Η ελληνική γλώσσα ως αγαθό ιερό απαιτεί σεβασμό 

https://diafaneia.eu/wp-content/uploads/2021/10/235949203_2055986077912868_2052309021539778639_n.jpg

Τα τελευταία χρόνια κάποιοι επηρεασμένοι προφανώς από σχετική  ξενόγλωσση διατύπωση, είχαν την έμπνευση να  χρησιμοποιήσουν την έκφραση «επικοινωνώ την είδηση, τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, το γεγονός κ.τ.τ.). Τη φρασεολογία αυτή έσπευσαν στη συνέχεια να τη χρησιμοποιήσουν πολλοί όχι μόνο στην καθημερινή  ομιλία αλλά ακόμα και σε επιστημονικά άρθρα και σε βιβλία,  αγνοώντας ότι η συγκεκριμένη διατύπωση αποτελεί σολοικισμό, τουτέστιν συντακτικό σφάλμα, όπερ μεθερμηνευόμεο συνιστά γλωσσικό βιασμό.

Και τούτο διότι το ρήμα «επικοινωνώ» είναι, για να θυμηθούμε και το Συντακτικό, αμετάβατο, δηλαδή δεν δέχεται αντικείμενο, οπότε  λέμε λ.χ. «επικοινωνώ με τούτο ή εκείνο», αλλά ποτέ «επικοινωνώ τούτο ή εκείνο».

Βεβαίως, σε μία περίοδο γλωσσικού εκχυδαϊσμού και άκρατου εκβαρβαρισμού της γλώσσας μας, με την επιταθείσα -και λόγω της τρέχουσας πανδημίας- χρήση ξενόφερτων λέξεων και όρων, ίσως κάποιος πει ότι η παραπάνω επισήμανση αποτελεί εξεζητημένη λεπτομέρεια ή και σχολαστικισμό. Ωστόσο, με ωριμότερη σκέψη θα συμφωνήσει ότι η ελληνική γλώσσα ως  αγαθό ιερό απαιτεί σεβασμό.                        

 

                                                                                                Κ.Ε.ΦΡΑΓΚΟΜΙΧΑΛΟΣ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.