ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ – ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΛΑΣ

https://diafaneia.eu/wp-content/uploads/2021/10/235949203_2055986077912868_2052309021539778639_n.jpg

 

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΕΙΡΩΣΗΣ

 

Αγαπητοί φίλοι.

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ανέλαβε η δημοτική αρχή του κυρίου Κάρμαντζη τη διαχείριση του δήμου και αν θέλουμε να δώσουμε με μία πρόταση το στίγμα της αυτή είναι «ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΌΤΕΡΑ»,  από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Για τη λαϊκή συσπείρωση η μορφή που έχουν πάρει όλοι οι δήμοι της χώρας και ο δήμος της Χίου, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν είναι κάτι που δεν το περιμέναμε. Είχαμε προειδοποιήσει το χιώτικο λαό, τους δημότες μας στο κέντρο και στην ύπαιθρο, ότι μέσα από τους νόμους Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης,  που  ψήφισαν ΠΑΣΟΚ,  Νέα Δημοκρατία, ,  ΣΥΡΙΖΑ και διάφορα δεκανίκια τους, οικοδομείται η τοπική διοίκηση ανώνυμος εταιρεία,  που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και που όλα φορτώνονται στις πλάτες των δημοτών,  μέσα από τα τέλη,  την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, την τοπική φορολογία , το μοίρασμα κονδυλίων σε επιχειρηματικούς ομίλους και ημετέρους και όλα όσα παρακολουθούμε με τους «εθνικούς» εργολάβους» τα βλέπουμε σε μικρογραφία στην τοπική διοίκηση και στο δήμο μας.

Μία απλή μάτια να ρίξει κανείς στον κρατικό προϋπολογισμό, με μνημόνια και χωρίς μνημόνια,  είναι αρκετή για να δει ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους έχει μειωθεί πλέον πάνω από 60% ως προς  τα χρήματα που δίνονται.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν παρά μόνο τη μισθοδοσία κι αυτό όχι παντα, ενώ την ίδια στιγμή οι δήμοι και ο δήμος Χίου στρέφονται στους «ίδιους πόρους»,  στα πλαίσια της αυτοτέλειας , που  σημαίνει φορομπηχτική και φοροεισπρακτική πολιτική σε όλα τα επίπεδα,  στα ανταποδοτικά τέλη,  στους παιδικούς σταθμούς. στην πρόνοια, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό,  τα βασικά μας δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν εμπορεύματα.

Σήμερα.  βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Μία βάρβαρη αντιλαϊκή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που έχει καταργήσει ακόμα και τις όποιες επιφάσεις  της αστικής Δημοκρατίας υπήρχαν στην τοπική διοίκηση,  μεταφέροντας όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου στην οικονομική επιτροπή,  ώστε κυρίως οι δικοί της δήμαρχοι , αλλά και οι άλλοι του αστικού τόξου που τους φταίει η απλή αναλογική, να μπορούν να κυβερνήσουν, όπως κουτοπόνηρα ισχυρίζεται,  δηλαδή το 28% στην περίπτωση της Χίου, να μπορεί να αποφασίζει σε βάρος του 72% της θέλησης του χιώτικου λαού.

Κατήργησε δηλαδή την απλή αναλογική-έστω και κουτσουρεμένη ελέω ΣΥΡΙΖΑ- με την οποία έγιναν οι εκλογές , ετσιθελικά και με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις σε όλα τα επίπεδα, επαναφέροντας και με χειρότερο τρόπο το «ενός ανδρός αρχή».

Από την άλλη έχουμε μία δημοτική αρχή, σάρκα από τη σάρκα της κυβέρνησης,  φερέφωνο των αντιδραστικών πολιτικών της,  η οποία για δύο χρόνια επιχειρεί ολική επαναφορά στις χειρότερες εποχές του μαυρογιαλούρου αφενός,  αφετέρου εφαρμόζει και επιταχύνει κατά γράμμα τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές.

