Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963– 1980 Όλα στο φως.. Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή Νο 3

Εξωμήτριος Ολοκληρωμένη κύησης…ή Ενδοκοιλιακή έκτοπη κύηση είναι,η εγκατάσταση του κυήματος εκτός της ενδομητρικής κοιλότητας και είναι μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές της κύησης. Η διαφορά του όρου έκτοπη κύηση από τον όρο εξωμήτριος κύησης δεν περιλαμβάνει ορισμένες παθολογικές εγκαταστάσεις του κυήματος μέσα στην μήτρα. Η έκτοπη κύηση μπορεί να είναι σαλπιγγική σε ποσοστό 95% ή ωοθήκη ή στο τέρας της μήτρας ή ενδοσυνδετική ή ενδοτραχηλική ή Ενδοκοιλιακή. Τα αίτια της έκτοπης κύησης κατά 50% αφορούν την επιβράδυνση ή την παρεμπόδιση της διέλευσης του κυήματος από την σάλπιγγα προς την ενδομητρική κοιλότητα. Και φθάνουμε στο μοναδικό ίσως στον κόσμο περιστατικό που αντιμετωπίσαμε στις 8 Σεπτεμβρίου 1975 την Εξωμήτριο Ολοκληρωμένη κύηση στην Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Επαμεινώνδα Κάργατζη οδός Εκάτης 4 στην Χίο! Θυμάμαι ήταν πρωινό γύρω στις 10 ή 11 η ώρα της 8ης Σεπτεμβρίου 1975 όταν μου τηλεφώνησε ο Επαμεινώνδας Κάργατζης επείγουσα ανάγκη να έρθεις για καισαρική τομή. Δεν γνωρίζω το τί θα αντικρίσω γιατί ποτέ στην ιατρική ένα καί ένα κάνουν δύο! Την δεκαετία του 1970 ήμουν ο μοναδικός αναισθησιολόγος έστω και πρακτικός στην Χίο που χορηγούσε ενδοτραχειακή νάρκωση σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές και ελάχιστες φορές στο νοσοκομείο. Πάντοτε τουλάχιστον όσες φορές πήγαινα στου Κάργατζη ερχόντουσαν νοσηλεύτριες να με βοηθήσουν για την μεταφορά του μηχανήματος ναρκώσεως και των λοιπών εξαρτημάτων. Αντίκρισα μια τεταμένη ατμόσφαιρα και ανησυχία από όλο το περιβάλλον. Αφού έστησα το μηχάνημα ναρκώσεως και έβαλα τα δικά μου περιστροφικά σωληνάκια στον ορό που έπαιρνε ήδη η εγκυμονούσα για να δώσω νάρκωση και ενώ πλενόταν ακόμη τόσο ο Επαμεινώνδας Κάργατζης όσο και ο Γιάννης Σεττάκης και οι δύο Χειρουργοί Μαιευτήρες Γυναικολόγοι μου φωνάζει και μου λέει ο Κάργατζης θα δώσεις από την αρχή κανονική νάρκωση γιατί το παιδί είναι νεκρό και ποιος ξέρει το τί θα βρούμε! Στις καισαρικές πάντοτε μέχρι να βγει το παιδί δίναμε ποιο ελαφρά νάρκωση και αφού έβγαινε το παιδί τότε δίναμε κανονικά! Δυστυχώς μόλις άνοιξε την κοιλιά αυτό που αντικρίσαμε ήταν ανατριχιαστικό… το έμβρυο νεκρό μέσα στα έντερα μέσα στα αίματα και το αμνιακό υγρό. … τα πάντα κολλημένα πάνω στον πλακούντα, ο οποίος είχε απλωθεί σε όλα τα όργανα δηλαδή μεσεντερίδιο, επίπλουν , σπλήνα ,ήπαρ, έντερα και τροφοδοτούσε με αίμα το έμβρυο γιατί πρίν λίγες μέρες που ο Κάργατζης είχε εξετάσει την κυρία Αγγελική με επίθετα δύο Κ..Κ ..το μωρό ήταν ζωντανό και ακουγόταν και η γυναίκα το ένοιωνε που κλώτσαγε ! Αφού έβγαλε το μωρό και έκοψε τόν οφθάλειο λώρο φώναξε συγγενείς να δούνε σε τι κατάσταση ήταν η κοιλιακή χώρα της Αγγελικής με την αιμορραγία όλων των οργάνων μια κατάσταση δραματική και καταδικασμένη γιατί δεν ήταν δυνατόν να γίνει τίποτα ώστε να επιβιώσει…. στο τέλος μου λέει ο Κάργατζης σταμάτησε την τεχνική αναπνοή γιατί η Αγγελική δυστυχώς τελείωσε!

