Κριτήριο επιλογής τα πρόσωπα & το έργο, όχι η κομματική ταυτότητα

Με αφορμή τις επικείμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

Για μια ακόμη φορά, στη ροή του πανδαμάτορα χρόνου, θα κληθούν σύντομα οι πολίτες της χώρας μας (και μέσα σε αυτή, του νησιού μας) να επιλέξουν τα πρόσωπα εκείνα που θα κρίνουν κατάλληλα, ώστε να διαχειριστούν τα των δημοσίων πραγμάτων ζητήματα για τα επόμενα 4 χρόνια.

Και –ασφαλώς– όσον αφορά τις εθνικές (βουλευτικές) εκλογές, έκαστος κρίνει και επιλέγει τον καταλληλότερο σύμφωνα με το ιδεολογικό του υπόβαθρο και την πολιτική που τον εκφράζει, μέσα από διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς.

Όμως,  όσον αφορά τις τοπικές (Περιφερειακές και Δημοτικές) εκλογές, το κριτήριο επιλογής των εκλεκτόρων (ψηφοφόρων) είναι, αναμφισβήτητα, διαφορετικό.

Στις τοπικές – αυτοδιοικητικές – εκλογές το κριτήριο επιλογής είναι τα πρόσωπα, το έργο, η μέριμνα, όχι η κομματική ταυτότητα και προέλευση.

Στις τοπικές κοινωνίες ο πολίτης θέλει τον αιρετό δίπλα του, στην καθημερινότητά του, στο πλευρό του, όχι να τον θυμάται μόνο την προεκλογική περίοδο και όταν τον χρειάζεται να είναι απών.

Η πρόσφατη πολιτική ιστορία στην τοπική αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια, απέδειξε περίτρανα ότι, σχηματισμοί που προσπάθησαν να «επιβληθούν» εκλογικά με το πρόσχημα του (δείνα) κομματικού φορέα, απέτυχαν παταγωδώς. Και τούτο διότι, ο πολίτης, ότι κι αν του «πλασάρεις», επιβραβεύει τελικά εκείνον που θεωρεί δίπλα του, που είναι αυτόνομος και αυτοτελής (αλλά συνάμα σε αρμονική συνεργασία με του υπόλοιπους, για το καλό του τόπου και μόνον), που είναι ουσιαστικά ανεξάρτητος.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, ο τόπος μας, τα νησιά μας, δεν έχουν ανάγκη χρωμάτων και κομμάτων. Έχουν ανάγκη έμπρακτων παραδειγμάτων, πολιτικής κατεύθυνσης. Έχουν ανάγκη από ανθρώπους που ακούν το δημότη, που συνεργάζονται, που δεν έχουν έπαρση και εγωισμό στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Και το κυριότερο: Να μην έχουν κομματικό «χρίσμα». Μακριά από ανθρώπους με κομματικά «χρίσματα» !

Αυτοί, όσο πρόθυμοι κι αν είναι, ποδηγετούνται. Ελέγχονται από τα κόμματα και διοικούν με γνώμονα, πρωτίστως το κομματικό συμφέρον και δευτερευόντως την εξυπηρέτηση των πολιτών και την παραγωγή επαρκούς έργου.

Γι΄αυτό, όλοι μας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις όποιες επιλογές μας. Μακριά από «χρίσματα», εξαρτήσεις, φατρίες, ατομισμούς.

Κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει στη συνείδηση κανενός ένα άτομο ή ένα σχήμα με μοναδικό κριτήριο την κομματική του προέλευση και ταυτότητα εάν το θεωρεί ανίκανο να τύχει μιας πλατειάς- ευρύτερης συνεργασίας προσώπων.

Στην Ελλάδα, στο Βόρειο Αιγαίο, στη Χίο του 2019, οι πολίτες έχουν δείξει και αποδείξει τα τελευταία 15 χρόνια ότι μέμφονται και «γυρίζουν την πλάτη» σε τέτοιου είδους πολιτικές, που παραπέμπουν σε ιδεολογικές αγκυλώσεις αλλοτινών χρόνων, δίσεκτων και καταστροφικών για τον τόπο.

Γι΄ αυτό και στην κάλπη πολλάκις απορρίπτουν τους αμιγώς κομματικούς και «χρισμένους» !!!-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.