“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη – Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, το πρόγραμμα και η ατζέντα

 

 

Την είδηση έκανε γνωστή χθες, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, η οποία όπως ανακοίνωσε “ο πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας”.

“Στις 16 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν”, ανέφερε λίγο αργότερα η σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η ατζέντα των θεμάτων

Η Τζεν Ψάκι αναφέρθηκε και στα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες. Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, “στο τραπέζι” των συνομιλιών θα βρεθούν τα ενεργειακά και η κλιματική αλλαγή.

“Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας” είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

“Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές” πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα

Στις 16 Μαΐου θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ και στον Λευκό Οίκο όπου και θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν για πρώτη φορά δια ζώσης όσο ο κ. Μπάιντεν είναι πρόεδρος.

Αμέσως μετά ακολουθεί η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών και σίγουρα στην αποστολή θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, ενώ διερευνάται η πιθανότητα διεύρυνσης της ελληνικής αποστολής με ακόμα 1-2 υπουργούς σε χαρτοφυλάκια αιχμής.

Παράλληλα θα τιμηθεί η ελληνική ομογένεια εκεί και με την ευκαιρία του εορτασμού των 201 ετών από την ελληνική επανάσταση, θα υπάρξει μια διευρυμένη εκδήλωση με τη συμμετοχή και της Ομογένειας.

Σίγουρο, πάντως, θεωρείται ότι θα είναι στο Σικάγο στις 22 Μαΐου, όπου θα εορταστεί η εθνική μας επέτειος, ενώ στις 23 Μαΐου θα είναι ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Boston College, όπου θα του απονεμηθεί και τιμητικούς τίτλους.

Ουκρανία και ενέργεια ψηλά στην ατζέντα

Όπως είναι αναμενόμενο η κατάσταση στην Ουκρανία θα απασχολήσει τη συζήτηση, με την Ελλάδα να έχει ήδη στείλει αμυντικό εξοπλισμό που δεν ήταν απαραίτητος για την ελληνική άμυνα την ώρα που η Τουρκία αν και εταίρος του ΝΑΤΟ δεν επέβαλε καν καμία κύρωση στη Ρωσία.

Στο τραπέζι θα βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, με τα νέα δεδομένα στην Ουκρανία, ο ρόλος του LNG αναβαθμίζεται και οι ΗΠΑ αποτελούν βασικό εξαγωγέα, ενώ και η Ελλάδα αναβαθμίζει τις υποδομές της, ενώ παράλληλα δρομολογούνται ιδιωτικές μονάδες FSRU. Μάλιστα, στις 3 Μαΐου ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στην Αλεξανδρούπολη για μια τέτοια μονάδα.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.