Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963 – 1980… Νο 7 Ο Αυθεντικός Χειρουργός της Χίου, Κωνσταντίνος Μάρκου Βαλαντάσης

ΚΕΦ. 4 και τελευταίο..

Άφησα για το τελευταίο μέρος του αφιερώματος στον Κωνσταντίνο Βαλαντάση να παρουσιάσω τις προσωπικές μας σχέσεις και τις άγνωστες λεπτομέρειες που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί. Το ότι σήμερα μπορώ να γράψω να δημοσιεύω και να σχολιάζω σε ένα μεγάλο μέρος το οφείλω εκτός από τον μεγάλο μου δάσκαλο Γιάννη Αυγουστή πρωτίστως και στον Κώστα Βαλαντάση γιατί: Όταν στις 19 Απριλίου του 1967 γκρεμοτσακίστηκα στην Νέα Μονή και βρέθηκα μεταξύ ζωής και θανάτου για 48 ώρες ήταν αυτός που στην πραγματικότητα συγκόλλησε τα συντρίμμια μου και φρόντισε την συρραφή των ανοιχτών τραυμάτων στο στήθος μου και στο μέτωπο και των καταγμάτων πλευρών και της βάσεως του κρανίου! Υπάρχουν όλες οι έγγραφες απαντήσεις στα ιατρικά πιστοποιητικά που θα δημοσιευθούν μέσα στο βιβλίο όπως η Ιατροδικαστική έκθεση του ιδίου του Βαλαντάση…του Μιχάλη Μπιλιράκη ακτινολογικά ευρήματα.. του Οφθαλμιάτρου Χρήστου Μπίτσα με βυθοσκόπιση οφθαλμών, την εξέταση του καθηγητή παθολογίας Ηρακλή Μάσχα και φυσικά η συνταγογράφηση φαρμάκων στις σελίδες του βιβλιαρίου ασθενείας του ΙΚΑ που με υποχρέωσε ο Βαλαντάσης να παίρνω για έξι μήνες για την αποκατάσταση και ανάπλαση των εγκεφαλικών κυττάρων λόγω της βαριάς κρανίο εγκεφαλικής κάκωσης από το ταρακούνημα του μυαλού μου… Φάρμακα σπουδαία και δραστικά που κυκλοφορούν και σήμερα ίσως με διαφορετικές ονομασίες όπως το Engephabol .. το Difenal….το Neurobion..Με υποχρέωσε να φοράω σκούρα γυαλιά ηλίου για πολλούς μήνες για να μην επηρεαστεί η όραση μου… στους τέσσερις μήνες μετά το ατύχημα με έστειλε στα κεντρικά του ΙΚΑ στην Πειραιώς και έκανα άμεσα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα…. οπότε φάνηκε καθαρά η αποτελεσματικότητα της θεραπείας….

 

Δεν θα αναφέρω άλλα χειρουργικά περιστατικά γιατί είναι πολλά.. ίσως στην πορεία της συγγραφής του βιβλίου θα αναφερθώ σε ορισμένα.. αλλά τα χειρουργεία ήταν καθημερινά από δύο έως τέσσερα κατά μέσον όρο γιατί λόγω της ενδοτραχειακής ναρκώσεως είχε πέσει όλο το βάρος πάνω μας σε όλες τις ειδικότητες που πραγματοποιούσαν οι χειρουργοί της εποχής… γενική χειρουργική.. ορθοπεδική … Ουρολογία…. Γυναικολογικές επεμβάσεις.. τότε μαζί με τον Επαμεινώνδα Κάργατζη Χειρουργό Μαιευτήρα Γυναικολόγο που ήταν και ο πρώτος Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος της Χίου… μέχρι τότε όλοι οι προηγούμενοι ήταν Μαιευτήρες μόνο.

Θα αναφερθώ σε ένα μικρό επεισόδιο… ήταν βράδυ της 21 Ιανουαρίου 1969 είχαμε μπει στο χειρουργείο για μια οξεία σκωληκοειδίτιδα ενός μικρού παιδιού από τα Καρδάμυλα… έξω ο βοριάς φυσομανά καταστρέφει και παίρνει τα πάντα ξεριζώθηκε ένας στύλος της ΔΕΗ κάηκαν τα σύρματα και μείναμε σκοτεινά. Μόλις είχε κάνει την επιδερμική τομή ο Βαλαντάσης… αμέσως με φακό και κεριά έβαλε δύο ράμματα και ξύπνησα το παιδί και το χειρουργήσαμε το πρωί. Αλλά οι συγγενείς ήταν ανάστατοι… Όταν όμως είδαν ξύπνιο το παιδί ηρέμησαν! Αυτό ήταν η αιτία η κλινική να βάλει γεννήτρια για τις διακοπές ρεύματος. Σχετικά με τα αυτοκίνητα… το Peugeot 204 του Βαλαντάση και το Hillman του Αυγουστή…. Ήταν τα νεανικά μας χρόνια που ο καθένας είχε το χόμπι του. Συχνά πυκνά πήγαινα απ’την αρχή της παρουσίας μου στο χώρο της υγείας τα πρώτα χρόνια με τον Αυγουστή στα Καρδάμυλα για να εξετάσει ασθενείς και περισσότερο για παρέα στην διαδρομή γιατί τότε οι δρόμοι ήταν αρκετά δύσκολοι..

Σ’αυτή την διαδρομή έμαθα να οδηγώ αυτοκίνητο πάνω στο Hillman του Αυγουστή που αργότερα το οδηγούσα καθημερινά, γι’αυτό μόλις έκλεισα τα δεκαεννιά μου χρόνια έδωσα αμέσως εξετάσεις και πήρα το δίπλωμα… τότε έπρεπε να κλείσεις τα δεκαεννιά… Όταν ξεκίνησε η συνεργασία μας με τον Βαλαντάση με ήθελε πολλές φορές μαζί του για βοήθεια όταν ήταν να κόψει μεγάλο γύψο από πόδι και ειδικότερα υπέρβαρων γυναικών στα Καρδάμυλα γιατί η μετακίνηση τους ήταν δύσκολη αλλά και σε άλλες περιπτώσεις. Για να με προκαλέσει και δελεάσει επειδή είχα την τρέλα της εποχής με τα αυτοκίνητα μου έλεγε πάμε παρέα και θα οδηγήσεις το Peugeot… Φυσικά άλλο πράγμα..Λες και χαϊδεύεις γυναίκα με το ελαφρύ πάτημα στο Γκάζι γινόταν πύραυλος. Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας …ο Βαλαντάσης ποτέ δεν άφηνε κανένα να οδηγήσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο το είχε σαν ένα μέλος της οικογένειας του. Και κλείνοντας το αφιέρωμα στον Αυθεντικό Χειρουργό της Χίου Κωνσταντίνο Μάρκου Βαλαντάση .. Τιμής ένεκεν για τον νεανικό χαμό του δίνω στο σημερινό κείμενο τον τίτλο…Το Peugeot του Βαλαντάση και το Hillman του Αυγουστή…

Καλό ξημέρωμα!

Χίος 9 Μαρτίου 2020

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.