Κων/νος Μουτζούρης: “Η Χίος είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος”

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κων/νου Μουτζούρη στον Ρ/Σ ΑΝΤ1 Αιγαίου

Καλεσμένος στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΑΝΤ1 Αιγαίου» και στην εκπομπή Χωρίς φόβο αλλά με πάθος ήταν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Στη συνέντευξή του αρχικά ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χίο, αλλά και για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις μνήμης των Σφαγών της Χίου, για τις οποίες, όπως δήλωσε έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος, όπως και όλοι διότι τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα κύλησαν ομαλά όπως ακριβώς είχαν προγραμματιστεί. Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αρχικά σχολίασε το θέμα που δημιουργήθηκε με την έπαρση της σημαίας στο λιμάνι της Χίου λέγοντας «ότι πληροφορήθηκα το θέμα την Παρασκευή το βράδυ όταν έφτασα δηλαδή με το πλοίο και αμέσως το Σάββατο συναντήθηκα με τον Δήμαρχο, Στ. Κάρμαντζη στο γραφείο του, έναν κύριο που εκτιμώ και είμαι σίγουρος για τα πατριωτικά του αισθήματα και του είπα αν έγινε κάποιο λάθος από την περιφέρεια, τότε εγώ το αποδέχομαι και το αναλαμβάνω. Αλλά τον παρακάλεσα να στήσουμε την σημαία και συμφώνησε αμέσως ότι θα ήταν καλό να την στήναμε σε ένα πλάτωμα μετά τις Καρυές, όπου θα διήρχετο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έτσι λοιπόν εγώ με μερικούς ακόμα ανθρώπους του χωριού πήγαμε το πρωί της Κυριακής και υψώσαμε τη σημαία. Έτσι, υψώθηκε η μεγάλη σημαία και από εδώ και στο εξής θα τοποθετηθεί ένας ιστός, όπως πρέπει στο λιμάνι, δεν θα έχουμε σημαίες πάνω σε πολύχρωμους ιστούς. Την επόμενη φορά θα το κάνουμε σωστά».

Για το εξώδικο Μηταράκη και τις δηλώσεις περί ευθυνών σχετικά με τη φωτιά στη Μόρια είπε: «Προφανώς δεν ευθύνομαι εγώ για την πυρκαγιά στην Μόρια. Τότε, θεώρησα σκόπιμο να στείλω εξώδικο για να φέρω τα γεγονότα στην αληθινή τους διάσταση και έτσι το απέστειλα. Θεωρώ ότι ήταν ένας παρορμητισμός του υπουργού,  όλα όσα δήλωσε εκείνη τη στιγμή. Τον υπουργό τον σέβομαι και τον εκτιμώ δεοντολογικά και διπλωματικά και φιλικά και θεωρώ ότι ήταν μία υπερβολή της γλώσσης και δεν θέλω να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση τον εκτιμώ τον κ. Μηταράκη και ως εκπρόσωπο του χιώτικου λαού και ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, θα κριθεί ο ίδιος όπως και εγώ βέβαια μετά από τα 4 χρόνια της θητείας μας από τους πολίτες».

Σχετικά με το μεταναστευτικό και για την κινητοποίηση των κατοίκων για τις νέες δομές στα νησιά ανέφερε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης τα παρακάτω: «Όταν μιλάμε για δομή μεταναστών, ένας μηχανικός σαν εμένα, μιλάει για μια οργανωμένη δόμηση, η οποία θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο οδών, λατρευτικούς χώρους, σχολεία, μια μικρή κοινωνία δηλαδή για μόνιμη εγκατάσταση. Εμείς είμαστε υπέρ της δημιουργίας μιας μικρής εγκατάστασης ταυτοποίησης και υποδοχής τυχόν μεταναστών που μπορεί να φτάσουν στη Χίο και στη συνέχεια να αποχωρήσουν, όπως και οι ίδιοι θέλουν. Αν βρούμε ένα χώρο κατάλληλο μικρό για αυτό το σκοπό είμαστε σύμφωνοι. Αν και η Χίος αυτή τη στιγμή βαδίζει προς την εκκένωση, διότι από τους 8.000 που είχε η Χίος τώρα έχει περίπου 1.200 μετανάστες. Τα πάει καλά ο κ. Μηταράκης, τα έχει πάει πολύ καλά και με την φύλαξη των συνόρων και χάρη στο Λιμενικό βέβαια, έχουμε εκκένωση των νησιών και επιμένω και πιέζω τον υπουργό να συνεχίσει έτσι, να απαλλαγούν τα νησιά μας από αυτό το ζήτημα. Η Χίος πάει καλά, αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, τότε θα επιτύχουμε την εκκένωση.

Για τις δηλώσεις Μηταράκη για τη στήριξη της ΝΔ στην κ. Καλογήρου δήλωσε ότι «η ΝΔ είναι ένα κυβερνών κόμμα και θα αποφασίσει ποιον θα στηρίξει. Εμείς θα είμαστε ένα κόμμα ανεξάρτητο και αν αποφασίσει να στηρίξει εμάς, ευπρόσδεκτη η στήριξή της. Δεν κρατώ καμία κακία για κανέναν. Τιμώ την κα Καλογήρου, είναι μια σπουδαία γυναίκα που έχει προσφέρει έργο σε διάφορες υπηρεσίες».

Σχετικά με τον κορονοϊό ανέφερε ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος και χτυπάει όπου βρει κενό. «Φοβάμαι ακόμα για αυτό και ας τηρούμε όλα τα μέτρα για το καλό όλων μας. Παρακινώ όλους να τηρούν τα μέτρα σαν να είμαστε ακόμα στο μέσον της πανδημίας».

