Καταψήφισε την συγκρότηση του προεδρείου και απείχε από την συγκρότηση της οικονομικής επιτροπής η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά

Ανατροπή της λαϊκής βούλησης δια νόμου

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου:

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά, Νίκος Μανάβης, ήταν ο μόνος που καταψήφισε την συγκρότηση του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του σώματος. Με τον τρόπο αυτό εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης για το αντιδημοκρατικό νομικό πλαίσιο συγκρότησης του προεδρείου που προβλέπεται από τον πρόσφατα ψηφισμένο από την κυβέρνηση νόμο. Νομικό πλαίσιο που εξειδικεύτηκε με την εγκύκλιο 85 του υπουργείου Εσωτερικών και στηρίζεται στους προϋφιστάμενους νόμους Κλεισθένη Ι και Καλλικράτη. Πρόκειται για ένα πλαίσιο συντηρητικό που ενισχύει παραπέρα τον συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης.

Για παράδειγμα η παράταξη του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη, σύμφωνα με τον νόμο, εκλέγει σε κάθε περίπτωση τoν πρόεδρο του Συμβούλιου παρότι εκπροσωπείται από 10 Συμβούλους επί του συνόλου των 41 μελών. Πρόκειται για ένα νομικό πλαίσιο έκτρωμα που ανατρέπει κάθε αρχή αναλογικότητας και επιβάλει ως απόλυτο άρχοντα τον εκάστοτε Περιφερειάρχη.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά απείχε από την διαδικασία εκλογής της Οικονομικής Επιτροπής τονίζοντας πως ‘’πρόκειται για όργανο της τοπικής διοίκησης που θα κληθεί θα εφαρμόσει τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ε.Ε. σε τοπικό επίπεδο. Γι’ αυτό και από θέση αρχής η Ανταρσία στο Αιγαίο δεν επιδιώκει την εκπροσώπηση της σε αυτό και αρνείται την συμμετοχή της στην διαδικασία συγκρότησης του. Επιπλέον και σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια αντιδημοκρατική διαδικασία, όπου ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος, ανατρέπει στην πράξη την λαϊκή βούληση έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε σε εκλογές του περασμένου Μαΐου΄΄.

Σημειώνουμε ότι στην εννεαμελή οικονομική επιτροπή η παράταξη του Περιφερειάρχη έχει την απόλυτη πλειοψηφία με πέντε έδρες, παρότι στο Συμβούλιο καταλαμβάνει το 1/4 των εδρών.

Το επιτελικό κράτος που προβάλλει η κυβέρνηση, αλλά και οι ρυθμίσεις για το τοπικό κράτος, επιβεβαιώνουν ότι στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού το κράτος σε όλες τις πλευρές του αυταρχικοποιείται ακόμα περισσότερο, συνεχίζοντας το δρόμο με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προώθησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ως Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά, σταθερή στην θέση που είχαμε εκφράσει προεκλογικά, θα είμαστε η μαχητική αντιπολίτευση. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε όργανα άσκησης διαχείρισης και εξουσίας, θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε το αντιδημοκρατικό πλαίσιο της λειτουργίας των περιφερειών, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να δυναμώσει περισσότερο το ρεύμα των αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων, που αποτελεί σφήνα στα σχέδια του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, μέσα και έξω από τα συμβούλια. Για τις ανάγκες και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.