Χωρίς κανένα χρέος τα σχολεία – Οι ευχαριστίες στον πρώην δήμαρχο Κάρμαντζη

 

Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Γιωργ. Καρατζάς:

Από την Τετάρτη 10 Ιουνίου του 2020 για την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου και από την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 για την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου, κατόπιν αποφάσεων του τότε Δημοτικού Συμβουλίου και εισηγήσεων του τότε Δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, μέχρι και την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 (την ημέρα εκείνη αναρτήθηκαν στην διαύγεια οι ορισμοί των νέων διοικήσεων των Σχολικών Επιτροπών, κατόπιν συνεδρίασης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου), διακόνησα χωρίς αντιμισθία και χωρίς χρήση Δημοτικού οχήματος για τις μετακινήσεις μου (με πληρωμένη από εμένα την βενζίνη), τόσο την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και την αντίστοιχή της Δευτεροβάθμιας. Παράλληλα, βέβαια, έκανα, τηρώντας πιστά την κείμενη νομοθεσία, το μισό μου διδακτικό ωράριο ως Θεολόγος Καθηγητής, και τις 2, μάλιστα, από τις 3 σχολικές χρονιές υπηρέτησα σε 2ο σχολείο πέραν του 1ου ΕΠΑΛ Χίου, που κατέχω οργανική θέση = 200 μαθητές-τριες κάθε χρόνο).
Έδειξα καθ’ όλην την διάρκεια της θητείας μου το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια διάθεση για καθημερινή προσφορά και στα 90 σχολεία του νησιού μας, ακόμα και μετά την ήττα της Δημοτικής παράταξής μου, της Σύμπραξης Δημιουργίας για τη Νέα Χίο στις Δημοτικές εκλογές της Κυριακής 15 Οκτωβρίου του 2023. Ένα απτό δείγμα-αποτέλεσμα της θητείας μου στην Προεδρία των Σχολικών Επιτροπών, τόσο επί Δημοτικής Αρχής Βουρνού (από την Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου του 2019, κατόπιν αποφάσεως του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, μέχρι και την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου του ιδίου έτους), όσο και επί Δημοτικής Αρχής Κάρμαντζη είναι η ανάρτηση συνολικά 402 αποφάσεων των υπό την Προεδρία μου Διοικητικών Συμβουλίων τους στην διαύγειά τους https://diavgeia.gov.gr/f/sch_chi (με καθιστούν πρώτο σε αριθμό αποφάσεων και μακροβιότερο συνάμα Πρόεδρο των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών του Δήμου της Χίου στην 13χρονή ιστορία τους). Ήταν το αποτέλεσμα των επισκέψεών μου σχεδόν σ’ όλα τα σχολεία και της καθημερινής μου επαφής με την εκπαιδευτική κοινότητα των σχολικών μονάδων της Χίου και αφορούσαν την αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητάς τους. «Αφήνουμε 1.251.599,71 ευρώ στο αποθεματικό των σχολείων της Χίου, χρήματα που μαζεύτηκαν με πολύ κόπο και μόχθο», όπως δήλωσε στα ΜΜΕ της Χίου ο πρώην πλέον Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης. Και, πρωτίστως, αυτό επετεύχθη, γιατί οι προμήθειες (π.χ. πετρελαίου κ. ά.), οι αγορές και τα έργα στα σχολεία, που χρηματοδοτούν οι σχολικές

επιτροπές, η καθημερινότητα όλων ανεξαιρέτως των σχολείων δηλαδή, αυτή εκλογικεύτηκε σε σχέση με το παρελθόν και τα πάντα έγιναν σε συνεννόηση με τις Κτιριακές Υποδομές και με την Τεχνική Υπηρεσία, οι οποίοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι γι’ αυτά. Μπήκαν κανόνες, που δεν υπήρχαν πριν.
Ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και υπηρετήθηκε ο στοιχειώδης σεβασμός στα χρήματα των επιτροπών και των σχολείων, στα χρήματα των φορολογούμενων συμπολιτών μας. ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΕΟΣ σε νερό, πετρέλαιο και ρεύμα σε χρόνια, μάλιστα, δίσεκτα, χρόνια ενεργειακής κρίσης, χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία σόκαρε στην κυριολεξία την εκπαιδευτική κοινότητα της Χίου, αλλά και της Ελλάδος γενικότερα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι παραλάβαμε χρέος 166.645,34 ευρώ των σχολείων προς την ΔΕΥΑΝΧ (τα σχολεία της Χίου από τον Σεπτέμβριο του 2020 άρχισαν να πληρώνουν και πάλι λογαριασμούς νερού για πρώτη φορά από το μακρινό 2009) και χρέη 188.593, 47 ευρώ αναδρομικά για τα έτη 2018, 2019 και 2020 των επιτροπών σε γάλα και πετρέλαιο προς τον Δήμο της Χίου.
Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρώην Δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, γιατί εμπιστεύτηκε τις άμισθες αυτές θέσεις σ’ έναν εκπαιδευτικό, σ’ έναν νέο ηλικιακά άνθρωπο, τα Διοικητικά Συμβούλια και των δύο Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών για την άψογη συνεργασία που είχαμε κατά τη διάρκειας της θητείας μου. Πολλά ευχαριστώ, κυρίως, οφείλω στους υπαλλήλους των Σχολικών Επιτροπών και στο συνεργαζόμενο με τις σχολικές επιτροπές λογιστικό γραφείο για την αγαστή καθημερινή συνεργασία, που είχαμε και οι οποίοι μοχθούν για την λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών. Από καρδιάς θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, τους εκπαιδευτικούς συναδέλφους μου Διευθυντές/ντριες Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων του νησιού για την καθημερινή καρποφόρα συνεργασία, που είχαμε. Καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο τους εύχομαι και στους σχολικούς καθαριστές/στριες και στους σχολικούς τροχονόμους.

Στους νέους Προέδρους και στα νέα διοικητικά συμβούλια των Σχολικών Επιτροπών (θα εξακολουθήσω να είμαι απλό μέλος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατόπιν εισηγήσεως του πρώην Δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον ευχαριστώ γι’ αυτό) εύχομαι καλή θητεία να έχουν προς όφελος πάντα της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού μας. Θα είμαι στο πλευρό τους σ’ ότι χρειαστούν, και ιδιαίτερα στα πρώτα τους βήματα.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους γονείς μου, Γεώργιο και Αγγελική, οι οποίοι με στήριξαν ψυχικά και ηθικά σ’ όλη την διάρκεια της θητείας μου, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας, που αντιμετώπισαν (ο πατέρας μου έφυγε από την ζωή στην διάρκεια της θητείας μου τον Νοέμβριο του 2022). Σ’ εκείνους αφιερώνω την παρουσία μου στις Σχολικές Επιτροπές, κι ιδιαίτερα σ’ εκείνην την Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  γιατί, ως Δάσκαλοι που ήταν σε σχολεία της Χίου, μου καλλιέργησαν από μικρό παιδί την αγάπη και το πνεύμα ανιδιοτελούς θυσιαστικής προσφοράς προς την εκπαίδευση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.