Κύπρος: 60 χρόνια Ανεξαρτησίας

Στις 19 Φεβρουαρίου του 1959 η Κύπρος  κηρύχτηκε ανεξάρτητο κράτος με τα σύμφωνα Λονδίνου-Ζυρίχης. Το γεγονός της ανεξαρτησίας του νησιού μετά τους πολύχρονους αγώνες των κατοίκων της (1955-1958), η Κύπρος το τιμά στις 1 Οκτωβρίου.

Εμείς θα ‘σταθούμε’ στην επίσημη ημερομηνία υπογραφής των συμφωνιών στις 19 Φεβρουαρίου για να τιμήσουμε ταυτόχρονα άλλη μια επέτειο του Φεβρουαρίου. Αυτήν της γέννησης στις 27 Φεβρουαρίου 1938 μιας μεγάλης μορφής της Κύπρου, του 19χρονου αγωνιστή και  ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

………….

Κύπρος- Λευκωσία: Φυλακές και Φυλακισμένα μνήματα, Ιερός τόπος, η ονομασία του κοιμητηρίου-σύμβολο της αιώνιας θυσίας των 13 εκεί θαμμένων αγωνιστών για την Ελευθερία Κυπρίων ηρώων κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού από τον Αγγλικό ζυγό ηρωικό αγώνα.

13 μνήματα που θυμίζουν τη θηριωδία των Άγγλων δυναστών , από τον ήρωα Μιχάλη Καραολή μέχρι τον τελευταίο εκεί θαμμένο Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον 19 μαθητή- ποιητή που εκτελέστηκε – με απαγχονισμό -από τους Άγγλους στις 14 Μαρτίου του 1957, μεσάνυχτα 13ης προς 14η Μαρτίου στις 12.02 ακριβώς…   με απαγχονισμό .

Κι’ ύστερα; Η πολυπόθητη ανεξαρτησία(;)…

Κι’ ύστερα; Ο Αττίλας εισβάλλει το 1974 στην Κύπρο , αίμα αθώων Κυπρίων ποτίζει την μαρτυρική Κυπριακή γη, οι ιμπεριαλιστές ..κόβουν το νησί στα δυο…

Κι’ ύστερα; ΑΟΖ, φυσικό αέριο, το κεφάλαιο μοιράζει τον πλούτο του νησιού στις τσέπες των λίγων που κυβερνούν την γη…

Επιστροφή, όμως, στο χτές, 60 χρόνια πίσω και στην ανεξαρτησία της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό, τελευταίο(;) κατακτητή της και λίγο ακόμη πιο πίσω στο 1938 και στις 27 Φεβρουαρίου ημέρα γέννησης του …..

…Ευαγόρας Παλληκαρίδης

       Ποιητής-ήρωας

Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο πιο νέος εκτελεσμένος με απαγχονισμό, ένα παιδί που γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1938 στην Τσάδα της Κύπρου , μαθητής σχολείου οργανώθηκε και βγήκε στην Αντίσταση με όραμα τη λευτεριά της πατρίδας του της Κύπρου.

Θα πάρω μιαν ανηφοριά/θα πάρω μονοπάτια /να βρω τα σκαλοπάτια/που παν στην λευτεριά…( Από το ποίημα του Θα πάρω μια ανηφοριά-Λευτεριά).

Ποίημα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ηρώων γη

Όλη η φύση κοιμάται τη ναρκώνει το κρύο

Κι εγώ φεύγω λαλώντας το στερνό μου αντίο

Και την μάνα φιλώντας την κοιτάζω να κλαίει

Μάνα μην κλαίς της λέω μάνα μην κλαίς και κλαίω.

Κι όλο πάω και τρέχω και το δάκρυ της σβήνει

Για μια μόνο στιγμούλα

Και μιαν άλλη μανούλα, την Ελλάδα μας έχω

Π’ όλο κλαίει κι εκείνη.

Στου βουνού τη ραχούλα σ’ ανθοστόλιστα πλάγια

Τη γλυκιά μου μανούλα ψάχνω να βρω την Άγια

Θ’ ανεβαίνω ραχούλες χιονισμένες κορφές

Ώσπου να βρω ηρώων γη , κι ηρώων μορφές.

Γιός του Μιλτιάδη Παλληκαρίδη, ο νεαρός Ευαγόρας Παλληκαρίδης οραματιστής της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα, έδωσε μάχη κατά των Άγγλων κατακτητών του νησιού του, συνελήφθη στις 18 Φεβρουαρίου του ’57, δικάστηκε στις 25 του ίδιου μήνα και  εκτελέστηκε δι απαγχονισμού στα 19 του, περνώντας στη γη των ηρώων όπως ο ίδιος έγραψε στο ποίημα του…

Παγκοσμιοποίηση, μια ελάχιστη μερίδα καπιταλιστών αποφασίζει , ελέγχει και εκμεταλλεύεται λαούς και κράτη. Κόντρα στα ‘θέλω’ τους, συνειδητά κάποιοι θυσιάζουν την ζωή τους για ένα όραμα, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των ιδίων και της γης τους. Σε αυτούς και αφιερωμένο το σημερινό άρθρο.

Φωτογραφίες: διαδίκτυο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.