Καθολική – Δημόσια & Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή το άθλιο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό μέσα στο Γενάρη.

Το «νέο Ασφαλιστικό» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της κοινωνικής ασφάλισης. Σχεδιάζεται στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, η κοινωνική ασφάλιση, οι συντάξεις, να μετατραπούν σε αποκλειστική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου, με μείωση των εργοδοτικών εισφορών και της συμμετοχής του κράτους. Κάθε κυβέρνηση μέχρι σήμερα, που προωθούσε αντιασφαλιστικό νόμο χρησιμοποιούσε τα ίδια επιχειρήματα για «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών ταμείων και «δίκαιου» συστήματος συντάξεων, με αποτέλεσμα την λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπές συντάξεων και κοινωνικών παροχών, με τραγικές συνέπειες για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

Στο επίκεντρο της επίθεσης που προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη και γκρεμίζοντας ό,τι δεν είχε προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η διατήρηση των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης και οι συντάξεις φτωχοκομείου στο πλαίσιο μόνο της “εθνικής εγγυημένης σύνταξης”. Το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων θα εκτιναχτεί, με στόχο τα δισεκατομμύρια ευρώ που είναι χρήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών και των συνταξιούχων, να περάσουν στα γεράκια της ιδιωτικής ασφάλισης. Εκατοντάδες χιλιάδες θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται, τις ασφαλιστικές εισφορές τους να χάνονται, τα εφάπαξ τους να εξανεμίζονται.

Πρέπει λοιπόν να απομονώσουμε τις αυταπάτες του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, που θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να καλλιεργήσει συγχύσεις, με αντιλήψεις ότι τα μέτρα «δεν πιάνουν τους ναυτεργάτες», ότι αφορούν «νέους ασφαλισμένους» κ.ά., ενώ στη πράξη κανείς δεν εξαιρέθηκε από τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους.

Στους ναυτικούς με την εφαρμογή του ν.4387 από τον Μάη του 2016, ελάχιστοι είναι οι ναυτικοί που έχουν πάρει οριστική σύνταξη, η συντριπτική πλειοψηφία είναι με προσωρινή από 360 – 721 ευρώ, αντίστοιχα κανένας δεν έχει πάρει επικουρικό και εφάπαξ, ενώ σε ναυτεργάτες που τους έχουν παρακρατηθεί χρήματα για αναβάθμιση, δεν τους έχει γίνει.

Διεκδικούμε: – Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Ασφάλιση. Κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

– Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Να μην καταργηθεί η “προσωπική διαφορά”, να αποδοθούν χωρίς καθυστερήσεις, αιτήσεις και προαπαιτούμενα τα παρακρατηθέντα ποσά. Κατώτατη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και αναμένουμε τις αποφάσεις της σύσκεψης Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων και συνδικαλιστών που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 9 Γενάρη 2020, για να οργανωθεί η πάλη για την υπεράσπιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τις Θερμότερες ευχές μας για τον καινούργιο χρόνο,

 

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ ΠΕΣ/ΝΑΤ Χίου

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.