Είναι δεδομένο πως η τουρκική οικονομία νοσεί και μάλιστα πολύ σοβαρά. Η πτωτική της πορεία προϋπήρχε της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς επιχειρούσε με… καθρεφτάκια στους ιθαγενείς να φτιασιδώσει την τραγική εικόνα.
Η τουρκική λίρα «βυθίζεται» και η ισοτιμία με το δολάριο είναι πλέον στο 7,25%. Η λίρα έχει χάσει το 18% της αξίας της φέτος υπό την πίεση της πανδημίας της COVID-19, η οποία έχει σκοτώσει 3.584 άτομα στην Τουρκία. Τα τουρκικά κρατικά ομόλογα συνέχισαν την πτώση τους καθώς η λίρα έχανε έδαφος, με την τιμή του ομολόγου που λήγει το 2030 να υποχωρεί 2,5 σεντς.
Παράλληλα, τετρακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, με αποτέλεσμα 2 εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτοί προστέθηκαν στους ήδη 4,5 εκατομμύρια ανέργους, εκτοξεύοντας το ποσοστό ανεργίας στο 30%. Όσο για την πηγή του τουρισμού, μάλλον στερεύει και αυτή, αφού λόγω της δραματικής εξάπλωσης της πανδημίας στην Τουρκία τα υψηλά έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να μειωθούν δραματικά.
Τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης απεικόνισαν την πτώση στο νόμισμα ως ενορχηστρωμένη επίθεση που οργανώθηκε στο Λονδίνο από ξένες τράπεζες. Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα κινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον των θεσμικών οργάνων και δήλωσαν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις συναλλαγών». Αναφορές που ενισχύουν τις υποψίες ότι η Άγκυρα σκέφτεται να επιβάλει capital controls.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών μακροπρόθεσμα η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, καθώς διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί ενδέχεται να ανοίξουν εργοστάσια στη χώρα για να διατηρήσουν τις αλυσίδες παραγωγής, αλλά προς το παρόν η κατάρρευση της λίρας και της τουριστικής βιομηχανίας, της ατμομηχανής της τουρκικής οικονομίας, βρίσκουν τον Ερντογάν με ελάχιστους φίλους. Και ο μοναδικός που μπορεί να απαντήσει άμεσα σε ένα αίτημα της Άγκυρας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ακόμα λοιπόν κι αν ο Ερντογάν επιμένει να βλέπει τα πάντα μέσα από γεωπολιτική σκοπιά, γεγονός παραμένει ότι η κρίση δεν κρύβεται κάτω από το χαλί και είναι επίσης γεγονός ότι η τουρκική οικονομία «φλερτάρει» με τη χρεοκοπία.
Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση, με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και τον ηγέτη του νεοσύστατου κόμματος και άλλοτε συνοδοιπόρου του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν, να ποντάρουν στο εκρηκτικό μείγμα κορονοϊού και οικονομικής κρίσης.
Πηγή: newsbomb.gr