ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943) Επιβάλλεται να τον θυμόμαστε!

Γράφει ο κ. Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης, πρ. Πρόεδρος της ΟΧΣΑ

 

Ξεκίνησα με άλλο τίτλο (ΚΔΠ: ένας ξεχασμένος ήρωας) όμως συν τω χρόνω διαπίστωσα ότι γίνονται αρκετές εκδηλώσεις προς τιμήν του, απλώς εφέτος «η εκδήλωση ξεπέρασε τα χιώτικα όρια» όπως ανέφερε στην ομιλία του ο (και) συγχωριανός του τιμωμένου Αιμιλιανός Ευαγγελινός.

Έτσι λοιπόν τελείως τυχαίως (το έμαθα αφού τηλεφώνησα εγώ στους οργανωτές) βρέθηκα στην Καλλιθέα στο κτίριο της ΠΕΑΝ (Πανελ­λήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων 1941-1945) του οποίου διατηρητέου κτιρίου «η αποκατάσταση έγινε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ 2007-2013)». Η έκθεση των ενθυμίων και των αντικειμένων της ΠΕΑΝ και της τότε εποχής, έγινε με την πρω­τοβουλία και την τεχνολογία του Μουσείου Μπενάκη.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση στα σκαλοπάτια του κτιρίου, ξενάγηση από την ηθοποιό κ. Φρέζη Μαχαίρα, και ακολού­θως η συνέχεια έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας το οποίο απείχε από το κτίριο της ΠΕΑΝ λιγότερο από 100 μ.

Στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας λοιπόν, μετά από τους συνήθεις χαιρετισμούς, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου (700 σελίδες!) που περι­γράφει τη βιογραφία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Δ. Περρίκου, αφού προλόγισε ο συγχωριανός του τιμωμένου Αιμιλιανός Ευαγγελινός. Το βιβλίο συνεργάστηκαν και συνέγραψαν οι Παντελής Βατάκης, αξιωμα­τικός ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο ιστορικός Κωνσταντίνος Λαγός, και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Βασίλης Φίλιας.

Εκεί έμαθα (γηράσκω αεί διδασκόμενος) αυτά που τράβηξε ο αεί­μνηστος Κ. Περρίκος προτού γίνει ήρωας και παράδειγμα προς μίμηση για εμάς τους νεώτερους!… Είναι γνωστό το όραμά του για την ενωμένη Ευρώπη διαμέσου της ειρήνης, 35(;) χρόνια προτού πραγματοποιηθεί η Ένωση, καθώς και η ποιότης του χαρακτήρα του (δεν μίσησε τους εκτε­λεστάς του διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «και αυτοί το καθήκον τους κάνουν»)!

Παρά το γεγονός ότι προτομές του υπάρχουν πολλές (στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Γλάδστωνος, όπου υπήρχαν τα γραφεία των προ­δοτών που ανατίναξε, στη Χίο δύο κ.α.), καθώς και δρόμοι που φέρουν το όνομά του (Γαλάτσι, Μαρούσι, Χίος), εντούτοις ο Κ.Δ. Περρίκος είναι άγνωστος για τους πολλούς. Καλό θα ήταν (όπως κάποιος από τους παρι­στάμενους επρότεινε), η βιογραφία του να ενσωματωθεί και να διδά­σκεται στα σχολεία, για να παραδειγματίζονται οι νεώτεροι!

Εγώ τελειώνω με τη φράση του: «Δεν είμαι σίγουρος αν έκανα όσο έπρεπε το χρέος μου (σ.σ. στη μνήμη του) αλλά νομίζω ότι το έκανα όσο μπορούσα».

Πάντα με ΑΓΑΠΗ,

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

Αγγειοχειρουργός

 

Υ.Γ.: Συγχωρώντας τους εκτελεστάς (!) του είπε: «Θα ήθελα το αίμα μου να μη μας χωρίσει, αλλά να μας ενώσει με τους σημερινούς αντιπάλους!…». Σ.σ.: μήπως αυτό έγινε ήδη; Αλησμόνητε Κώστα Περρίκο!…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.