Λέσβος: Αστυνομική επιχείρηση για τη μεταφορά προσφύγων στο Καρά Τεπέ (Φώτο & Βίντεο)

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στη δομή του Καρά Τεπέ στη Λέσβο.

Στην επιχείρηση μετέχουν και 70 γυναίκες αστυνομικοί που μεταφέρθηκαν στο νησί με C-130, ενώ όπως τονίζεται σχετικά, σκοπός αποτελεί η προστασία της δημόσιας υγείας με σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο.

Ο στόχος είναι να μπουν στον άτυπο καταυλισμό που έχει στηθεί στον δρόμο, πρώτα οι 70 γυναίκες αστυνομικοί -που έφτασαν χθες, Τετάρτη, από την Αθήνα στη Λέσβο- και να πάρουν γυναίκες και παιδιά προκειμένου να τα μεταφέρουν στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ. Στη συνέχεια, οι υπόλοιπες αστυνομικές δυνάμεις θα προσελκύσουν και τους άνδρες, ώστε να μπουν κι εκείνοι με τη σειρά τους στον Καρά Τεπέ.

Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζεται ότι πρόκειται για «επιχείρηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και με σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο». Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση διεξάγεται απολύτως ομαλά και οι μετανάστες μεταφέρονται χωρίς προβλήματα στη νέα δομή του Καρά Τεπέ. Ειδικότερα, λίγο πριν από τις 9:30 έχουν μεταφερθεί 450 άτομα, από τα οποία τα 250 έχουν ήδη εισέλθει στη δομή μετά τους σχετικούς υγειονομικούς (Rapid Covid test) και άλλους ελέγχους και τα υπόλοιπα 200 αναμένουν.

Η νέα προσωρινή δομή είναι έτοιμη να δεχθεί συνολικά τουλάχιστον 5.000 άτομα.

Μέχρι στιγμής η επιχείρηση διεξάγεται απολύτως ομαλά. 450 άτομα έχουν ήδη μεταφερθεί στο Καρά Τεπέ, 250 έχουν εισέλθει στη δομή μετά τους σχετικούς υγειονομικούς (τεστ για κορωνοϊό) και άλλους ελέγχους και τα υπόλοιπα 250 άτομα βρίσκονται σε αναμονή. Η ροή προς το Καρά Τεπέ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στην επιχείρηση, που παρακολουθούν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, συμμετέχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον διαφαινόμενο σχεδιασμό της επιχείρησης, η Αστυνομία αποκλείει τμήματα της διαδρομής όπου ζουν οι μετανάστες και πρόσφυγες και τους προωθεί προς τον νέο καταυλισμό.

Σημειώνεται ότι από μέρους της Αστυνομίας λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Οι αστυνομικοί επιχειρούν με ειδικές φόρμες προστασίας, ενώ τα ΜΑΤ -προς το παρόν και δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις- παρακολουθούν την όλη διαδικασία από απόσταση.

Σήμερα είναι η ένατη μέρα από τη φωτιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας και περίπου 13.000 πυρόπληκτοι φυγάδες από αυτόν ζουν πάνω στον δρόμο ή σε κτήματα και στους αύλειους χώρους επιχειρήσεων που και αυτές παραμένουν εννέα ημέρες τώρα κλειστές.

Δείτε φωτογραφίες από τον άτυπο καταυλισμό των μεταναστών στους δρόμους του Καρά Τεπέ:

Με πληροφορίες από iefimerida.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.