Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 ..Νο 40… Όλα στο φως! Και παπάς και ζευγάς και δεινός ψαροντουφεκάς!

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή…

Θα ξεκινήσω με μια ιστορική αναδρομή του 1821 και την φράση που είπε ο Γέρος του Μοριά….. “ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς”!

Ο Κολοκοτρώνης είχε ορίσει σύναξη των παλικαριών του ορισμένη ώρα για να στήσουν καρτέρι που θα περνούσαν από ένα χωριό Αρβανίτες αλλά το παλικάρι του ο παπά-Λευτέρης αργούσε να φανεί!
Όταν έφθασε τρέχοντας με μεγάλη καθυστέρηση ο παπά-Λευτέρης και τον ρώτησε ο Κολοκοτρώνης γιατί άργησε;
Του αποκρίθηκε ότι καθώς περνούσε από το χωριό είδε την χήρα του κακομοίρη του Θανάση που σκοτώθηκε στον αγώνα να προσπαθεί να ζευγαρώσει το χωραφάκι αλλά δεν τα κατάφερνε, την λυπήθηκα και κάθισα και την βοήθησα!

Και ο Κολοκοτρώνης τότε του είπε: “Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς θα είσαι”!
Και από τότε αυτή η έκφραση χρησιμοποιείται κατά το δοκούν.

Αλλά εγώ σήμερα με αυτό που θα περιγράψω θα χρησιμοποιήσω το όνομα του παπά-Λευτέρη Μιχαήλ και θα πω και παπάς και ζευγάς και δεινός ψαροντουφεκάς!
Το όνομα είναι ψεύτικο για ευνόητους λόγους της ιεροσύνης!

Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1970 δηλαδή 72 ή 73 όταν με φρικτούς πόνους στο στήθος και το στομάχι ήρθε στην κλινική Ζαφείρη ένα παλικάρι με την σύζυγό του σε μικρή ηλικία και οι δυο τους κάτω από τα τριάντα με τέσσερα πέντε παιδιά τόσο γρήγορα είχε φτιάξει πολύτεκνη οικογένεια!
Το παλικάρι ως ταχυδρόμος τότε, καθημερινά με το μηχανάκι του μοίραζε γράμματα και συντάξεις σε αρκετά χωριά της Χίου… δεν θα αναφέρω νότια ή βόρεια ή στην πόλη…. αλλά συγχρόνως δούλευε και στα χωράφια του και ήταν και δεινός ψαροντουφεκάς για να τα φέρει βόλτα να θρέψει τόσα στόματα!
Είχε μεγάλο άγχος καθημερινά για να προλάβει όλες τις δουλειές μέχρι που το άγχος του τρύπησε το στομάχι και σε ηλικία 25 χρονών περίπου μας ήρθε με διάτρηση στομάχου και περιτονίτιδα!

Χωρίς καμία καθυστέρηση αμέσως τον βάλαμε στο χειρουργείο και επειδή ήταν αδύνατος μας διευκόλυνε στην όλη διαδικασία με αποτέλεσμα να πάνε όλα κατ’ευχήν παρ ότι είχε μεγάλη τρύπα!

Ο Ζαφείρης σπεσιαλίστας και λεπτολόγος έκανε άψογη δουλειά Ποτέ του πλέον δεν ξαναπόνεσε το στομάχι του ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού.
Αυτό που έπρεπε να αποφεύγει ήταν το καθημερινό άγχος , αν και κατά πόσο θα προλάβει όλες τις δουλειές.
Έτσι αποφάσισε και από ταχυδρόμος να χειροτονηθεί παπάς με γυναίκα παπαδιά και πολλά παιδιά!
Άξιος λειτουργός του υψίστου και της Χριστιανοσύνης,τίμιος,ηθικός   χαμογελαστός, ανιδιοτελής και δουλευτεράς ….τα χέρια του για όλες τις δουλειές από οικοδομικές, γεωργικές καλλιέργειες παντός είδους σκάβει θερίζει αλωνίζει… αλλά το μεγάλο του χόμπι και μεράκι είναι το ψαροντούφεκο!
Είναι σήμερα κοντά στην ηλικία μου και ακόμη βουτά σε βαθιά νερά!

Η μεγάλη του αδυναμία είναι ο ροφός και η συναγρίδα αλλά πιάνει συνήθως πολύ μεγάλα ψάρια κάθε είδους και χταπόδια!
Παρ ότι έχει χειρουργηθεί στην καρδιά εν τούτοις δεν σταμάτησε ποτέ να κολυμπά και να βουτά στά βαθιά νερά!

Πριν λίγες μέρες συναντηθήκαμε μετά από πολλά χρόνια στην πλατεία Βουνακίου ή Νικολάου Πλαστήρα και ήπιαμε καφέ και κουβεντιάσαμε τα παλιά αλλά και τα σημερινά για τα παιδιά και τα εγγόνια μας που έχει αρκετά και όταν του είπα ότι το καλύτερο μου φαγητό είναι τα κουκιά μου είπε όταν κατέβω πάλι στην πόλη θα σου φέρω φετινή σοδειά και πράγματι μου τα έφερε στο καφενείο!

Όταν του είπα να προσέχει για το μεγάλο βάθος μου απάντησε ότι του το λέει και ο ξεχωριστός άνθρωπος και καρδιολόγος της Χίου που τον παρακολουθεί ο Θανάσης Καρτάλης οπότε πηγαίνει και τον εξετάζει και μάλιστα την τελευταία φορά ο φίλος μου παπά-Λευτέρης Μιχαήλ  είπε του Καρτάλη:
Γιατρέ μου τόσες δεκαετίες έχω ψαρέψει και φάει ένα βαπόρι ψάρια εάν πάθω κάτι στο βυθό… ας φάνε και τα ψάρια εμένα!
Τα χέρια του παπά είναι αδρά και πολλές φορές όταν βγάζει κουκιές ή άλλα χόρτα μπορεί να μαυρίζουν αλλά είναι χέρια καθαρά και ευλογημένα με αγάπη στην καρδιά και την ψυχή για τον συνάνθρωπο μας!  Εγώ έτσι θέλω νάναι οι παπάδες! Και όπως αναφέρει ο τίτλος και παπάς και ζευγάς και δεινός ψαροντουφεκάς!
Καλό βράδυ! Και καλή ψαριά!
Χίος, 16 Ιουνίου 2020 
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.