Μπορεί ο δήμαρχος μαζί με τους ιππότες της στρογγυλής πλατείας , να μετέρχονται σε επικοινωνιακά τερτίπια και να οικειοποιούνται λιμάνια, αεροδρόμια, άσφαλτα και τα προσφυγικά 30 αργύρια του Μηταράκη, αλλά αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι έχουν βασικές πρωτιές ως Δημοτική αρχή που πρέπει να τους τις αναγνωρίσουμε:

  • Είναι η δημοτική αρχή που το ανήθικο πολιτικά, πλην νόμιμο με βάση την αστική σαπίλα του νομοθετείν, το έχει αναγάγει σε βασική αρχή.
  • Είναι η δημοτική αρχή , που οι απ’ ευθείας αναθέσεις και η κατάτμηση έργων στους ημέτερους εργολάβους και παρατρεχάμενους, έχουν λάβει διαστάσεις καθημερινής λειτουργίας, γι αυτό και η πληθώρα καταγγελιών όσων αποκλείονται.
  • Είναι η δημοτική αρχή που αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όπως αυτές για τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της, η επιστροφή των χρημάτων που περιέκοψε από τις σχολικές επιτροπές, οι δεσμεύσεις της απέναντι στις αποφάσεις του ΔΣ για τα σχολεία.
  • Είναι η δημοτική αρχή που ταυτίζεται πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό μεταναστευτικό, που εξακολουθεί κατά παράβαση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου να ζητά νέο κέντρο εγκλωβισμού και ασύλου, ταυτιζόμενη με τον  κύριο Μηταράκη, ο οποίος αποτελεί και τον προστάτη της, ενώ οι αποφάσεις  του δημοτικού συμβουλίου μιλάνε μόνο για καταγραφή ,  ταυτοποίηση και ολιγοήμερη παραμονή με κατάργηση του ασύλου στα νησιά και του γεωγραφικού περιορισμού.
  • Είναι η μοναδική Δημοτική αρχή που παρενέβη οφθαλμοφανώς  στην αποκεντρωμένη διοίκηση για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου των αντιπολιτεύσεων για τα ανταποδοτικά τέλη, η οποία προέβλεπε μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη μείωση από τα ψίχουλα που πρότεινε η ίδια, στρεφόμενη άμεσα εναντίον του συμφέροντος των δημοτών της, την ώρα που μαζεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τη διαφορά των τετραγωνικών. Και ενώ ψευδώς υποσχέθηκε πέρσι ότι φέτος θα έκανε κι άλλες μειώσεις , γαλαντομία του δημάρχου, φέτος δεν έκανε τίποτα πλην την επιστροφή των μειώσεων που τελικά  δεν έγιναν  πέρσι με ευθύνη και πάλι δική της.
  • Είναι η δημοτική αρχή που κουνάει το δάχτυλο για να μην πούμε εκδικείται όσες κοινότητες διεκδικούν τα αυτονόητα, όσες τολμούν κατά τη δική της εκτίμηση να μην υμνούν την ίδια και τα στελέχη της.
  • Είναι η δημοτική αρχή που αφήνει μία επιχείρηση δική της,  την ΔΕΥΑΧ και τον πρόεδρο της,  να αυθαιρετούν, άλλα  να λένε,  άλλα να αποφασίζουν και να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τη λαϊκή βούληση, που δηλώνει ότι τα νομικά πρόσωπα, είναι ανεξάρτητα από το δήμο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΔΙΑΝΟΧ κράτος εν κράτει, που με πολιτικό θράσος ο διορισμένος πρόεδρός της από το δημοτικό συμβούλιο κάνει και μαθήματα πολιτικής στις παρατάξεις.
  • Είναι η δημοτική αρχή με προσφιλείς όρους για τους αντιπάλους της, σκουλήκια που έρπουν στη λάσπη, πτώματα και άλλα τινά απείρου κάλλους.
  • Δύο χρόνια τώρα δεν έχει ξεκινήσει ένα έργο ουσίας είτε λέγεται κάποιο νέο σχολείο ή νηπιαγωγείο, είτε λέγεται το μεγάλο θέμα του νερού, πλην των αφαλατώσεων , που ανεβάζουν τα κόστη και αντιστρέφουν  την ορθή διαχείριση του υδρευτικού προβλήματος,  είτε λέγεται θέσεις στάθμευσης , είτε η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου ή του παραλιακού μετώπου. Όλα προγραμματίζονται, αναμένονται, υλοποιούνται και το τελικό αποτέλεσμα , παχιά λόγια για κατανάλωση.
  • Δύο χρόνια τώρα κανένα αντιπλημμυρικό έργο πλην αυτών που κινδύνευσαν με την πολιτική της να απενταχθούν, μιλάμε για τα Μεστά  και τον Καλο πλύτη,  κανένα έργο αντιπυρικής προστασίας καμία Μελέτη της δασικής περιουσίας,  κανένας καθαρισμός σε δάση και αντιπυρικές ζώνες, κανένα έργο αντισεισμικής προστασίας,  ούτε καν μελέτες των δημοτικών και σχολικών κτιρίων τα πάντα είναι αφημένα στα μεγάλα Θα και στα έργα ΕΣΠΑ, 32 ανήγγειλε που το 90% το ακούμε εδώ και 10 χρόνια, που οψόμεθα αν και πότε θα γίνουν. Ως καλή μαθήτρια της επικοινωνιακής πολιτικής της ΝΔ, μας φλομώνει με εικόνες και λόγια.

