Είναι γνωστό πως η ρήση αυτή ανήκει στον πατέρα τής ιατρικής τον Ιπποκράτη, ο οποίος πριν 2500 χρόνια ήταν βέβαιος για την αξία τής πρόληψης.
Δυστυχώς σήμερα τίποτα δεν έχει αξία μπροστά στην αξία του χρήματος! Επί πλέον η αξιολόγηση της αξίας αυτής δεν στηρίζεται σε ορθολογικά κριτήρια· και ιδιαίτερα από αυτούς που αξιολογούν την πρόληψη αλλά και την προστασία τής ζωής σε σχέση με το οικονομικό αποτέλεσμα που αυτή θα επιφέρει. Όμως οι συνέπειες από την μή προστασία τής ζωής μπορεί να γίνουν μή αναστρέψιμες. Δηλαδή να έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ο οποίος σίγουρα δεν ικανοποιείται με ένα… Θεός σχωρέσει τον!
Τώρα, αν κάποιοι βάζουν το χρήμα στην πρώτη θέση της αξιολόγησής τους, τους εύχομαι να μη βρεθούν ποτέ μπροστά στον κίνδυνο τού θανάτου που θα βρεθεί όποιος γκρεμίσει και μείνει ανάπηρος- ή το χειρότερο χάσει τη ζωή του- για λίγα ευρώ που στην περίπτωσή μας δεν θα είναι ανώνυμος, όπως ο “δωρητής” τού Χριστουγεννιάτικου δέντρου που κάποιοι “φύτεψαν” στην πλατεία Βουνακίου για το θεαθήναι* .
Απ’ ότι φαίνεται – δυστυχώς – η αδιαφορία ακόμα και η αναλγησία έχουν άμεση σχέση με την αξιολόγηση τού έργου(!), που απ’ ότι φαίνεται αυτό των… 500 ή 1000 ευρώ δεν είναι στις προτεραιότητές τους. Τουλάχιστο ας σκεφτούν οι όποιοι ανευθυνο-υπεύθυνοι πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί κατ’ ουδένα τρόπο να αξιολογηθεί με βάση το χρήμα, και μάλιστα όταν μιλάμε για μηδαμινή αξία μπροστά στα χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ που πολλές φορές ξοδεύονται σε έργα -αν όχι βιτρίνας- αμφιβόλου απόδοσης ή και δεν…ξοδεύονται(!) Ενώ ακόμα και για λίγα ευρώ προκειμένου να προστατευτούν ζωές, προβάλλονται προσκόμματα, δικαιολογίες ή και χρειάζονται συσκέψεις, συμβούλια και διαβουλεύσεις!
Τέλος, ας μη βιαστεί κανείς να πει πως προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα συμβάντα, τραυματισμοί ακόμα και θάνατοι, δεν ενημερώθηκαν οι “υπεύθυνοι” γιατί γνωρίζω καλά πως ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ, αλλά αδιαφόρησαν για ένα έργο που προφανώς δεν είναι στις προτεραιότητές τους λόγω τού μικρού κόστους!!! δηλ. δεν ανταποδίδει….
Τουναντίον απ’ ότι φαίνεται** στις προτεραιότητες τού “ενός Δήμου” είναι να εισπράττει “ανταποδοτικά τέλη” όχι μόνο από τους ζωντανούς, αλλά και από τους…πεθαμένους (βλ. νεκροταφεία) χωρίς να προσφέρει ανάλογα.
⁕ Να σημειώσουμε πως στη γειτονιά που έγινε το συμβάν κατοικούν και παίζουν περισσότερα από…5 παιδιά που πρέπει να προστατευτούν από την αδιαφορία των μεγάλων και την αναλγησία των υπευθύνων, η οποία συνεχίζεται αλλά και αποδεικνύεται και στην περίπτωση τών ΆΧΡΗΣΤΩΝ & ΑΧΡΕΙΑΣΤΩΝ πινακίδων που απαγορεύουν τη στάθμευση σε σημείο που ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΊΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ. Κάποτε υπήρχε λόγος που τοποθετήθηκαν οι πινακίδες, σήμερα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ. Όμως και εδώ ισχύει ο “νόμος” τής αδιαφορίας και των παρεμβάσεων… Όποιος δεν πείθεται μπορεί να το διαπιστώσει και από τη σχετική φωτογραφία.
**Ας μου συγχωρήσουν οι αναγνώστες την επανάληψη τού ρ. “φαίνεται”. Απλώς στην περίπτωσή μας το θεωρώ προσφορότερο. Απλώς να διευκρινίσω πως το ρήμα είναι φαίνω και στη μέση & παθ. φωνή φαίνομαι και σημαίνει γίνομαι φανερός. Δυστυχώς, γίνεται φανερό πως κάποιοι αξιολογούν τη ζωή επιπόλαια και ανούσια θεωρώντας ως ουσία μόνο το χρήμα.
* Θεαθῆναι = απαρ. παθ. αορ. τού αρχ. ρ. θεῶμαι[-αομαι] που σημαίνει βλέπω, παρατηρώ. Ουσιαστικά σημαίνει, για επίδειξη, για τα μάτια τού κόσμου & όχι για ουσιαστικούς λόγους πρβλ. και το του Αποστ. Παύλου ο οποίος καταδικάζει την υποκρισία τών Φαρισαίων οι οποίοι ενεργούσαν “διά τό θεαθῆναι τοῖς ἀνθρώποις” δηλ. για τη δημιουργία εντυπώσεων. Όμως επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, καλό είναι να αποφεύγουμε το “θεαθήναι” και να αναζητούμε την ουσία, δηλ. την υπόσταση και το βαθύτερο νόημα τών πράξεών μας.
Για του λόγου το αληθές
απαγορεύεται η στάθμευση στο…πουθενά!