Για τον τουρισμό υποστήριξε ότι στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου δίνουμε έμφαση σε άλλες πηγές, και όχι στους τουρίστες. Με την ναυτιλία, την ελιά, την κτηνοτροφία, την αλιεία, την μαστίχα είχαμε δώσει την έμφασή σε άλλες πηγές και έτσι όταν έγιναν οι προσπάθειες της Ελλάδος για τον τουρισμό δεν δόθηκε η απαραίτητη έμφασή σε αυτό. Τώρα προσπαθούμε. Είναι πολύ δύσκολα ειδικά και με την πανδημία και τις δύσκολες μέρες που διανύουμε όλοι. Οι επαγγελματίες του τουρισμού, πρέπει να κοιτάξουν και οι ίδιοι τον τουρισμό, μην περιμένουν από το κράτος, την περιφέρεια ή από το Υπ. Τουρισμού πρέπει και οι ίδιοι να καταβάλλουν προσπάθειες.. Νομίζω πως αν εντατικοποιήσουμε όλοι τις προσπάθειές μας κάτι θα δούμε. Έχω ήδη κάνει κάποια βήματα αλλά δεν θέλω να πω παραπάνω πριν δω τα αποτελέσματα».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στα έργα που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν στη Χίο. Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ανέφερε «όταν αναλάβαμε την περιφερειακή εξουσία, και ανοίξαμε το θέμα με το Φράγμα Κόρης Γεφύρι είδαμε ότι υπήρχαν πολλές αμφιβολίες σχετικά με τη στατικότητά του, δηλαδή αν το φράγμα αντέχει. Οπότε θεωρήσαμε σκόπιμο να γίνει μια έρευνα, που όμως ξέρετε μετά τις μετρήσεις που έγιναν μας είπαν ότι το γεφύρι αντέχει. Οι ειδικοί συνιστούν να απομακρυνθούν δύο πλάκες από το σκυρόδεμα και να μπουν κάποια όργανα στο φράγμα. Αυτά κοστίζουν περίπου 1 εκατομμ. ευρώ, τα οποία γνωστοποιήσαμε τα αποτελέσματα της έρευνας στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και ζητήσαμε αυτά τα λεφτά για να ολοκληρωθεί το φράγμα. Όμω,ς επειδή αυτά τα χρήματα μπορεί να αργήσουν, αποφασίσαμε αν καθυστερήσει το υπουργείο να πάρει θέση θα προχωρήσει η περιφέρεια να καταβάλλει αυτά τα χρήματα ώστε αν τελειώσει το Κόρης Γεφύρι».

«Σε άλλα έργα, με πολύ ικανοποίηση βλέπω ότι έχει βγει σε δημοπράτηση το αεροδρόμιο της Χίου. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα. Η δική μας ευθύνη είναι στο να μεταφέρουμε τον παραλιακό δρόμο για να μπορέσει να έχει την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας από τον διάδρομο. Αυτό το μήνα θα υπογράψουμε τη σύμβαση εγκαταστάσεως του εργολάβου για να κατασκευάσει τη μεταφορά του παραλιακού δρόμου, διότι χωρίς τη μεταφορά του δρόμου δεν μπορεί να γίνει ασφαλές αεροδρόμιο. Παράλληλα προχωράει η μελέτη του κόμβου διασυνδέσεως του αεροδρομίου με τον παραλιακό δρόμο.

Επίσης, τώρα βγαίνει η προκήρυξη για τη μελέτη του δρόμου του Μηλιγκά. Θα γίνει μελέτη από την οποία ενδεχομένως να προκύψει αναγκαιότης του δρόμου παρακαμπτήριου στη φάση κατασκευής, αν πρέπει το χιλιόμετρο αυτό του Μηλιγκά να κλείσει για κάποιο χρόνο, για να μπορούν να επικοινωνούν με κάποιο τρόπο τα Καρδάμυλα, η Λαγκάδα, η Συκιάδα με τη Χίο. Να βρούμε μια ανάγκη παρακάμψεως και τότε ανάμεσα στις παρακάμψεις να είναι και ο δρόμος Θόλους-Αίπους.

Ακόμη, το Νοσοκομείο προχωρά κανονικά και με την επέκταση που κάναμε θα είναι εγκαίρως παραδομένο. Σήμερα μου είπαν οι τεχνικοί ότι προχωρά κανονικά. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι χρήματα υπάρχουν στην Περιφέρεια αρκεί να υπάρχουν μελέτες έτοιμες, κάτι το οποίο δεν βρήκαμε έτοιμο, άρα υλοποιούμε μελέτες για να πραγματοποιήσουμε έργα».

Σχετικά με τις επόμενες εκλογές ο κ. Μουτζούρης δήλωσε ότι «βέβαια θα είμαι υποψήφιος, θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος και υγείας επιτρεπούσης. Θα είμαστε υποψήφιοι και θα επιδιώξουμε να μας εμπιστευθεί ο λαός της Χίου. Εδώ θέλω να πω ότι στη Χίο έχουμε τοποθετήσει 4 αντιπεριφερειάρχες, όταν η Χίος είχε μόνο δυο. Μάλιστα, θα επιδιώξουμε τώρα κοντά να κάνουμε συμπαραστάτη του πολίτη, όχι από τη Μυτιλήνη. αλλά από τη Χίο και αυτός. Η Χίος είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.