Φυσικά για την πολιτική προστασία, μιας και μιλήσαμε για αντισεισμική και αντιπυρική προστασία κλπ,  όλα βαίνουν τέλεια και καλώς,   μέχρι την επόμενη δυστυχώς καταστροφή, που θα την ονομάσουν ξεμπερδεύοντας  θεομηνία,  ζητήματα που τα βλέπουμε καθημερινά σε όλη την Ελλάδα.

  • Η διαχείριση των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης υπακούει στους ίδιους νόμους της εμπορευματοποίησης μέσα από το παραμάγαζο της ΔΙΑΝΟΧ, που ιδιωτικοποιεί βήμα το βήμα την όλη διαδικασία , υπογράφει συμβάσεις με Ικαρία, το δήμο Σάμου και το δημοτικό συμβούλιο έχει πλήρη άγνοια, πλην το μάρμαρο, τα τέλη κλπ θα πληρωθεί από τους δημότες, ενώ η εικόνα εκτός του κέντρου και στα χωριά παραμένει η γνωστή.
  • Δύο χρόνια η ΣΑΤΑ , με δική τους ομολογία, είναι τα κρατικά ψίχουλα που βαίνουν μειούμενα, τα δέχονται αδιαμαρτύρητα, κι αυτά είναι τα μεταφερόμενα έργα και ο αέρας κοπανιστός,  το αδειανό πουκάμισο καταγραφής έργων που στο τέλος της τετραετίας θα μας πουν ότι δεν έγιναν γιατί έφταιγαν οι αντιπολιτεύσεις, ο κακός μας ο καιρός και θα τα υποσχεθούν για να τους δοθεί νέα τετραετία.
  • Όλος τους ο καημός να δημιουργήσουν τον αναπτυξιακό οργανισμό των ΟΤΑ, αυτή την παρένθετη εταιρεία, δήθεν για να βοηθήσουν τις Οινούσσες και τα Ψαρά , ενώ στην ουσία πρόκειται για έναν οργανισμό ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου,  για μία ανώνυμη εταιρεία επί της ουσίας ανεξέλεγκτη.
  • Μία δημοτική αρχή εχθρική προς τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, που ανακατανέμει το προσωπικό, όχι με βάση αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά κυρίως με βάση το ποιους θεωρεί η ίδια ότι δεν την ενοχλούν ή είναι δικοί της, σε εισαγωγικά αυτό,  διχάζοντας και ακυρώνοντας συνολικά τα προσόντα των εργαζομένων στον Δήμο,  αφού αυτή η λογική είναι αυθαίρετη και προσβλητική για όλους τους εργαζόμενους,  ανεξάρτητα το τι πιστεύει πολιτικά ο καθένας.
  • Τέλος οι επιτυχίες της είναι η πλατεία των 100 χιλιάδων ευρώ και βάλε, τα λαμπιόνια με τις μπάλες των 7.500 ευρώ και ο πολλαπλάσιας διάκοσμος με τα δέντρα ύψους 12 μέτρων, ισοδύναμα με μια κρατική δόση για όλα τα σχολεία της Χίου, η «Νέα Χίος» με τα φρου φρου κι αρώματα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση αυτά τα δύο χρόνια δώσαμε μάχη στο να μην περάσουν αυτές οι πολιτικές. Ενημερώναμε μέσα από τα MME. για την αντιδραστική πολιτική της δημοτικής αρχής,  βρεθήκαμε στο πλευρό των τοπικών συμβουλίων όπου μας ζητήθηκε,  στηρίξαμε τους αγώνες τους και στηρίξαμε τους αγώνες των εργαζομένων τόσο στο δήμο όσο και γενικότερα σε όλα τα επίπεδα . Αποτρέψαμε σε ένα βαθμό επιζήμιες πολιτικές, ασχέτως να η δημοτική αρχή όταν αναγκάζεται από τη λαϊκή κατακραυγή να κάνει πίσω, μετά δεν κάνει τίποτε, για να βγει να πει; Εσείς φταίτε που δεν έγινε το χ έργο , γιατί δεν μας αφήσατε να το κάνουμε όπως σας προτείναμε.

