Κάλεσμα ΔΑΚΕ για συμμετοχή των καθηγητών στις εκλογές της ΕΛΜΕ

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου στο 2ο ΓΕΛ Χίου από τις 10.30 π.μ. μέχρι και τις 17.30 μ.μ. καλούμαστε να αναδείξουμε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, τους αντιπροσώπους μας στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ και στο ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ. Καλούμαστε να εκλέξουμε εκείνους τους συναδέλφους μας, που θεωρούμε ότι θα μας εκπροσωπήσουν επάξια για τα επόμενα δύο χρόνια, τα οποία αναμένεται να είναι κομβικά για το δημόσιο σχολείο και τους  εκπαιδευτικούς τους υπηρετούντες σ’ αυτό.

Σ’ αυτήν, λοιπόν, την εκλογική διαδικασία σας καλούμε αγαπητοί μας συνάδελφισσες, -οι πρωτίστως να συμμετάσχετε και σας ζητάμε, όχι απλώς να ανανεώσετε, αλλά και να επαυξήσετε την εκπροσώπηση της παρατάξεως μας στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου (κατείχαμε την θέση του Αντιπροέδρου), στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (κατείχαμε την θέση του Προέδρου) και στο ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ (κατέχουμε τη θέση του απλού μέλους του ΔΣ) μιας και αγωνιζόμαστε άοκνα και καθημερινά για το δημόσιο σχολείο και για το συμφέρον όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων, αναπληρωτών και μονίμων.

Πιο συγκεκριμένα, ως ΔΑΚΕ Καθηγητών & Συνεργαζόμενοι Νομού Χίου συμμετείχαμε στην απεργία – αποχή από την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων αφουγκραζόμενοι την αγανάκτηση των συναδέλφων από τον γραφειοκρατικό και χωρίς ουσία χαρακτήρα της αξιολόγησης, που μας επιβλήθηκε τελικά με αποφάσεις δικαστηρίων κι όχι κατόπιν συζήτησης του Υπουργείου με τον κλάδο, με τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς της τάξης.

Επίσης, τα μέλη της παρατάξεώς μας, που εκλέχθηκαν με τις ηλεκτρονικές εκλογές στο ΠΥΣΔΕ Χίου, παραιτήθηκαν σεβόμενοι την καθολική σχεδόν αποχή του κλάδου από τις εν λόγω εκλογές και, φυσικά, τηρώντας τον λόγο τους, την προεκλογική τους δέσμευση για παραίτηση. Συναδέλφισσες, -οι, το ‘’άλλα λέω’’ προεκλογικά ‘’κι άλλα κάνω’’ μετεκλογικά δεν υφίσταται στον αξιακό κώδικά μας, γιατί το θεωρούμε ανήθικο, αναξιοπρεπές και μη συνάδον με την εκπαιδευτική μας ιδιότητα.

Ως προς το φλέγον για τον κλάδο ζήτημα της Τράπεζας Θεμάτων θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελεί εργαλείο για τον εκπαιδευτικό στην προσπάθειά του να γίνει κατανοητό από τους μαθητές το γνωστικό αντικείμενο και να χρησιμοποιείται από τον Καθηγητή της τάξης στις εξετάσεις, επιλέγοντας θέματα από αυτήν, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της τάξης. Φυσικά και είμαστε αντίθετοι στον τρόπο εφαρμογής της, με την κλήρωση θεμάτων, που δε λαμβάνει υπόψιν της τις παραπάνω παραμέτρους.

Ως παράταξη απαιτήσαμε να μην εφαρμοστεί για φέτος τουλάχιστον η Τράπεζα Θεμάτων, λαμβάνοντας υπόψιν και τις τρομερές δυσκολίες, που αντιμετώπισαν οι μαθητές και οι καθηγητές  λόγω της υγειονομικής κρίσης.

          Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία προχώρησε σε μαζικούς διορισμούς χιλιάδων συναδέλφων ύστερα από μία δεκαετή πολιτική μηδενικών διορισμών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διόρισε ούτε έναν μόνιμο εκπαιδευτικό, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Ως παράταξη χαιρετίζουμε αυτήν την πολιτική των μονίμων διορισμών. Όμως, η εκτίμησή μας είναι ότι η δεκαετής πολιτική μηδενικών διορισμών, που προηγήθηκε, έχει δημιουργήσει μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών σε αρκετές ειδικότητες, που δεν καλύφθηκαν παρά τους μαζικούς διορισμούς. Γι’ αυτόν, λοιπόν, τον λόγο απαιτούμε να γίνουν νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ώστε να πληρωθούν τα υφιστάμενα κενά με προσμέτρηση ολόκληρης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών συναδέλφων και δίνοντας πρώτα δικαίωμα μετάθεσης στους νεοδιόριστους συναδέλφους.

Επίσης, απαιτούμε προσλήψεις αναπληρωτών να γίνονται μόνο για τις έκτακτες ανάγκες και να εξισωθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα μ’ εκείνα των μονίμων.

