Κων/νος Γανιάρης: Η κυβέρνηση να επαναφέρει την οικονομική ενίσχυση δάσωσης για τα μαστιχόδεντρα

Η δάσωση γεωργικών γαιών στηρίζεται  στον ευρωπαϊκό κανονισμό 2080/92.

Κατά την διαδικασία εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με τον ανωτέρω κανονισμό η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου διαβλέποντας την δυναμική του και σε συνεργασία με την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας ενέταξε το μαστιχόδεντρο στα επιδοτούμενα  δέντρα.

Η οικονομική ενίσχυση που προβλέπει ο ανωτέρω κανονισμός  σε συνδυασμό με την συνεχώς από το 1993 αυξανόμενη τιμή της μαστίχας έδωσε την δυνατότητα στους παραγωγούς μας να μετατρέψουν άγονες και χέρσες εκτάσεις της νότιας Χίου σε έφορους μαστιχώνες.

Το πρόγραμμα λειτούργησε ικανοποιητικά μέχρι και σήμερα πολλαπλασιάζοντας  το φυτικό κεφάλαιο, αυξάνοντας την ετήσια παραγωγή  με αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση του εισοδήματος  του παραγωγού μας.

Η κατάργηση του  ευεργετικού αυτού μέτρου είναι αντιπαραγωγική και αντιαναπτυξιακή και μάλιστα σε μια περίοδο που παραγωγή μαστίχας δεν καλύπτει την ζήτηση.

Η κυβέρνηση να το επαναφέρει.

 

Κωνσταντίνος Γανιάρης

Πρόεδρος

Βιομηχανικού Κέντρου Ερευνας

& Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας

Σύμβουλος Ανάπτυξης Μουσείου Μαστίχας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.