Συμμετείχαμε και συμμετέχουμε στη συντονιστική επιτροπή αγώνα αιρετών και κατοίκων για να μη γίνει κανένα κέντρο φυλακή  της ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε στο Θόλος ούτε πουθενά,  για το κλείσιμο της ΒΙΑΛ  και τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί μας και τα νησιά μας,  νησιά στην παραμεθόριο,  στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και επεμβάσεων με πολιορκητικό κριό την τουρκική κυβέρνηση. Καταθέσαμε μια σειρά ψηφίσματα για φλέγοντα λαϊκά προβλήματα , μέχρι και για το φασιστικό εσμό , που πρόσφατα τον είδαμε να σηκώνει και πάλι κεφάλι.

Γνωρίζουμε ότι δεν φτάνει αυτό που κάναμε.  χρειάζονται να κάνουμε πολύ περισσότερα,  αλλά κυρίως χρειάζεται οι δημότες μας να καταλάβουν ότι μόνο με τη δική τους δράση με το δικό τους αγώνα μπορούν να πετύχουν την ολοκλήρωση των δικαιωμάτων τους.

Ας σκεφτούν όλοι πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα και στα ανταποδοτικά τέλη και στα σχολεία και στα μεγάλα έργα και στα ζητήματα αντισεισμικής, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας,  εάν έξω από το Δημαρχείο συγκεντρώνονταν οι δημότες μας,  απαιτούσαν διεκδικούσαν με τα σωματεία τους, με τους συλλόγους τους,  με τα πολιτιστικά σωματεία,  αυτά που τους ανήκουν.

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω,  ας σκεφτούν οι δημότες μας ότι η συντριπτική πλειοψηφία του χιώτικου λαού,  ήταν αυτή που αντιμετώπισε την εισβολή των  ΜΑΤ της ΝΔ, ήταν αυτή που τα  έδιωξε,   ήταν αυτή που ακύρωσε τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία του κέντρου φυλακής της ευρωπαϊκής Ένωσης.  Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για τα τοπικά μας ζητήματα αλλά και για τα μεγάλα ζητήματα να βρεθούμε όλοι στην πρώτη γραμμή και ο καθένας ας επιλέξει το ρόλο του αν θα είναι με τους πολλούς και τα δίκια  μας ή θα παίξει το ρόλο του νεροκουβαλητή της κυβερνητικής και δημοτικής πολιτικής σε βάρος του νησιού μας.

Εξειδικευμένα τη δράση της Λαϊκής Συσπείρωσης θα σας την παρουσιάσει η συνάδελφος Κλαίρη Κωστάλα.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΚΛΑΙΡΗ ΚΩΣΤΑΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΣ

Τα  προβλήματα της τοπικής Διοίκησης, που  πορεύεται πλέον μετά  τον Καλλικράτη με το πνεύμα του Κλεισθένη, έτσι όπως συμπληρώνεται και τροποποιείται κάθε φορά που η κυβέρνηση τα βρίσκει σκούρα  και  θέλει να επιλύσει προβλήματα με  πνεύμα συγκεντρωτισμού, κατάργησης ουσιαστικά,  της αρνητικής ψήφου και ουσιαστικά  φίμωσης των  διαφορετικών απόψεων, έχουν αποτυπωθεί στη συνείδηση και στη καθημερινότητα των δημοτών  από τη μικρότερη τοπική ή δημοτική κοινότητα μέχρι το δήμο.

Δυο χρόνια μετά την ανάδειξη της σημερινής δημοτικής αρχής, που προέκυψε  με την απλή αναλογική , έστω και κουτσουρεμένη, η λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου μέσα στην πανδημία έτσι όπως εξελίχθηκε είναι μια καθημερινή  πάλη για κάθε τι που θεωρούσαμε αυτονόητο.

Ως Λαϊκή συσπείρωση προσπαθήσαμε  να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους δημότες, να αναδείξουμε προβλήματα που τους απασχολούν, να προτείνουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας όπου θεωρούσαμε σωστό, να στηρίξουμε αιτήματα  και θέσεις όσων ζητούσαν την στήριξη μας, να βρεθούμε απέναντι  και να καταγγείλουμε επιζήμιες αποφάσεις και πολιτικές της ΔΑ.

