Κων/νος Μπέλας «Πολλές δασωμένες εκτάσεις ξαναδόθηκαν για επανακαλλιέργεια» – 31η Μαΐου η καταληκτική ημερομηνία για τους δασικούς χάρτες

 

 

 

Φιλοξενούμενος του Κωνσταντίνου Κυδώνη και της εκπομπής «Άσπρο-Μαύρο» του ΑΝΤ1 Αιγαίου, ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών, Κων/νος Μπέλας.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Καλαμωτή της Χίου, όπου κατοικεί μόνιμα μέχρι και σήμερα, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο αγοριών. Υπηρετεί στη Δ/νση Δασών από το 1993, ενώ από το 1996 κατέχει τη θέση του προϊσταμένου της Δ/νσης Δασών. Ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά, ως δημοτικός σύμβουλος στον Καποδιστριακό Δήμο Μαστιχοχωρίων.

Υπάρχει καθυστέρηση λόγω έλλειψης προσωπικού

Στην έλλειψη προσωπικού απέδωσε ο κ. Μπέλας τις καθυστερήσεις που σημειώνονται  στην εξέταση αιτήσεων στην δασική υπηρεσία. «Συνολικά μαζί με εμένα είμαστε 22 άτομα, εκ των οποίων 15 είναι αγροφύλακες και οι υπόλοιποι έξι δασικοί υπάλληλοι διάφορων ειδικοτήτων. Όλες οι αιτήσεις των πολιτών  εξετάζονται και δίνονται απαντήσεις κάποιες φορές με μία μικρή καθυστέρηση. Όμως όλα απαντώνται», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η δασική υπηρεσία διαθέτει μεγάλο εύρος αντικειμένων. «Είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία και διαχείριση των δασών, για τις αναδασώσεις, για τις αντιπυρικές ζώνες, για την προστασία των θηραμάτων και των άγριων ειδών. Για την παράνομη βόσκηση σε δασικές εκτάσεις».

Λήγει 31 Μαΐου η προθεσμία υποβολής ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες 

Ο προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών αναφέρθηκε και στη διαδικασία υποβολής πρόδηλων σφαλμάτων και ενστάσεων στους ήδη αναρτημένους δασικούς χάρτες. «Έχουν δοθεί ήδη δύο παρατάσεις. Μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία γιατί είναι και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας. Όλοι έχουν πρόσβαση στους αναρτημένους χάρτες και θεωρώ ότι όσοι έχουν αντιρρήσεις πρέπει να τις υποβάλλουν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Στους αναρτημένους δασικούς χάρτες αποτυπώνονται με τη μορφή πολυγώνων εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν δασικές και τώρα όχι, εκτάσεις που παλιά ήταν αγροτικές και καλλιεργήσιμες και τώρα έχουν δασωθεί, χορτολιβαδικές εκτάσεις. Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις αντιρρήσεις του για μια έκταση υποβάλλοντας μαζί όμως με την αίτηση τα απαραίτητα δικαιολογητικά και το παράβολο. Το παράβολο ξεκινάει από 10€ . Η τιμή του παραβόλου διαμορφώνεται από την  έκταση και τα μέτρα», επισήμανε ο κ. Μπέλας, συμπληρώνοντας ότι πολλά πρόδηλα σφάλματα έχουν γίνει δεκτά από τη δασική υπηρεσία και πολλές εκτάσεις έχουν δοθεί ξανά για καλλιέργεια. «Ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον και αυτό είναι αισιόδοξο. Πολλές αγροτικές εκτάσεις που είχαν δασωθεί μπορούν να επανακαλλιεργηθούν», κατέληξε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.