ΙΣΠΑΝΙΑ – Χουάν Κάρλος: «Αυτοεξόριστος» στην Δομινικανή Δημοκρατία

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Ο 82χρονος τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος διαμένει προσωρινά στην Δομινικανή Δημοκρατία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα La Vanguardia ενώ χθες, η  ισπανική εφημερίδα El Mundo έγραψε ότι ο Χουάν Κάρλος έχει ήδη φύγει από τη χώρα, λίγες ώρες αφότου τα ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι …σχεδιάζει να «αυτοεξοριστεί» μετά την εμπλοκή του σε μια υπόθεση διαφθοράς.

H απόφαση του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος να εγκαταλείψει την Ισπανία, έξι χρόνια μετά την παραίτησή του από τον θρόνο, αποτελεί τη συνέχεια της «εμπλοκής» του σε μία σειρά από σκάνδαλα και σύμφωνα με την El Mundo βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό.

Παράλληλα σημειώνεται πως ο τέως μονάρχης  ο οποίος υπήρξε πολύ δημοφιλής κατά το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του- αποχωρεί μόνος του, καθώς η σύζυγός του Σοφία θα παραμείνει στο Palacio de la Zarzuela της Μαδρίτης.

Το ιστορικό:

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την ανάμιξη του Χουάν Κάρλος σε μια σύμβαση που παραχώρησε η Σαουδική Αραβία σε μια ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης είχε γράψει ότι ο τέως βασιλιάς έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια από τον εκλιπόντα βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 αφήνοντας τον θρόνο στον γιο του Φελίπε, σε μια περίοδο που είχαν έρθει στο φως διάφορα σκάνδαλα και κυρίως οι στενές σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Μάρτιο, ο Φελίπε διέκοψε την ετήσια βασιλική επιχορήγηση που λάμβανε ο πατέρας του (περίπου 194.000 ευρώ) και παραιτήθηκε από τη δική του κληρονομιά, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον τέως βασιλιά να διατηρεί μυστικούς εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Χουάν Κάρλος ανήλθε στον θρόνο το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και κέρδισε τον σεβασμό των Ισπανών για τον ρόλο που έπαιξε στη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Όμως η δημοτικότητά του υπέστη πλήγμα τα τελευταία χρόνια, λόγω των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν.(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλο είχε νυμφευθεί την πριγκίπισα Σοφία της Ελλάδας το 1962 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.