Συμμετέχουμε ως Δημ. Σύμβουλοι εκτός του δ.σ., επίσης  στο ν.π.  στη ΔΕΥΑΧ, στις σχολικές επιτροπές , στον ΟΚΑΝΑ( ΚΠΕ), και ανάλογα  από κάθε θέση προσπαθούμε να ανταποκριθούμε  στην προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών.

Συγκεκριμένα  θα παραθέσουμε μερικά θέματα τα οποία  απασχολούν όλους και προσπαθήσαμε να αναδείξουμε.

Για τη ΔΕΥΑΧ , από την αρχή καταθέσαμε μει σειρά προτάσεις και για το γενικό υδρευτικό πρόβλημα και για τις αφαλατώσεις και για μια σειρά ζητήματα που έθετε το προεδρείο ή προέκυπταν όπως οι αποχετεύσεις των τοπικών κοινοτήτων, αλλά δε λήφθηκαν ποτέ υπόψη. Καταγγείλαμε  πολλές φορές τις μεθοδεύσεις του προέδρου, με τη στήριξη της δημοτικής αρχής , να περάσει την πολιτική της. Πχ. Παραποίηση των πρακτικών στην τιμολογιακή πολιτική του 2021 που άλλα εμφανίστηκαν στα πρακτικά, στην περίπτωση της αποχέτευσης του Καταράκτη κλπ.

Στο Νομικό πρόσωπο θέσαμε μετ’ επιτάσεως το θέμα να μη μείνει κανένα παιδί λαϊκής οικογένειας έξω από τους παιδικούς σταθμούς, να και διαφωνούμε με τις προσλήψεις που γίνονται ορισμένου χρόνου, γιατί απαιτούμε και ζητούμε κάθε φορά μόνιμες προσλήψεις, τις ψηφίσαμε γιατί αφορούν ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, χωρίς όμως να πάψουμε και να ζητάμε το μόνιμο προσωπικό και αυτό ψηφίσαμε ως πρόταση και στον οργανισμό που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Είμαστε κατά των τροφείων και της ανταποδοτικότητας γι αυτό και ζητάμε κάθε φορά μειώσεις και να μην υπάρχει αντίτιμο πχ στα θερινά camps.

Αιτηθήκαμε και φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο  το θέμα της υγείας με εισήγηση  μας όπου  καταθέσαμε όλα τα προβλήματα τόσο του νοσοκομείου , αλλά και γενικότερα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης  από τον Σεπτέμβρη του 2019 . Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι σε λίγους μήνες  με την πανδημία θα ήταν περισσότερο από ποτέ επίκαιρο. Και μπορεί βέβαια ο δήμος να μην εμπλέκεται με θέματα υγείας , αλλά θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να παρεμβαίνει υπέρ των πολιτών σε κάθε περίπτωση.

Ειδικά όταν έχει πάρει 1 εκατομμύριο ευρώ για τον COVID, είναι απαράδεκτο να μην έχει συστήσει ένα κέντρο πρόληψης και επιτήρησης  της πανδημίας για τους εργαζόμενους στο δήμο και στις δομές, ακόμη και στα σχολεία και όλα τα χρήματα να έχουν διοχετευθεί σε προσλήψεις με ρουσφετολογική σφραγίδα.

Επίσης ζητήσαμε μονοθεματική  συζήτηση στο δ.σ.  για θέματα εκπαίδευσης και παιδείας στο νησί, στην οποία αναπτύξαμε τα προβλήματα αλλά και προτάσεις, παρόλο που  κατηγορούμαστε ότι ποτέ δεν έχουμε.

Στηρίξαμε την θέση  που κατέθεσαν  όλες οι αντιπολιτεύσεις για θέματα διαφάνειας στον Δήμο και  η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από όλους πλην της παράταξης του δημάρχου, που μέχρι σήμερα αρνείται να την εφαρμόσει.

Και πώς να την εφαρμόσει , αφού επανειλημμένα  στα δυο χρόνια διοίκησης από την δ.α. καταγγείλαμε την αδιαφάνεια των προσλήψεων , τις απευθείας αναθέσεις σε μικροεργολάβους και προμηθευτές κάθε είδους είτε στο δήμο είτε σε δευαχ, και ν.π..

Πρότασή μας  πάντα για απευθείας αναθέσεις, όπου είναι αναγκαίο, είναι   να υπάρξει κατάσταση εργολάβων-εμπειροτεχνών  ,  ώστε να μπορούν να  επιλέγονται όλοι κατά σειρά ,  να ενημερώνονται όλοι μέσα από τα επιμελητήρια ή όπου αλλού υπάρχει επαγγελματικός φορέας τους , να τίθενται  κριτήρια σαφή και ξεκάθαρα, με δικλείδες ασφαλείας για την εξασφάλιση των  έργων , και φυσικά να υπάρχει δημοσιοποίηση του υπό ανάθεση  έργου και όχι απλά  στην ιστοσελίδα του δήμου όπου ελάχιστοι μπορεί να τη δουν.

