Κορονοϊός: Ποιοι δικαιούνται άδεια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών και με βάση τη νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες, γονείς αλλά και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδειες ειδικού σκοπού ή να εργάζονται από το σπίτι.

Με βάση τις νέες συνθήκες δικαιούνται να απουσιάζουν από την εργασία τους:

  • Όσοι εργαζόμενοι έχουν παιδί έως 15 ετών. Ήδη κάνουν χρήση της συγκεκριμένης άδειας ειδικού σκοπού 15.000 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα και αρκετοί του ιδιωτικού, αριθμός που μέρα με την ημέρα αλλάζει. Σημειώνεται ότι βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ταυτόχρονα και οι δύο γονείς, ενώ το ηλικιακό όριο παιδιού δεν υπολογίζεται σε περιπτώσεις φοίτησης σε ειδικά σχολεία. Η συγκεκριμένη άδεια μπορεί να ληφθεί μέχρι τις 10 Απριλίου 2020 και για κάθε τρεις ημέρες αδείας ο εργαζόμενος θα κάνει χρήση μίας ημέρας από την κανονική άδειά του. Κατά τη διάρκεια της απουσίας από την εργασία του ο υπάλληλος θα πληρώνεται κανονικά, με τα 2/3 του μισθού να καλύπτονται από τον εργοδότη και το 1/3 από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.
  • Όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου που υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα όσοι έχουν ήδη βαριές παθήσεις, όπως πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, αρρύθμιστο ζαχαρώδη διαβήτη, καρκίνο ή είναι μεταμοσχευμένοι. Αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να παραμείνουν κατ’ οίκον ενώ έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να εργαστούν από το σπίτι.
  • Όσοι υπάλληλοι έχουν λάβει οδηγία ότι πρέπει να βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό – είτε επειδή παρουσιάζουν συμπτώματα είτε επειδή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – δικαιούνται αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού χωρίς υποχρέωση να παραστούν σε υγειονομική επιτροπή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε χθες ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι εφόσον χρειαστεί μπορούν να εργάζονται από απόσταση ή να μετέχουν σε τηλεδιασκέψεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-presence όπου έχουν πρόσβαση με τους κωδικούς του Taxis.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.