της δεκαετίας του 1970!

Ήταν ένα Αυγουστιάτικο πρωινό μεταξύ 08.00 έως 09.00 όταν σταμάτησε ένα αυτοκίνητο μπροστά στην κλινική Ζαφείρη στην οδό Δελλαγραμμάτικα και μας φώναξαν επειγόντως να πάμε με το φορείο να παραλάβουμε τραυματισμένη γυναίκα από πτώση από άμπελο! Εδώ θα αναφερθώ στην άδεια που μου έδωσε σήμερα ο Παναγιώτης Κουτούρας ιδιοκτήτης της καφετέριας ΗΩ και εγγονός της Καλλιόπης Κουτούρα να αναφέρω το γεγονός με ονοματεπώνυμο με όλα τα διαδραματισθέντα γεγονότα! Τα πρόσωπα που είδα ήταν γνωστά από παλαιότερα συμβάντα της οικογένειας.

Την κυρία Καλλιόπη την συνόδευαν οι δύο Μαρκέλλες κόρη και νύφη με το ίδιο ονοματεπώνυμο και κρατούσαν ακτινογραφία στο χέρι που είχαν βγάλει στο Ακτινολογικό εργαστήριο του Αδαμάντιου Απόδιακου πριν έρθουν στην κλινική! Έτυχε να είμαι πάλι μόνος μου με το λοιπό προσωπικό της Κλινικής επειδή ο Ζαφείρης θα ερχόταν από την παραλία των Καμπιών όπου είχαμε πάει με τις οικογένειές μας για λίγες μέρες για ξεκούραση και μπάνιο…. αργότερα λόγω της μεγάλης αποστάσεως! Αφού την μεταφέραμε πάνω στο εξεταστικό κρεβάτι με φρικτούς πόνους γιατί απ’ ότι είδα στην ακτινογραφία είχε συντριπτικά κατάγματα δεξιάς ποδοκνημικής άρθρωσης και σφυρών με Εξάρθρημα!

Για να μην πονάει είπα μέσα μου…. γιατί δεν ήξερα σε πόση ώρα θα έρθει ο Ζαφείρης…. δεν κάνεις μόνος σου μια προσπάθεια για να μην πονάει η κυρία Καλλιόπη; Από προσωπικό ήταν ο Βαγγέλης Μενδωνίδης η Μαρία και η Ελένη! Λέω στον Βαγγέλη και την νύφη την Μαρκέλλα κρατήστε την καλά από το σώμα και τις μασχάλες…. έπιασα με λεπτούς χειρισμούς με τα δύο χέρια μου όπως περίπου οι φωτογραφίες που θα δημοσιευθούν και με γρήγορη και απότομη έλξη με μεγάλη δύναμη και έφερα το στραπατσαρισμένο πόδι στην θέση του γιατί αμέσως σταμάτησε ο πόνος και η Καλλιόπη πήρε ανάσα και μου έδωσε την ευχή της ! Εν συνεχεία όλοι μαζί με βοήθησαν και την γυψώσαμε μέχρι πάνω από το γόνατο για να είναι ακίνητο και σταθερό! Αφού στέγνωσε ο γύψος χωρίς πόνους πλέον την έστειλα πίσω στο Ακτινολογικό εργαστήριο του Αδαμάντιου Απόδιακου για επανέλεγχο! Είχε περάσει ώρα… εμείς το προσωπικό δηλαδή κάναμε αλλαγές σε ασθενείς που χειρουργήσαμε πριν λίγες μέρες για να μην καθυστερούν…..οπότε έφθασε και ο Ζαφείρης…. προτού ακόμη τον ενημερώσω κτύπησε το τηλέφωνο στο γραφείο και το σήκωσε ο Ζαφείρης άκουσα που στο τέλος του είπε ωραία Διαμαντή και έκλεισε το τηλέφωνο!

Αμέσως με ρωτά ο Ζαφείρης τι έγινε και ο Απόδιακος μέσ’την τρελή χαρά μου είπε…Μα ποιός είσαι Γιάννη; ο Θεός; Δεν φαίνεται τίποτα όλα στην θέση τους έρχονται πίσω να τα δείς! Πράγματι λες και έβαλε το χέρι του ο Άγιος Παντελεήμονας πήγαν όλα στην θέση τους και τα κατάγματα και το εξάρθρημα! Δεν ξέρω πως αλλά το διαπίστωσα μετά από πολλά χρόνια και μετά από πολλά τέτοιου είδους περιστατικά ότι ή η εμπειρία ή έχω το χάρισμα της επιτυχίας! Μάθαμε ότι στο σπίτι της στα Γλύματα στον Βροντάδο κοντά στον Άγιο Μάρκο με τον ρουκετοπόλεμο του Πάσχα πήγε η Καλλιόπη πρωί πρωί και ανέβηκε σε μια καρέκλα ή σκάλα δεν θυμάμαι ακριβώς να κόψει σταφύλια από τον άμπελο που ήταν σε κρεβατίνα μπροστά από το σπίτι της και γλύστρισε και σωριάστηκε κάτω σαν καρπούζι και έγινε το κακό για ένα τσαμπί σταφύλι βρέθηκε με γυψομένο πόδι!

Βέβαια μετά από δύο μήνες περίπου αφαιρέσαμε τον γύψο και μάλιστα πήγε πολύ καλά η πορεία της υγείας της…. αλλά συχνά πυκνά έκανε Ακτινολογικό έλεγχο για εξακρίβωση ότι ήταν όλα στην θέση τους ! Αυτά είναι από τα έκτακτα περιστατικά που πρέπει να ενεργήσει άμεσα όποιος μπορεί και γνωρίζει την διαδικασία… αλλά να έχει και το θάρρος και την τόλμη και τις γνώσεις ! Γιατί η παροιμία λέει ότι στην βράση κολλάει το σίδερο! Όταν πράγματι.. ειδικότερα στο εξάρθρημα όταν είναι ακόμη ζεστό ενεργήσει άμεσα όποιος μπορεί και γνωρίζει η επιτυχία κατά 99% είναι δεδομένη! Έπεται συνέχεια!

Καλό Απόγευμα!

Χίος 26 Μαϊου 2020

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.