Κορωνοϊός: Αλλαγή στο πρωτόκολλο καραντίνας

Με πολλά νησιά να βρίσκονται αντιμέτωπα με την έξαρση της πανδημίας, χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη ώστε να δοθεί λύση στο μείζον πρόβλημα των ξενοδοχείων καραντίνας, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός χρειαζόταν αναπροσαρμογές και επικαιροποίηση ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η λύση που αποφασίστηκε να δοθεί είναι οι χώροι των πλοίων που δέχονταν έως τώρα κάποιο κρούσμα μόνο εν πλω, να δέχονται πλέον και κρούσματα από τα νησιά προκειμένου να μεταφερθούν στην Αθήνα και να αποσυμφορηθούν οι δομές που δεν επαρκούν.

Επιπλέον, ο αρχικός προγραμματισμός που περιελάμβανε 30 ξενοδοχεία καραντίνας πανελλαδικά μεταβάλλεται και μέχρι χθες τα ξενοδοχεία καραντίνας είχαν αυξηθεί σε όλη τη χώρα σε 47, ώστε να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες από τη ραγδαία εξάπλωση κυρίως της μετάλλαξης «Δέλτα» που ειδικά στην Κρήτη έχει επικρατήσει και κάτι αντίστοιχο αναμένεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πλέον τα ξενοδοχεία καραντίνας είναι τα εξής: Από ένα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αιτωλοακαρνανία, Εβρο, Καβάλα, Αχαΐα, Κοζάνη, Μαγνησία, Κορινθία, Δράμα, Φωκίδα, Πιερία, Ιωάννινα, Χανιά, Λασίθι, Σαντορίνη, Κω, Σκύρο, Κάρπαθο, Θάσο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Σκιάθο, Σκόπελο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Αλόννησο, Λευκάδα, Νάξο, Λήμνο, Εύβοια, Λέρο, Ιο, Σαμοθράκη, Κάλυμνο, Ικαρία. Από δύο σε Αττική, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδο, Πάρο, ενώ στη Μύκονο είναι ένα ξενοδοχείο και τρία σπίτια.

Η κυβέρνηση πάντως έχει στόχο να μην υπάρξουν άλλες περιπτώσεις «Μυκόνου». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μίνι lockdown δεν είναι στον σχεδιασμό και ο στόχος καθώς μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο της τουριστικής σεζόν είναι να τηρηθούν τα μέτρα ώστε να μην οδηγηθούμε σε άλλη έξαρση. Αυτή τη στιγμή πάντως, όπως δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, υπάρχουν συγκεκριμένοι νομοί που προβληματίζουν ιδιαίτερα. Η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ιος, το Ρέθυμνο και τα Χανιά είναι λίγο πριν από το «κόκκινο» και χρειάζεται αυστηρή τήρηση των μέτρων ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Οχι υποχρεωτικό

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, κατά την περιοδεία του στη Μεσσηνία, στο άνοιγμα της πλατφόρμας για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Ο πρωθυπουργός συζητώντας με πολίτες επισήμανε πως σύντομα θα μπορούν αυτές οι ηλικίες να εμβολιάζονται, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως οι γονείς θα έχουν την ευχέρεια να πάρουν την όποια απόφαση και πως δεν πρόκειται ποτέ ο εμβολιασμός για τα παιδιά να γίνει υποχρεωτικός.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έρχεται να προστεθεί στην ομάδα 15-17 για την οποία άνοιξε η πλατφόρμα την περασμένη εβδομάδα στοχεύοντας στη θωράκιση και των μικρότερων ηλικιών, που πρωταγωνιστούν σε αυτό το τέταρτο κύμα. Η διάμεση άλλωστε ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορά ηλικίες μικρότερες των 39 ετών. Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στη Μεσσηνία όπου επισκέφθηκε μεταξύ άλλων μονάδες του πρωτογενούς τομέα στην Τερψιθέα, ένα δικτυοκήπιο με ντομάτες της περιοχής, όπου συζήτησε με τον προϊστάμενο και γεωπόνο για την τεχνολογία των δικτυοκηπίων, που αποτελούν μια βιώσιμη καινοτομία στον κλάδο της γεωργίας, ενώ είχε επίσης συνομιλία με μέλη του αγροτικού συλλόγου Φιλιατρών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ακολούθως, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στον χώρο όπου αναμένεται να ξεκινήσει η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, δίνοντας μία λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.