Επιπλέον,  ως παράταξη είμαστε υπέρ του να υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής σχολείων σε Πρότυπα και Πειραματικά, και συγκεκριμένα μόνο μίας σχολικής μονάδας σε κάθε Δήμο κι εκπαιδευτική βαθμίδα (Γυμνάσιο, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ). Ως βασικές προϋποθέσεις θέτουμε οι σύλλογοι διδασκόντων των συγκεκριμένων σχολείων να το επιθυμούν και να μην χάνονται οι οργανικές θέσεις των συναδέλφων. Να υπάρξουν, μάλιστα, ζητάμε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις γι’ όλα αυτά.

Επίσης, ο ιδιωτικός τομέας, όπου εκεί εντάσσονται και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, θα πρέπει εκείνα με ίδιους (=δικούς τους) πόρους να χρηματοδοτούν τις ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις και δράσεις τους, διότι τα κρατικά χρήματα δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των δημοσίων σχολείων.

Ακόμη, ως ΔΑΚΕ Καθηγητών & Συνεργαζόμενοι Νομού Χίου δεσμευόμαστε ότι, αν με την ψήφο σας ανανεώσετε και επαυξήσετε την παρουσία μας στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου, θα επιδιώξουμε τα παρακάτω:

  • Μια ΕΛΜΕ, που θα προτάσσει στις δράσεις της τα ζητήματα των σοβαρότατων οικονομικών απωλειών στους μισθούς των εκπαιδευτικών (άμεση οικονομική αναβάθμιση, επαναφορά των επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας), της υγειονομικής μας περίθαλψης, των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών (δραστική μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου, μέχρι σε δύο το πολύ σχολεία να υπηρετούν), επιμορφωτικά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά κι άλλων μόνιμων διορισμών.
  • Μια ΕΛΜΕ, που θα αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου, με συνέπεια στις θέσεις της, με ρεαλισμό και τον ίδιο δυναμισμό όποια κυβέρνηση κι αν έχει απέναντί της.
  • Μια ΕΛΜΕ που δεν θα σπέρνει τον διχασμό εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας της ΔΔΕ Χίου.
  • Μια ΕΛΜΕ, που θα σέβεται την διαφορετική άποψη, ειδικά όταν εκείνη είναι μειοψηφική. Είναι ζήτημα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
  • Μια ΕΛΜΕ που δεν θα εμφορείται από ένα πνεύμα στείρας αντιπαράθεσης με τις πολιτικές, αυτοδιοικητικές κι εκπαιδευτικές αρχές του τόπου.
  • Μια ΕΛΜΕ, που δεν θα διαχωρίζει τις ειδικότητες σε βασικές και δευτερεύουσες ως προς την κάλυψη των κενών κι όχι μόνο.
  • Μια ΕΛΜΕ, που θα αντιμετωπίζει ισότιμα την Γενική και την Επαγγελματική Εκπαίδευση.
  • Μια ΕΛΜΕ, που θα αγωνίζεται να ενεργοποιήσει όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της και δεν θα σιωπά όταν εκείνα αδικούνται με κίνητρα μικροπολιτικά, ιδεοληπτικά και εμπαθή.
  • Μια ΕΛΜΕ, που δεν θα επιλέγει το δρόμο της απλής καταγραφής των προβλημάτων και των άναρθρων με ελατήρια μικροπολιτικά κραυγών, αλλά που θα προσπαθεί να προτείνει και να δίνει λύσεις.
  • Μια ΕΛΜΕ, που θα τηρεί πρακτικά στις συνεδριάσεις της και αυτά θα κοινοποιούνται στα σχολεία προς ενημέρωση των συναδέλφων, ούτως ώστε να μην φαίνεται μια επίπλαστη ομοφωνία, εκεί που δεν υπάρχει. Τα πρακτικά δεν κοινοποιούνται!!!!!
  • Την μετά από τεσσεράμιση χρόνια επαναλειτουργία των γραφείων της ΕΛΜΕ Χίου, που έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού και που η εικόνα της εισόδου τους προσβάλει την ιστορία της Ενώσεως μας.
  • Την μετά από πέντε χρόνια επαναλειτουργία του blog της ΕΛΜΕ Χίου.

 

Κλείνοντας, καλούμε τον κλάδο να στηρίξει για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου να εκλεγούν τους συναδέλφους εκείνους, που ναι μεν θα αγωνίζονται καθημερινά κι άοκνα για το συμφέρον του εκπαιδευτικού κόσμου, αλλά δεν θα κατέχουν παράλληλα θέσεις υψηλότατες στην διοίκηση της εκπαίδευσης, απόρροια της συγκυβέρνησης – αγαστής αδερφικής συνεργασίας των συνδικαλιστικών παρατάξεων Ενωτική, ΑΣΕ και τμήματος της ΠΕΚ στη Χίο. Η διπλή τους αυτή θέση, παρότι προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΛΜΕ Χίου, θεωρούμε ότι αποτέλεσε κατά την θητεία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου τροχοπέδη για την ομαλή λειτουργία του, για την αξιοπιστία και την επίτευξη των στόχων του  σωματείου. Και ο βασικότερος στόχος της ΕΛΜΕ Χίου πρέπει να είναι η στήριξη-υποστήριξη όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων, αναπληρωτών και μονίμων, σε χρόνια δύσκολα, όπως είναι αυτά που διανύει η δημόσια εκπαίδευση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.