Κακοδαιμονία Δήμου Χίου: Αιτία όχι τα πρόσωπα αλλά το μέγεθός του

Σε  πρόσφατο σχετικό  άρθρο μας επισημαίναμε τις σοβαρότατες παθογένειες του ενιαίου  Δήμου Χίου, και τις συνακόλουθες αρνητικές συνέπειες για τους δημότες, και ιδίως των εκτός της πρωτεύουσάς του περιοχών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, εάν αυτός δεν διαιρεθεί τουλάχιστον σε τρεις, οι σχετικές παθογένειες θα αποτελούν ανυπέρβλητο πρόβλημα και τροχοπέδη της οποιασδήποτε, ακόμα και της πλέον καλοπροαίρετης και ταλαντούχας, Δημοτικής Αρχής. Ωστόσο, στο μεσολαβήσαν διάστημα διατυπώθηκε και η άποψη, την οποία ενδεχομένως  θα συμμερίζονται και άλλοι αγωνιούντες  για το καίριο τούτο ζήτημα συμπολίτες μας, ότι η κακοδαιμονία του Δήμου μας δεν οφείλεται στο μέγεθός του, αλλά στην αδυναμία των προσώπων  που αναλαμβάνουν τη διαχείρισή του.

Η ως άνω αισιόδοξη θέση είναι ομολογουμένως εξαιρετικά παρήγορη, καθώς παρέχει την ελπίδα ότι κάποια στιγμή -και με τύχη φυσικά αγαθή- θα αναδειχθούν πρόσωπα ικανά, οπότε θα τερματιστούν τα σχετικά δεινά. ΄Ομως, η μέχρι τούδε αδήριτη πραγματικότητα δεν αφήνει, ατυχώς, ούτε και τα ελάχιστα περιθώρια πραγματώσεως της εξελίξεως αυτής. Και τούτο διότι από της συστάσεως του ενιαίου Δήμου ανέλαβαν την διαχείρισή του τρεις διαδοχικές Δημοτικές  Αρχές με πρόσωπα (συμπολιτεύσεως και αντιπολιτεύσεως) στα Δημοτικά τους Συμβούλια προερχόμενα από όλο το φάσμα της τοπικής μας κοινωνίας, των οποίων ούτε την προθυμία ούτε και την ικανότητα προσφοράς μπορούμε να αμφισβητήσουμε.

΄Αρα, αιτία της  κακοδαιμονίας του Δήμου μας είναι το μέγεθός του  και όχι τα διαχειριζόμενα τα Δημοτικά πράγματα πρόσωπα. Απτό παράδειγμα αποτελεί τόσο η αποτελεσματική κατά το μάλλον ή ήττον λειτουργία των προηγούμενων έξι Δήμων της νήσου μας, όσο και οι Δήμοι των γειτονικών μας νησιών Οινουσσών και Ψαρών, οι οποίοι λειτουργούν παραγωγικά και άνευ ερίδων, αντιπαραθέσεων, μεμψιμοιριών, καθώς και ανωφελών και συνάμα ψυχοφθόρων περισπασμών. Εξ άλλου και η παρούσα Δημοτική μας Αρχή στο προεκλογικό της φυλλάδιο (σελ. 7) είχε θέσει τη δημιουργία μικρότερων Δήμων ως τη θεμελιώδη προϋπόθεση  για την υλοποίηση των εξαγγελιών της, σημειώνοντας επί λέξει και με έντονα μάλιστα τυπογραφικά στοιχεία τα ακόλουθα: «Όλα τα παραπάνω θα ευδοκιμήσουν στο πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης Διοίκησης που θα διαιρέσει το νησί μας σε μικρότερους “Δήμους” με ουσιαστικές αρμοδιότητες και κατανεμημένους πόρους».

Το  τιθέμενο, επομένως, αγωνιώδες ερώτημα,  στο οποίο  ευλόγως καλούνται  πλέον να απαντήσουν ευθέως οι υποψήφιοι για τις επόμενες εκλογές Δημοτικοί Συνδυασμοί, είναι αν αυτοί, σε συνεργασία με τους δύο τοπικούς μας Βουλευτές, θα κινηθούν δραστήρια για την άμεση νομοθετική ρύθμιση του ως άνω φλέγοντος ζητήματος, προκειμένου να μη διαρρεύσει και άλλη μία άγονη και αναποτελεσματική Δημαρχιακή θητεία προς μέγιστη της νήσου μας και των κατοίκων της βλάβη και ζημία.

 

Κ.Ε.ΦΡΑΓΚΟΜΙΧΑΛΟΣ

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.