Ο άνδρας της απ’ ότι θυμάμαι ταξίδευε αλλά θυμόμουνα το εξάχρονο αγοράκι της που περίμενε με όλους τους συγγενείς… δεν μου έφυγε ποτέ από το μυαλό γιατί και τώρα που είναι πλέον 51 χρόνων η φυσιογνωμία του είναι η ίδια! Πριν δύο χρόνια τον σταμάτησα στο δρόμο έξω από την δουλειά του και τον ρώτησα εάν πράγματι έχει χαθεί η μητέρα του και μόλις του ανακοίνωσα αυτά που γνώριζα επειδή ήθελα να τα γράψω για βιβλίο άρχισε και μου έδωσε και όλα τα στοιχεία και φυσικά του δώρισα τα βιβλία μου για να πάρει μια ιδέα τι ήθελα να γράψω. Είχε ψάξει στο ληξιαρχείο και αναρωτιούνταν το τι είναι η εξωμήτριος ολοκληρωμένη κύηση που έγραφε το πιστοποιητικό θανάτου και είχε γίνει αυτό το περιστατικό στην μάνα του. Του τα εξήγησα όλα και του έφυγαν οι απορίες που τόσα χρόνια είχε . Σήμερα που τηλεφωνήθηκα με τον Γιάννη Σεττάκη για να του αναφέρω ότι θα γράψω για το περιστατικό μου είπε ότι την εποχή εκείνη το ανακοίνωσε στον καθηγητή του στο Μαιευτήριο Έλενας και αφού το έψαξαν παγκοσμίως του είπε ότι κάποιος άλλος καθηγητής στην Αγγλία ότι έχουν ακούσει για ένα παρόμοιο περιστατικό στο κόσμο! Είναι πολλά τα σπάνια περιστατικά που συνέβησαν καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίας μου στο χώρο της υγείας που θα νόμιζε κανείς ότι είναι μυθοπλασία! Κανένας από όλους τους σημερινούς Μαιευτήρες Γυναικολόγους δεν έχει δει κάτι παρόμοιο και δεν πρέπει πλέον να δούνε γιατί με την σημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης π.χ. εργαστηριακές εξετάσεις υπερηχογράφημα αξονική τομογραφία κλπ δεν είναι δυνατόν να φτάσει μια γυναίκα σε ολοκληρωμένη εξωμήτριο κύηση και φυσικά στο θάνατο. Τα χρόνια εκείνα δεν υπήρχαν ακόμη ούτε υπερηχογράφημα ούτε αξονική τομογραφία ούτε οι διάφορες εξετάσεις ορμόνες κλπ. Σε όλες τις κλινικές μου έτυχαν πολλά περιστατικά με εξωμήτριο κύηση ολίγων εβδομάδων ή μερικές φορές με ρήξη σαλπίγγων και περιτονίτιδα αλλά με την χειρουργική αφαίρεση γινόντουσαν καλά. Αλλά η ολοκληρωμένη εξωμήτριος κύησης ήταν περιστατικό μοναδικό ίσως στον κόσμο ! Όσα γράφω τα έχω ζήσει υπάρχουν στοιχεία και μαρτυρίες από ανθρώπους που τα έχουν δει και τα έχουν ζήσεi! Μπορεί να μην είμαι πτυχιούχος Ιατρικής σχολής αλλά τις γνώσεις που μου εμφύτευσαν οι δύο μεγάλοι μου δάσκαλοι ο Γιάννης Αυγουστής και ο Γιώργος Κατσουράκης αλλά και η μελέτη ιατρικών συγγραμμάτων και διατριβών καθώς και η εμπειρία μου τουλάχιστον για την εποχή της δεκαετίας του 1970 είναι ξεχωριστές και πιστεύω με την παρουσία μου στο χώρο της υγείας βοήθησα τους συνανθρώπους μας! Έπεται συνέχεια… Καλό Βράδυ!

Χίος, 23 Φεβρουαρίου 2020

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.