Αυτό ανάλογα θα πρέπει να γίνεται και όσον αφορά τις προμήθειες , για κάθε είδους προμηθευτή  που επιθυμεί να λάβει μέρος, να μπορεί να ενημερωθεί  γιατί συνήθως η πρόσφορη μέθοδος που ακολουθείται  είναι να επιλεχθεί  ο προμηθευτής, που υποχρεώνεται να φέρει και δύο ακόμη προσφορές  με υψηλότερο κόστος ώστε να πάρει την προμήθεια. Ένα μικρό παράδειγμα από τα πιο πρόσφατα είναι η προμήθεια τρέιλερ για τη μεταφορά γεννήτριας για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας που κόστισε 15000 μαζί με την εγκατάσταση και τη σύνδεση με τη γεννήτρια , λες και αγοράσαμε καινούριο αυτοκίνητο και όχι τρέιλερ. Ακόμα βέβαια περιμένουμε τις εξηγήσεις από τον κ. Μανδάλα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο!!!

Συνήθως η δημοτική αρχή επικαλείται το νομότυπο  και το έχει από το νόμο για να αναθέτει , αλίμονο το αστικό κράτος να μη φρόντιζε την ύπαρξη αυλής στους δικούς του βραχίονες,  σε όποιον θέλει, μέχρι ενός ορισμένου ποσού. Κάποτε όμως , θα πρέπει να υπάρξει μια έντιμη, ξεκάθαρη  και ηθική  θέση απέναντι σε όλους  τους δημότες που δραστηριοποιούνται  σε αυτούς τους τομείς;

Το νόμιμο δεν σημαίνει και ηθικό και το επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους. Εκτός αυτού υπάρχει και η αυτεπιστασία, που όμως έχει εγκαταλειφθεί ακόμα και για τα πιο απλά και από τους σημερινούς και από του όλους τους προηγούμενους, πέρα από τα προβλήματα προσωπικού που είναι υπαρκτά.

Επίσης εκείνο που καταγγείλαμε  από την αρχή  είναι οι προσλήψεις εργαζομένων, με δίμηνα , πεντάμηνα , οκτάμηνα , που αποφασίζονται  και μέσα σε μια εβδομάδα έχουν συντελεστεί. Όλοι έχουμε  ανάγκη μιας δουλειάς , για να ζούμε με αξιοπρέπεια, ειδικά αυτές τις εποχές με μνημόνια, με την  απίστευτη βαρβαρότητα προς τους άνεργους, και τα νέα παιδιά που ψάχνουν να σταθούν στη ζωή.

Δεν θα αναφερθούμε τώρα ότι  κάθε κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει εργαλειοποιήσει την ανάγκη  για δουλειά και ένα μεροκάματο  με την απίστευτη  γκάμα των  εργασιακών σχέσεων  που έχουν   επινοήσει

Ζητήσαμε και ζητάμε κάθε φορά δημοσιότητα, να το μάθει  ο κόσμος, να υποβληθούν αιτήσεις,  να τεθούν κριτήρια, π.χ. χρόνου ανεργίας, οικ. Κατάστασης, και αξιολόγηση  των υποβληθέντων αιτημάτων κάθε φορά.

Μιλάμε σε ώτα μη ακουόντων. Η δ.α. έχει επιλέξει τον δρόμο του ρουσφετιού , των πελατειακών σχέσεων , την αδιαφάνεια και με το κτύπημα στον ώμο, τα λύνει όλα.

Συμμετέχουμε στη λήψη αποφάσεων  για έγκριση προσλήψεων προσωπικού, είτε στο δ.σ. ή στο νπ ή στη δευαχ. Στις περισσότερες κατ’ ανάγκη ψηφίζουμε πλην αυτών που βγάζουν μάτι, που ντρέπεται και η ντροπή.

