Κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2019 – Τα σενάρια

Κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2019 – ΚΥΣΕΑ – Τελευταία νέα και σενάρια επί χάρτου για το πότε αναμένεται να συγκληθεί για τις κρίσεις Αρχηγών

Προτεραιότητα στις διαδικασίες για την Συμφωνία των Πρεσπών δίνει η κυβέρνηση σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και όχι στις επικείμενες κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2019 που έχουν γίνει θρίλερ μετά την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Πολλοί κάνουν λόγο για ακέφαλες Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που δεν είναι σωστό καθώς από το νόμο πρβλέπεται η αντικατάσταση απόντος ή κωλυόμενου Αρχηγού για διάστημα μέχρι 20 ημέρες.

Είναι γεγονός ότι ο νομοθέτης δεν είχε προβλέψει την περίπτωση αποστρατείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ χωρίς την άμεση αντικατάστασή του. Πάντως η λύση που έχει δοθεί με την ανάθεση στον αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο των καθηκόντων του αναπληρωτή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, σημαίνει πως δεν είναι ακέφαλες οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Ωστόσο η παρατεταμένη περίοδος αναμονής έχει προκαλέσει ποικίλλα σχόλια και πολλά μα πολλά σενάρια. Στην πραγματικότητα γίνονται ολόκληρες επιχειρήσεις επιρροής, προκειμένου να πεισθεί η κυβέρνηση για την επιλογή του ενός ή του άλλου υποψηφίου, ενώ έχουν αρχίσει και συζητώνται ακόμα και θέματα αλλαγής της ιεραρχίας προκειμένου να αναδειχθεί ο τάδε ή ο δείνα υποψήφιος.

Ανάμεσα σε αυτά τα σενάρια, έχει αναπτυχθεί μια παραφιλογολία που λέει ότι εάν προωθηθεί στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ ένας αντιστράτηγος που βρίσκεται χαμηλά στην ιεραρχία, οι άλλοι δεν αποστρατεύονται, αλλά μπορούν να παραμείνουν εφόσον το επιθυμούν.

Πρόκειται στην ουσία μια διεσταλμένη ερμηνεία του νόμου, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις βασίζονται στην ιεραρχία και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει πολλές αναταράξεις σε αυτήν.

Αυτή την παράμετρο την γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση και είναι αμφίβολο εάν επιθυμούν να προκαλέσουν τόσο μεγάλη αναταραχή στο στράτευμα, ιδιαίτερα μετά την αναταραχή που σημειώνεται στην χώρα με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εν ενεργεία αντιστράτηγοι (του Αρχηγού ΓΕΣ συμπεριλαμβανομένου) ή ο Αρχηγός ΓΕΑ που εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος από την πλευρά της Αεροπορίας, είναι ή όχι ικανοί να διοικήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Εάν δεν τους θεωρεί ικανούς, τότε θα πρέπει να προχωρήσει στην αποστρατεία τους, και αν επιλέξει τον εκλεκτό της χωρίς νομικά τερτίπια.

Εάν θεωρεί ικανούς κάποιους από αυτούς ικανούς θα πρέπει να επιλέξει, κάποιον δίνοντας τέλος στην παραφιλολογία, και να αποστρατεύσει όποιους δεν είναι αρεστοί.

Είναι πάντως λάθος να συνδέονται οι  κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2019 με τα όσα γίνονται στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2019 – Τα σενάρια

Σύμφωνα με τα σενάρια που κλυκλοφορούν ευρέως, η κυβέρνηση είχε προσανατολιστεί στην επιλογή του Αρχηγού ΓΕΑ ως επόμενου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και το θέμα είχε συζητηθεί στο Μαξίμου και είχε γίνει αποδεκτό.

Ρόλο σε αυτό έπαιξε τόσο ο απελθών υπουργός Πάνος Καμμένος, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Πάνος Ρήγας, με τον οποίο διατηρούν στενή επαφή.

Η υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη έφερε νένα δεδομένα καθώς δεν έχει κρύψει την προτίμησή του στον στενό του συνεργάτη, και υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Αυτό ήταν και η αφορμή για την κυκλοφορία όλων των σεναρίων που τον φέρουν να είναι υποψήφιος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ωστόσο όπως εξηγούσε απόστρατος αξιωματικός στο Armyvoice.gr αυτή η υποψηφιότητα δεν μπορεί να προχωρήσει πέραν από τους λόγους που αναφέρθηκαν και για έναν ακόμα λόγο.

Ουδείς συνυπολογίζει ότι θα πρέπει να επιλεγεί και αρχηγός ΓΕΣ. Ο Κωνσταντίνος Φλώρος είναι προτελευταίος στη σειρά αντιστράτηγος. Ο επόμενος είναι ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Μανωλάκος, ο οποίος όμως για πολλούς υπάρχουν λόγοι που δεν μπορεί να γίνει αρχηγός και θεωρούν ότι η θητεία του, που ανανεώθηκε πέρυσι με παρέμβαση του Πάνου Καμμένου, φέτος αναμένεται να λήξει.

Κάτω από αυτόν στην ιεραρχία είναι ο υποστράτηγος Τσερπές, ο οποίος είχε την ατυχία να «σκάσει» το περιστατικό με το σύνθημα του ναζιστή στρατηγού σε τοίχο στρατοπέδου στην Λέσβο και πολλοί θέλουν «την κεφαλή του επί πίνακι».

Συνεπώς υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς η επιλογή του Αρχηγού γίνεται από τους εν ενεργεία αντιστρατήγους.

Αυτό εξηγεί και την ευρεία διακίνηση της διεσταλμένης ερμηνείας του νόμου, περί μη αποστρατείας των αντιστρατήγων εάν κάποιος νεώτερος από αυτούς γίνει αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Πάντως οι πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η τελική επιλογή θα γίνει από το Μαξίμου και μάλλον θα βαδίσουν με βάση τα συμφωνηθέντα το προηγούμενο διάστημα ή με μια συμβιβαστική λύση που δεν θα προκαλέσει αναταραχή στο στράτευμα και δεν θα δίνει μήνυμα στους νεώτερους ότι η ιεραρχία την οποία διδάσκονται μια ζωή καταλύεται με πολιτικές αποφάσεις σε δευτερόπλεπτα.

ΚΥΣΕΑ – Τελευταία νέα

Το πότε θα γίνει τελικά το ΚΥΣΕΑ είναι άγνωστο. Πολλοί το τοποθετούν μετά τις Πρέσπες. αν και αρκετοί λένε ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και αιφνιδιασμό και να συγκληθεί ακόμα και τις επόμενες ημέρες.

πηγή:armyvoice.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.