Καμπανάκι κινδύνου για τα ετοιμόρροπα κτίρια

 

Γράφει ο Π. Κυδώνης

Συνεχίζονται τα προβλήματα από γωνιά σε γωνιά του νησιού μας με τα εγκατελελειμμένα ετοιμόρροπα κτίρια.

Το πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα κτίρια δε το συναντάμε μόνο σε παλιές συνοικίες ή χωριά του νησιού μας, αλλά και στο κέντρο της πόλης.

Φυσικά σε όλες τις περιπτώσεις ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος είναι ορατός, είτε να υπάρξει κάποιο θύμα περαστικός και να τον καταπλακώσουν μπάζα και πέτρες, είτε σταθμευμένο όχημα που θα το ψάχνει ο ιδιοκτήτης του και δεν θα το βρίσκει, γιατί θα είναι θαμμένο κάτω από τόνους τσιμέντου, αν και αυτό θα είναι απλά μια παράπλευρη απώλεια.

Το σοβαρό φυσικά είναι να μην θρηνήσουμε θύματα με την πρώτη νεροποντή ή κάποιο μικροσεισμό, όταν περπατάς αμέριμνος κάτω από τα μπαλκόνια ερημωμένων νεοκλασικών κτιρίων.

Συνιστούμε στην Υπηρεσία Υποδομής Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του Δήμου Χίου να λάβει άμεσα τα μέτρα της να καταγράψει τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και να προχωρήσει στην κατεδάφισή τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων του νησιού μας, στον Ρ/Σ ΑΝΤ1 Αιγαίου και την Εφημερίδα “Χιώτικη Διαφάνεια” – diafaneia.eu, τηλεφωνούν καθημερινά στις υπηρεσίες του Δήμου Χίου προκειμένου να αναφέρουν πεσμένους σοβάδες από μπαλκόνια και γκρεμισμένες σκεπές σε εγκαταλελειμμένα σπίτια.

Να επισημάνουμε ότι πολλά από αυτά τα κτίρια έχουν και ηλεκτροδότηση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχουν μεγάλη επικινδυνότητα και μπορεί να φέρουν δυσάρεστες επιπτώσεις με την αποκόλληση των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα περισσότερα δε από αυτά ανήκουν σε Έλληνες του εξωτερικού που δεν ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην ανακατασκευή τους.

Τα επικίνδυνα αυτά κτίρια πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα, αν αυτό είναι εφικτό, διαφορετικά να βρεθεί τρόπος ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να εκμεταλευτούν αυτά τα κτίρια, είτε με τη μορφή ενοικίασης, είτε να βάλουν οι ιδιοκτήτες το χέρι βαθιά στη τσέπη.

Καταλογίζουμε ευθύνες, τόσο στους ιδιώτες, όσο και στο δημόσιο, για την κατάρρευση αυτών των κτιρίων που απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Πάρτε μια γεύση από τα κτίρια στην περιοχή του Χαλκειούς, της Βολισσού αλλά και από το κέντρο της πόλης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.