ΛΑΣ Δήμου Χίου: Παιδικοί σταθμοί – Ώρα μηδέν

Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε αυτή την  περίοδο μπροστά  στο πρόβλημα  των εγγραφών και της ικανοποίησης των αιτημάτων των γονέων για μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς  του Δήμου. Στους Σταθμούς που διαχειρίζεται το Νομικό πρόσωπο και η ΔΗΚΕΧ.

Για τη Χίο φέτος υπήρξαν περίπου 450 αιτήσεις και μέχρι σήμερα έχουν ικανοποιηθεί αρκετές  αιτήσεις κυρίως  με vouchers.

Βέβαια ,παρά τις διαβεβαιώσεις πως  όποια  αιτήματα  δεν καλυφθούν  από τα vouchers  θα δεχτούν τα παιδιά  με καταβολή τροφείων, κάτι τέτοιο  δεν φαίνεται να συμβαίνει και ζητούμε μια ξεκάθαρη απάντηση  για το τι πρόκειται να γίνει,  γιατί ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να δεχτούν οι ΠΣ  είναι δεδομένος.

Είναι δε γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια με την  αύξηση του αριθμού  των  θέσεων των παιδιών μέσω ΕΣΠΑ, γεγονός που συνεπάγεται  την αύξηση των  χρηματοδοτικών ροών  προς τους Π.Σ., προκαλεί παράλληλα  τον αποκλεισμό των οικογενειών που ζητούν να προσληφτούν τα παιδιά τους βάσει τροφείων. Τα τροφεία βέβαια  μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους, αφού μιλάμε για δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών στην φύλαξη και διαπαιδαγώγηση των παιδιών και όχι για εμπόρευμα, όπως έχει καταντήσει με ευθύνη των κυβερνήσεων και της ΚΕΔΕ από το 1990 και μετά.

Η ουσία όμως είναι ότι  δεν μπορεί   να εξαρτάται  η σωστή λειτουργία των σταθμών από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ.

Μέχρι σήμερα   δεν έχουν ανακοινωθεί  οι καταστάσεις  των αιτούντων βάσει τροφείων , όπως έγινε  με το ΕΣΠΑ και τα vouchers.

Αυτό προκαλεί  αφενός  αναστάτωση  στις οικογένειες που δεν μπορούν να προγραμματίσουν  την οργάνωση  της υποδοχής των παιδιών τους σε κάποιο δημοτικό ΠΣ και αφετέρου δημιουργούν προβληματισμό  για την διαχείριση  των αιτήσεων αυτών  ως προς τη διαφάνεια και την αξιοκρατία που ο καθένας μας περιμένει  από την διαχείριση των παιδικών σταθμών του Δήμου, αφού η Δημοτική Αρχή  φημίζεται για την ρουσφετολογική της πολιτική.

Η ΛΑΣ  έχει  αναδείξει το θέμα των Παιδικών Σταθμών  πολλές φορές .

Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε :

  • Κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει εκτός Παιδικών Σταθμών, πέρα από τα όποια  προγράμματα επιβάλλονται από τη κυβέρνηση  και την ΕΕ.
  • Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων.
  • Ικανό προσωπικό εκπαιδευτικό αλλά και βοηθητικό ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες εκτός από την εκπαίδευση, η σίτιση, η καθαριότητα, τηρουμένων και όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας λόγω πανδημίας
  • Οι όποιες συμβάσεις να είναι τουλάχιστον  11μηνες για τους σταθμούς, ώστε να καλύπτουν όλο το έτος,  κατ΄ εξαίρεση  των όποιων νόμων και διατάξεων, αφού τα προβλήματα είναι τεράστια.
  • Να παρθούν μέτρα για να ενισχυθούν 100% με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι κοινωνικές δομές, οι οποίες πρέπει να είναι μόνιμες, με μόνιμους εργαζόμενους.
  • Ο Δήμος να αυξήσει τη χρηματοδότηση,  χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για εξεύρεση πιστώσεων  του Νομικού Προσώπου.
  • