Καμπανάκι κινδύνου για τα καυσόξυλα: «Ένοχα για 15.000 ξαφνικούς θανάτους στην Ελλάδα κάθε χρόνο»

 

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε από την Πάτρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, αναφορικά με τη χρήση καυσόξυλων στα σπίτια κατά τη χειμερινή περίοδο.

Κι αυτό γιατί τα μικροσωματίδια που εκλύονται από τα τζάκια ενοχοποιούνται κάθε χρόνο για 450.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη και τουλάχιστον 15.000 στην Ελλάδα. «Η κατάσταση χειροτερεύει επικίνδυνα. Εμείς ως Αντικαρκινική Εταιρεία οφείλουμε να προειδοποιήσουμε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί», δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο Ευάγγελος Φιλόπουλος και πρόσθεσε:

Καμπανάκι κινδύνου για τα τζάκια από την Αντικαρκινική Εταιρεία - Αναλύει στην «Π» Ευάγγελος Φιλόπουλος

«Γνωρίζουμε ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται στα καυσόξυλα ως επιλογή θέρμανσης για τον χειμώνα και ότι η επιλογή αυτή είναι αναγκαστική για αρκετό κόσμο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, όμως δεν παύει να είναι και μια επιλογή επικίνδυνη για την υγεία. Βεβαίως και είναι ανθρώπινο δικαίωμα το να μην πεινάς, το να μην διψάς και το να μην κρυώνεις, αλλά από την άλλη πλευρά είναι και υποχρέωση όλων μας και το να μην πεθαίνει ο κόσμος. Οφείλουμε, λοιπόν, ως εκπρόσωποι ενός Οργανισμού με την ιστορία, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία που διαθέτει, να τονίσουμε το επικίνδυνο της καύσης των ξύλων».

«Κάθε χρόνο στην Ευρώπη χάνονται 450.000 άνθρωποι από την καύση ορυκτών καυσίμων σε σόμπες, τζάκια, κλπ. Ο καπνός από τα ξύλα περιέχει χημικές ουσίες που βλάπτουν τα πνευμόνια και την καρδιά και προκαλούν καρκίνους. Όλα αυτά τα στοιχεία προέρχονται από τις μελέτες και τις διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα σωματίδια από την καύση των ξύλων έχουν την ικανότητα να περνούν τον πνεύμονα και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μπορούν να εισέρχονται παντού».

Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει τονίσει επανειλημμένα τα προβλήματα που προκαλεί όχι μόνον στην υγεία, αλλά και στο περιβάλλον, η καύση του ξύλου. Στο παρελθόν, μάλιστα, είχε διατυπώσει την άποψη ότι καλό θα ήταν οι πολίτες να καταργήσουν εντελώς τα τζάκια στα σπίτια τους και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οπως μας ενημέρωσε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ετοιμάζεται να εκδώσει τις επόμενες μέρες σχετική ανακοίνωση, στην οποία θα επισημαίνει αναλυτικά τους κινδύνους για την υγεία από την καύση ξύλων στα σπίτια.

«Εκείνο που μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα, αλλά δεν θα σταματήσουμε την εκστρατεία μας, είναι ότι όντως ο κόσμος έχει προβλήματα θέρμανσης, αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη το καθήκον μας να προειδοποιούμε για τις συνέπειες που υπάρχουν στην υγεία», παρατήρησε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε Πολιτεία για να λύνουμε τα θέματα, ούτε είμαστε η πλειοψηφία του πληθυσμού για να αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα, στα Γιάννενα, στη Λάρισα, σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην Πάτρα, η οποία έχει και εισαγόμενη ατμοσφαιρική μόλυνση, καθώς τα λιμάνια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα από τα φουγάρα των πλοίων, που οι εκπομπές τους είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες και καρκινογόνες, και κανείς δεν μιλάει γι΄ αυτό».

Πηγή: pelop.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.