Κορωνοϊός: Τα κρούσματα σε Αττική φέρνουν μέτρα – Επιστρέφουν τα SMS

Να αποφευχθεί το lockdown τη δεδομένη στιγμή προσπαθούν οι υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας σύμφωνα και με όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο δεν θα διστάσουν να λάβουν περισσότερα μέτρα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι ειδικοί της Επιτροπής έχουν επικεντρωθεί από την αρχή του μήνα στην καταγραφή των πιθανών σεναρίων και των μέτρων που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού. Για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κορωνοϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Άλλο μέτρο που θεωρείται πιθανό είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων για τις βραδινές ώρες όπως και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα ή άλλα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ προκειμένου να σταματήσει ο συγχρωτισμός σε πλατείες ή άλλους ανοιχτούς χώρους.

Οι δομές Υγείας ενισχύονται διαρκώς για να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με κορωνοϊό αλλά και όσους νοσήσουν με γρίπη και άλλες ιώσεις. Κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, ορίζει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορωνοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων.

Στο «κόκκινο» το κέντρο της Αθήνας

Η Αττική και συγκεκριμένα το κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «κόκκινο» της πανδημίας, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην Αθήνα βρίσκονται πάνω από 900 κρούσματα κορωνοίού.

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για στοχευμένα τεστ στο κέντρο της Αθήνας από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. «Ήδη, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υπάρχουν οι Κινητές Ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οι οποίες κάνουν ελέγχους από γειτονιά σε γειτονιά, σε επιδημιολογικά ευάλωτες ομάδες και σε συμπολίτες μας, έτσι ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γιατί επιδημιολογικά βλέπουμε ότι πάνω από 900 ενεργά κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ακόμη ότι υλοποιείται η απόφαση για ξενοδοχεία καραντίνας «έτσι ώστε αυτούς τους υγειονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο νέοι με ήπια έως καθόλου κλινικά συμπτώματα, να μπορούμε να τους προστατεύσουμε – και τους ίδιους αλλά και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας – έχοντάς τους σε μία μερική καραντίνα 14 ημερών ώστε να μην υπερμεταδόσουν τον ιό» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, επανέλαβε: «Αυξήσαμε τις κλίνες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων μας από 557 σε 941 και σύντομα θα φτάσουμε στις 1.200, προσλαμβάνοντας μόνιμο προσωπικό και παρέχοντας εκπαίδευση σε μία άνευ προηγουμένου μεταρρύθμιση μέσα στην κρίση του κορωνοϊού. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε μέσα στην κρίση να πλησιάζουμε αυτή τη στιγμή τις 1.000 ΜΕΘ. Με τη σημερινή κατάσταση καταφέραμε να μην έχουμε αναμονές στην Εντατική Θεραπεία. Αυτό είναι το μείζον, το τεράστιο πρόβλημα της Μεταπολίτευσης. Αν θυμάστε, ήταν πολιτικό ρουσφέτι να βρει κανείς κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας. Δεν θέλω να ξαναπαρουσιαστούν τέτοιες σκηνές, για αυτό και παρακαλώ όλους να σεβαστούμε τους εργαζομένους στο Ε.Σ.Υ., να προσέξουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, έτσι ώστε να μην αυξηθεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, που, αν συμβεί αυτό γεωμετρικά, κανένα εθνικό σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει».

«Ο κορωνοϊός και η νοσηλεία στις ΜΕΘ αφήνουν προβλήματα» τονίζει ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος

«Η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούμε» τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και υπογράμμισε ότι «η ευθύνη του καθενός είναι να χρησιμοποιεί μάσκα και να πλένει τα χέρια του και της πολιτείας να διευκολύνει την κατάσταση».

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ανέφερε ότι είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί καθώς και ο κόσμος το καταλαβαίνει καλύτερα.

Για το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής υποστήριξε ότι το λεκανοπέδιο δεν μπορεί να χωριστεί εύκολα αλλά ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ανάλογα και με την πορεία του ιού.

Απευθύνθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες λέγοντας ότι είναι σαφές ότι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους περισσότερο, ενώ εξήγησε πως οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα μας και εξήγησε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους.

Τόνισε μάλιστα ότι νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας ενώ μπορεί να αφήσει και υπολείμματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», τόνισε ο καθηγητής.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.