Κώστας Δ. Φαφαλιός: «Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων». Γράφει ο Κων/νος Φραγκομίχαλος

 

Συμπληρώθηκε την 21η τρέχοντος έτος από της εκδημίας του αείμνηστου φιλολόγου Κώστα Δ. Φαφαλιού,  ανθρώπου αξιοθαύμαστου ήθους, άριστου επιστήμονα και τέκνου της Χίου πανθομολογουμένως εκλεκτού.

Ο μεταστάς υπήρξε εξαίρετος φιλόλογος με υποδειγματικό επιστημονικό ήθος, και ως άνθρωπος πλήρης καλοσύνης, ευγενής στους τρόπους, σεμνός, ευπροσήγορος και καταδεκτικός,   και για όσους είχαν την τύχη, όπως ο γράφων,  να τον γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς φίλος αξιοσέβαστος και αγαπητός. Η δε αγάπη του για τη Χίο ήταν  απεριόριστη και διαρκής, αναλώνοντας όσες δυνάμεις και μέσα διέθετε για το καλό αυτής.

΄Ηδη από τα φοιτητικά του χρόνια, δια παρεμβάσεών του μέσω του τοπικού Τύπου, υποδείκνυε με υπευθυνότητα, παρρησία και ευθυκρισία τις προσφερόμενες στα ανακύπτοντα προβλήματα της νήσου μας λύσεις. Συνεξέδιδε επί σειρά ετών το έγκυρο περιοδικό «Χακή Επιθεώρησις», το οποίο δια της αρθρογραφίας του ωφέλησε πολύπλευρα τα Γράμματα και υπηρέτησε  τα συμφέροντα γενικότερα της Χίου. Μετείχε δε ενεργά ως Μέλος, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος των Διοικητικών Συμβουλίων του «Δρομοκαϊτείου», της «Χιακής Αδελφότητας Αττικοβοιωτίας “Ο Κοραής”», και της «Ριζαρείου» Εκκλησιαστικής Σχολής, διαδεχθείς τον αείμνηστο  K. ΄Αμαντο στη θέση αυτή.

Ευτύχησε να έχει μία εκλεκτή σύζυγο και εξαίρετα τέκνα, και επί πλέον να ζήσει, με πλήρη μάλιστα νοητική διαύγεια, χρόνους πολλούς. Αγωνισθείς στον εφήμερο κόσμο μας «τον αγώνα τον καλόν», προσδοκούμε και ευχόμαστε να του αποδοθεί, κατά το Γραφικό, «ο της δικαιοσύνης στέφανος» από τον παντεπόπτη και δικαιοκρίτη Θεό.

Κ.Ε.ΦΡΑΓΚΟΜΙΧΑΛΟΣ

 

Υ.Γ. Η  απόδοση του ονόματός σε μία ανώνυμη της πόλεώς  μας οδό υπό της Δημοτικής μας Αρχής θα αποτελούσε, ασφαλώς,  το ελάχιστο δείγμα της προς αυτόν οφειλόμενης ευγνωμοσύνης και τιμής.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.