Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Χίου

 

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αφορούν ομολογίες περιστατικών βίας κατά των γυναικών και αυτά είναι σίγουρα ένα μέρος της αλήθειας του φαινομένου. Παγκοσμίως, 243 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια κακοποιήθηκαν από τον σύντροφο τους, το περασμένο έτος, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες έχουν υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία, κυρίως από σύντροφο. Για την χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900, παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω πανδημίας covid 19.

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας  και Πολιτισμού του Δήμου Χίου, μέσω του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών,  θέλοντας να συνδράμει στον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες σε γυναίκες θύματα βίας για 7η συνεχόμενη χρονιά. Ειδικότερα, από τον Φεβρουάριο του 2014 και μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 600 γυναίκες με γνώμονα πάντα το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν παρέχει όμως εξειδικευμένες υπηρεσίες μόνο σε γυναίκες που υφίστανται βία. Από το 2016 στηρίζει και ενήλικες γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις όπως άνεργες, μονογονείς, ΑΜΕΑ, προσφύγισσες, μετανάστριες κ.α. Ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών αφορά γυναίκες άνεργες καθώς οι σύγχρονες οικονομικές συγκυρίες, οι οποίες έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολες, λόγω της πανδημίας, έχουν αυξήσει τα ποσοστά ανεργίας και φυσικά την ανάγκη για εργασιακή συμβουλευτική.

Συγκεκριμένα το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Χίου, παρέχει τις εξής υπηρεσίες:

  • Ψυχολογική Υποστήριξη,
  • Κοινωνική Στήριξη,
  • Νομική Συμβουλευτική,
  • Εργασιακή Συμβουλευτική,
  • Παραπομπή σε ξενώνες φιλοξενίας του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων,
  • Και τέλος, υπηρεσίες ενημέρωσης και εξειδικευμένης πληροφόρησης σε θέματα ισότητας των φύλων και πολλαπλών διακρίσεων.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών στελεχώνεται με εξειδικευμένο προσωπικό: Κοινωνική Λειτουργό, Σύμβουλο Υποδοχής-Κοινωνιολόγο, Ψυχολόγο και Νομικό και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και καλύπτονται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της συμβουλευτικής.

Οι γυναίκες που μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Χίου, πρέπει να είναι ενήλικες και να ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Γυναίκες θύματα βίας,
  • Γυναίκες θύματα βιασμού ή απόπειρας βιασμού,
  • Γυναίκες θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης,
  • Γυναίκες θύματα trafficking ή πορνείας,
  • Γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιασδήποτε μορφή έμφυλης βίας (ψυχολογική, λεκτική, οικονομική, κοινωνική απομόνωση κ.α),
  • Γυναίκες θύματα πολλαπλών διακρίσεων, όπως άνεργες, ΑΜΕΑ, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγισσες κ.α.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Χίου, στεγάζεται στην οδό Βερίτη 27, Καμμένος Πύργος και λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30π.μ – 15:30μ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε καλώντας στα τηλέφωνα: 2271350040, 2271350025, 2271350007, 2271350075, ή στέλνοντας μήνυμα στο email: womanaid@outlook.com, ή στο facebook: Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δ. Χίου

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.