Λαθρεπιβάτες βρέθηκαν στο πηδάλιο δεξαμενόπλοιου έχοντας διανύσει 2,700 ναυτικά μίλια!

 

 

Τρεις λαθρεπιβάτες βρέθηκαν να κάθονται στο πηδάλιο ενός δεξαμενόπλοιου όταν αυτό κατέφτασε στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας τη Δευτέρα.

Μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο με τις υπηρεσίες μετανάστευσης να τονίζουν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν άνθρωποι σε αυτό το σημείο, πραγματοποιώντας ένα πολύ επικίνδυνο σημείο.

Η ισπανική υπηρεσία θαλάσσιας διάσωσης, Salvamento Maritimo, αναφέρει ότι οι μετανάστες που πιστεύεται ότι ήταν Νιγηριανοί βρέθηκαν σε δεξαμενόπλοιο που έφτασε στο Λας Πάλμας, στα Κανάρια Νησιά.

Το δεξαμενόπλοιο των 51.000 dwt Alithini II ολοκλήρωνε ένα ταξίδι περίπου 2.700 ναυτικών μιλίων που είχε ξεκινήσει στις 17 Νοεμβρίου στο Logos της Νιγηρίας. Το δεξαμενόπλοιο, το οποίο είναι νηολογημένο στη Μάλτα, βρισκόταν στη θάλασσα για 11 ημέρες!

Το περιπολικό σκάφος του Salvamar Nunki φέρεται να έκανε ένα έλεγχο ρουτίνας όταν εντόπισε τους τρεις μετανάστες να κάθονται στο επάνω άκρο του πηδαλίου. Οι αναφορές αναφέρουν ότι οι τρεις άνδρες ήταν λιγότερο από δύο πόδια πάνω από το νερό.

Τους παρασχέθηκε επείγουσα ιατρική φροντίδα στην προβλήτα και σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης φάνηκε να έχουν συμπτώματα αφυδάτωσης και υποθερμίας. Μεταφέρθηκαν σε δύο τοπικά νοσοκομεία για νοσηλεία.

Οργανώσεις που επικεντρώνονται στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη τονίζουν ότι πρόκειται για μια συνεχιζόμενη κατάσταση με χιλιάδες ανθρώπους να φεύγουν από τη βόρεια και τη δυτική Αφρική, με τους περισσότερους από αυτούς να προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Κάποιοι από αυτούς επιχειρούν τη διέλευση του Ατλαντικού από τη δυτική Αφρική προς τα Κανάρια Νησιά.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας υπολογίζει ότι σχεδόν 12.000 άνθρωποι έφτασαν στα νησιά το 2022, κυρίως με μικρά σκάφη. Ο σύμβουλος μετανάστευσης της κυβέρνησης των Καναρίων Νήσων, Txema Santana, έκανε retweet την εικόνα που κυκλοφόρησε από τις αρχές γράφοντας: «Η οδύσσεια επιβίωσης είναι πολύ πέρα από τη φαντασία. Δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία. Οι λαθρεπιβάτες δεν έχουν πάντα την ίδια τύχη».

Τα μέσα ενημέρωσης των Κανάριων Νήσων αναφέρουν τουλάχιστον δύο άλλες πρόσφατες περιπτώσεις που αφορούν λαθρεπιβάτες που βρέθηκαν σε εμπορικά πλοία που έφτασαν από το Logos.

Τον Οκτώβριο του 2020, αναφέρουν ότι τρεις μετανάστες βρέθηκαν επίσης στο πηδάλιο ενός άλλου τάνκερ που έφτασε στα νησιά. Ένα μήνα πριν από αυτό, οι ισπανικές αρχές ανακάλυψαν τέσσερις ακόμη μετανάστες στο πηδάλιο ενός νορβηγικού δεξαμενόπλοιου όταν αυτό έφτασε στο Λας Πάλμας για ανεφοδιασμό καυσίμων και προμηθειών.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι είχαν κρυφτεί στο δωμάτιο του τιμονιού πάνω από το πηδάλιο κατά τη διάρκεια του 10ήμερου ταξιδιού. Η Ισπανία παρείχε ιατρική περίθαλψη, αλλά διέταξε το δεξαμενόπλοιο να κρατήσουν τους λαθρεπιβάτες, οι οποίοι τελικά παραδόθηκαν στις νορβηγικές αρχές όταν το πλοίο έφτασε στον προορισμό του.

Ο Santana είπε στο Associated Press ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι μετανάστες αποστέλλονται πίσω με κόστος της ναυτιλιακής εταιρείας.

πηγή:e-nautilia.gr

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.