Καιρός: Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν την χώρα – Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν ακραία φαινόμενα

 

Η κακοκαιρία “Βικτώρια” πλήττει από το μεσημέρι της Τρίτης 12/11 της χώρα. Βροχές και καταιγίδες σημειώνονται από το μεσημέρι στα δυτικά, ενώ από αργά το απόγευμα βροχές σημειώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και το Ιόνιο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην Ιθάκη μέσα σε 8 περίπου ώρες έπεσαν 71 χιλιοστά βροχής. Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί τους 8 σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 22:00 της Τρίτης.

Η πορεία του χαμηλού της κακοκαιρίας «Βικτώρια»

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, 12 Νοεμβρίου 2019, 19:30

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία του χαμηλού της κακοκαιρίας «Βικτώρια» έως το απόγευμα της Τρίτης 12/11, όπως αυτή καταγράφηκε από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11. Οι εικόνες έχουν υποστεί επεξεργασία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr. Στο ίδιο βίντεο μπορείτε να δείτε και τους κεραυνούς που κατέγραψε το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κακοκαιρία «Βικτώρια», προ των πυλών

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, 10:00

Το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σχετίζεται με την κακοκαιρία «Βικτώρια», μας πλησιάζει από τα δυτικά, προκαλώντας στο Ιόνιο θυελλώδεις νοτιάδες με την έντασή τους κατά τη διάρκεια της Τρίτης 12/11 να φτάνει τοπικά και τα 9 μποφόρ, όπως διακρίνεται στον προγνωστικό Χάρτη 1, ο οποίος ακολουθεί.

Από τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 12/11, αρχικά στο Ιόνιο και στη συνέχεια στα υπόλοιπα δυτικά τμήματα, αναμένονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τη διάρκεια των βραδινών και νυκτερινών ωρών θα κινηθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και τη Δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένονται στα νότια τμήματα.

Την Τετάρτη 13/11 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, από τις πρωινές ώρες, με τα φαινόμενα να είναι ισχυρά κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένονται στα νησιά του Αιγαίου (Κυκλάδες και Κρήτη).

Στον παρακάτω Χάρτη 2, παρουσιάζονται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 13/11, καθώς επίσης και οι περιοχές όπου αναμένονται τα έντονα φαινόμενα κατά τη διάρκεια του διημέρου Τρίτης και Τετάρτης. Παράλληλα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του φαινομένου της λασποβροχής.

Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται και στην περιοχή της Αττικής, όπου τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 13/11/2019 θα είναι τοπικά ισχυρές και αναμένονται σημαντικά ύψη βροχής, όπως διακρίνεται στο Χάρτη 3.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.