Οι ανάγκες προσωπικού είναι  δεδομένο. Οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Υποχρεωνόμαστε  και αποδεχόμαστε πολλές φορές αυτές τις προσλήψεις με το σκεπτικό ότι θα λυθούν κάποια προσωρινά προβλήματα στις υπηρεσίες , αλλά  και με το γεγονός ότι  η κυβέρνηση της ΝΔ , όπως και οι προηγούμενες  τα τελευταία 10χρόνια, έχουν επιτρέψει  να προσληφθούν μόνιμοι  υπάλληλοι, πλην ελαχίστων περιπτώσεων όπως βλέπουμε στο ΑΣΕΠ,  λόγω των μνημονίων αφενός, αλλά και γιατί , όπως εμείς θεωρούμε και αποδεοκνύεται καθημερινά, ότι η ιδωτικοποίηση των υπηρεσιών είναι προ των πυλών, όπως  είδαμε τις τελευταίες μέρες  με το θέμα του ΑΟΤΑ.

Κλειδί για μας είναι οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού σε όλα τα επίπεδα, η μισθοδοσία του από τον κρατικό π/υ και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δήμο, που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια καλύπτοντας τις ανάγκες του.  

Για τον ΑΟΤΑ Δ. Χίου, από την αρχή που υποβλήθηκε η εισήγηση στο δ.σ. εκφράσαμε την αντίθεσή μας. Αποτελεί δούρειο ίππο , ενορχηστρώνει την  ιδιωτικοποίηση καίριων υπηρεσιών , όπως της δτυ, αλλά και λογιστηρίου και οικ. Υπηρεσίας.

Δημιουργείται μια ακόμη εταιρεία , και τα παραδείγματα  αυτών που έχουμε βιώσει τα προηγούμενα χρόνια, Τεχνική εταιρεία Βροντάδου, ένα Χίου,δεν αφήνουν περιθώρια για το πώς θα εξελιχθεί και ο ΑΟΤΑ.

Και εδώ ξεκαθαρίζουμε πως η δική μας αποχή από τα δ.σ. που συζητιόταν ο ΑΟΤΑ, δεν έχει να κάνει  με την μεθοδολογία ή την οικονομοτεχνική μελέτη, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία του. Δημιουργείται ένα όργανο , που εκτός των ιδιωτικοποιήσεων που προαναγγέλλει , αποτελεί όργανο κάθε δ.α για ικανοποίηση  συμφερόντων , ρουσφετιών και  πελατειακών σχέσεων.

Για μας η λύση θα ήταν να ξεκινήσει από το δ.σ. Χίου ,σε συνεργασία  με άλλους δήμους  να φθάσει στη βουλή  και να διεκδικηθούν μόνιμες θέσεις και προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων. Πολλοί μας λένε αιθεροβάμονες , αλλά μόνο με αγώνα κερδίζονται πράγματα.

Ένα από τα πρώτα μελήματά μας ήταν να ζητήσουμε την αντιπυρική προστασία για το δήμο , αίτημα προς το δ.σ. και συζήτηση με εισήγηση δική μας,  και την αντισεισμική προστασία δημοτικών κτιρίων και σχολείων.

Κατάθεση θέσεων και απόψεων  για διαχείριση υγειονομικού υλικού για εργαζόμενους, σχολεία, νοσοκομείο , και εξοικονόμηση κονδυλίων γι αυτό το θέμα.

Στηρίξαμε τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών , όπως :

Τ.Σ Βολισσού: για τον βιολογικό καθαρισμό και την θέση που υποστήριζε η τοπική κοινωνία σε αντίθεση με τη ΔΕΥΑΧ, επίσης θέματα όπως ασθενοφόρου, εκαβ, λιμάνι βολισσού και  φτάσαμε το θέμα μέχρι τη βουλή με επερώτηση από το κκε. Ξεκάθαρα τοποθετηθήκαμε στο θέμα του ΣΔΙΤ για το λιμάνι, ότι είμαστε αντίθετοι  σε τέτοια διαχείριση και απαιτούμε από την δ.α. να τρέξει το πρόγραμμα  για να μην απενταχθεί το έργο.

Τ.Σ. Βροντάδου:  σε όλα τα θέματα του Βροντάδου, μαζί με τους τοπ. συμβούλους μας, διεκδικήσαμε λύσεις , όπως της αφαλάτωσης που δημιουργήθηκε από τη ΔΕΥΑΧ με την εμμονή του προέδρου να τοποθετηθεί στους τρεις μύλους , και ενώ στην αρχή  συμφωνήσαμε όταν ήλθαν στο φως όλα τα δεδομένα  αρνηθήκαμε να το στηρίξουμε, ζητήσαμε εναλλακτικές στο Θόλος, προειδοποιήσαμε για τις περιπέτειες που μπήκε η επιχείρηση με τη κτηματική. Αναδείξαμε ζητήματα αποχέτευσης και ύδρευσης  με διαρροές κλπ, ζητήσαμε επισταμένως το χωροταξικό της Ομηρούπολης και την ανάδειξη της Δασκαλόπετρας , αλλά και του παραλιακού μετώπου τόσο του Βροντάδου όσο και της πόλης.

