Ιατρικός Σύλλογος Χίου: Η γνωστή ρήση «κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν» πρέπει να είναι ο κανόνας για όλους

https://diafaneia.eu/wp-content/uploads/2021/10/235949203_2055986077912868_2052309021539778639_n.jpg

Η έλευση μίας ακόμα μετάλλαξης του ιού  Sars-Cov2 σε ένα ήδη βαρύ επιδημιολογικά περιβάλλον, δημιουργεί νέα δυσμενή δεδομένα για το προσεχές χρονικό διάστημα.

Στον τόπο μας η πειθαρχημένη στάση των πολιτών, ο σεβασμός των επιστημονικών θέσεων και οδηγιών και το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού σε επίπεδο νομού Πανελληνίως, έχουν συμβάλλει -ως τώρα- σε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ενεργών κρουσμάτων, νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.

Όμως, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου (Ι.Σ. Χίου) επισημαίνει, ότι οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα της μετάλλαξης «δ», καθώς το κύμα αυτό συντηρείται και από τους ανεμβολίαστους και από τους εμβολιασμένους. Και φυσικά, αν δεν αναχαιτιστεί έγκαιρα η νέα μετάλλαξη «ο», η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Έτσι λοιπόν, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής από μέρους των πολιτών και η πιστή εφαρμογή των ιχνηλατήσεων και της απομόνωσης των κρουσμάτων από την πλευρά της πολιτείας, η οποία δυστυχώς το τελευταίο διάστημα και δυσλειτουργεί και εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα.

Παρότι ο Ι.Σ. Χίου έχει δηλώσει κατ´ επανάληψιν ότι αντιλαμβάνεται και την κόπωση των πολιτών και τις βαριές συνέπειες των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία και στην ψυχολογία των ανθρώπων, ωστόσο η οριακή κατάσταση του ΕΣΥ, το οποίο πλέον αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα χρόνια μη-Covid περιστατικά, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Αν και το νοσοκομείο μας έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, οι δυνατότητες μιας νησιωτικής υγειονομικής περιφέρειας δεν παύουν να είναι πεπερασμένες. Γι’ αυτό απαιτείται ατομική και κοινωνική ευθύνη από όλους μας.

Η εμπειρία του παρελθόντος μας έχει δείξει ότι η Χίος παρότι έχει επιδείξει μία από τις καλύτερες επιδημιολογικές εικόνες, σε περιόδους υψηλής κινητικότητας του πληθυσμού επηρεάζεται από το υψηλό ιικό φορτίο άλλων περιοχών της χώρας. Έτσι,  ο προγραμματισμός σχολικών εκδρομών των λυκείων του νησιού σε πόλεις οι οποίες στην παρούσα φάση της πανδημίας χαρακτηρίζονται ως πολύ υψηλού κινδύνου (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Αθήνα), προξενεί εύλογες ανησυχίες, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι αμέσως μετά θα ακολουθήσουν και οι αφίξεις των φοιτητών από τις ίδιες πόλεις. Η επανεξέταση της σκοπιμότητάς τους, ειδικά αυτή την περίοδο κρίνεται από μέρους μας, ως άκρως απαραίτητη.

Τέλος, ο Ι.Σ. Χίου θα ήθελε να επικοινωνήσει εμφατικά στους πολίτες της Χίου, ότι η αυταρέσκεια για την-προς το παρόν-καλή επιδημιολογική εικόνα του νησιού αλλοιώνει την ορθή εκτίμηση για την κατάσταση της χώρας και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή στις υγειονομικές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν στον τόπο μας. Με άλλα λόγια, η υπερπλήρωση των ΜΕΘ των μεγάλων αστικών κέντρων με διασωληνωμένους ασθενείς Covid, κάνει αδύνατη τη νοσηλεία ασθενών με άλλες επείγουσες παθήσεις ή και ασθενών με Covid από νοσοκομεία της περιφέρειας.

Κατά συνέπεια, σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, αν προκύψει επιδείνωση της τοπικής επιδημιολογικής εικόνας και ανάγκη διακομιδών, αυτές θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν μητροπολιτικό νοσοκομείο αναφοράς που να μπορεί να τις υποδεχτεί.

Η γνωστή ρήση «κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν» που αποτελεί το βασικό δόγμα του λειτουργήματός μας, πρέπει να είναι ο κανόνας για όλους. Ειδικά για την περίοδο που διανύουμε…

 

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.