Κατά της δημιουργίας νέας κλειστής ή ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων τάσσεται και η ΟΕΒΕ Χίου

Μετά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου εκφράζει την ξεκάθαρη εναντίωση της στη δημιουργία νέας κλειστής ή ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων.

«Θεωρούμε απαράδεκτη την δημιουργία κλειστής δομής 7000 ανθρώπων και πάνω, σε τόπο- εξορία που δεν υπάρχει ανθρώπινη ζωή και παρουσία!

Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών σε έναν απομακρυσμένο τόπο όπως είναι η ευρύτερη περιοχή του Αίπους που φημολογείται ότι θα λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις- φυλακές, αποτελεί απάνθρωπη λύση για τους ξεριζωμένους και κατατρεγμένους ανθρώπους που αναμένουν να πάρουν την έγκριση για να φύγουν στις χώρες προορισμού τους.

Η Ο.Ε.Β.Ε. είναι κάθετα αντίθετη με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που μετατρέπει τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών  αφού οδηγεί τους ανθρώπους στον ξεριζωμό στερώντας τους το δικαίωμα διαβίωσης στη χώρα τους και στη συνέχεια τους εγκλωβίζει σε άθλιες συνθήκες στα νησιά απαγορεύοντας να φθάσουν στις χώρες προορισμού τους ενώ παράλληλα οι συνέπειες στις ζωές των ντόπιων κατοίκων είναι μεγάλες.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η Ε.Ε. φοβάται το ενδεχόμενο ότι οι πρόσφυγες που θα περάσουν στην ενδοχώρα θα βρουν τρόπο να περάσουν τα σύνορα παράνομα, επομένως για τους Ευρωπαίους η θάλασσα που χωρίζει τα νησιά μας από την υπόλοιπη Ελλάδα αποτελεί προστασία.

Είναι οφθαλμοφανές ότι το πρόβλημα δεν το δημιουργούν οι κατατρεγμένοι άνθρωποι αλλά οι πολιτικές που ακολουθούν οι τελευταίες Κυβερνήσεις “δίνοντας το χέρι” στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Πρέπει λοιπόν, να έρθουμε σε ρήξη με τις πολιτικές αυτές καθώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και οι προσφυγικές ροές δε θα σταματήσουν ποτέ!!

Ζητάμε

  • τη λειτουργία ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ δομής που θα πραγματοποιεί καταγραφή, ταυτοποίηση και θα προωθεί τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα!
  • Την ολιγοήμερη παραμονή τους στη δομή σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες
  • Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ελέγχου, χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων ή ασύλου έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά» αναφέρουν τα μέλη του ΔΣ της ΟΕΒΕ Χίου σε ανακοίνωσή τους.

Ανακοίνωση της ΟΕΒΕ Χίου για τον ΦΠΑ

«Για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι των νησιών Χίου, Λέσβου, Λέρου, Κω και Σάμου γίνονται μάρτυρες των “γνωστών πολιτικών τακτικών” που είναι πιο προκλητικές από ποτέ καθώς οι τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά για έναν ακόμη χρόνο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2020, συνδέθηκαν απόλυτα με τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.

Αποτελεί εμπαιγμό σε βάρος μας η αναγγελία διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ  παράλληλα με την αναγγελία δημιουργίας κλειστών κέντρων καθώς είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους νησιώτες. Στόχος τους είναι να μας «χρυσώσουν το χάπι» έτσι ώστε να υποστούμε την δημιουργία «φυλακών ψυχών» στα νησιά.

Ωστόσο να υπενθυμίσουμε τις διαβεβαιώσεις της σημερινής Κυβέρνησης και του κ.Νότη Μηταράκη πριν τις εκλογές για διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, ανεξάρτητα από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι οποίες αποδείχθηκαν ψευδείς και  απλά «προεκλογικές υποσχέσεις» καθώς οι τελευταίες δηλώσεις της Κυβέρνησης δένουν ρητά τα δύο ζητήματα μεταξύ τους.

Κατόπιν τούτου, απαιτούμε

  • την οριστικοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά χωρίς να συνδέεται με τις προσφυγικές ροές που βρίσκονται σε έξαρση
  • την ένταξη των Ψαρών και των Οινουσσών σε ειδικό ή μηδενικό καθεστώς ΦΠΑ αφού το κόστος διαβίωσης έχει φθάσει τους κατοίκους των ακριτικών νησιών σε δυσμενή οικονομική θέση».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.