Επίσης την παράκαμψη Βροντάδου , που προωθείται από την περιφ. Καταθέτοντας τις απόψεις μας , και αρνούμενοι κάθετα την οποιαδήποτε παρέμβαση στην Κλειδού, Ρεστά, Τρυπατέ.

Το θέμα της εγκατάστασης υποσταθμού στου Πούλου, για το οποίο μαζί με το τ.σ. , κατοίκους  με παραστάσεις στη δεη έχει διευθετηθεί,  χωρίς να έχει υλοποιηθεί ακόμη , αφού καθυστερεί υπερβολικά η παραχώρηση  μέρους της πλατείας για να δημιουργηθεί  επί της επιφανείας ο υποσταθμός .

Στηρίξαμε την τοπι. κοινωνία του Καταρράκτη, για το θέμα του βιολογικού, την τοπ. κοινωνία του Λιθίου για το θέμα της ύδρευσης  και κάθε απόφαση  των τ.σ.που ερχόταν στο δ.σ.

Στα τ.σ. Συκιάδας –Λαγκάδας-Καρδαμύλων και Βροντάδου είμαστε δίπλα τους στο θέμα του προσφυγικού, με την εμμονή της κυβέρνησης να δημιουργήσει υπερδομές-φυλακές , στο Θόλος ή στις Μπαμπακιές στο Αίπος. Θέσαμε το θέμα της δέυτερης εξόδου σε Συκιάδα και Λαγκάδα, την πυρασφάλεια των χωριών και θέματα καθημερινότητας που προέκυπταν.

Στο θέμα της πανδημίας καταθέσαμε πρόταση  από την αρχή για αγορά η/υ και τάμπλετ για τα παιδιά  των σχολείων των οποίων οι οικογένειες  δεν μπορούσαν  να ανταποκριθούν στο έξοδο αυτό,παρόλο που η δ.α. δεν θέλησε να το προχωρήσει ,  καθώς και μια σειρά προτάσεων με μέτρα ανακούφισης των δημοτών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία , που έγιναν δεκτά στο δημ. Συμβούλιο.

Στα μεγάλα θέματα που καθορίζουν την πολιτική και τη γραμμή πλεύσης του δήμου, που είναι τα ανταποδοτικά, τεχνικό πρόγραμμα και Π/Υ  καταγγείλαμε την  πολιτική της δ.α .

Στα ανταποδοτικά, είναι γνωστό σε όλους ότι με την διόρθωση των τετραγωνικών ο δήμος είχε μια τεράστια αύξηση  εσόδων , αφού τα τ.μ. αυξήθηκαν κατακόρυφα, και απαιτούσαμε μεγαλύτερες μειώσεις. Καταθέσαμε προτάσεις , με μειώσεις για όλα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αύξηση συντελεστών μόνο για μεγάλα  σ.μ. τράπεζες και ξενοδ.

Δυστυχώς ο ν. προβλέπει ότι πρέπει  να υποβληθούν στην οικ. Υπηρεσία, πράγμα που κάναμε , για να ελέγξει το εφικτό της πρότασης  σύμφωνα με τα οικ. Δεδομένα. Είναι μια γραφειοκρατική  και άκρως συντηρητική διάταξη ,που  εφάρμοσε η κυβερνητική πολιτική  για να μην μπορεί καμιά αντιπολίτευση , αφού δεν διαθέτει τον μηχανισμό των υπηρεσιών να περάσει οποιαδήποτε πρόταση.

Αυτό συμβαίνει στο τεχν. Πρ/μα καθώς και στον π/υ, που εγκρίνεται πολλές φορές με θετικές ψήφους πολύ λιγότερες από το σύνολο των παρόντων αφού ούτε οι αρνητικές ψήφοι ,ούτε τα λευκά προσμετρώνται.

Φαινόμενα που  ήλθαν για να μείνουν δυστυχώς.

Συμπερασματικά χρειάζεται και απαιτείται για κάθε θέμα η ενεργοποίηση των δημοτών μας, η απαίτηση των δικαιωμάτων τους, η δράση γι αυτά.

Χωρίς αυτά θα συνεχίσουμε στο ίδιο έργο θεατές.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.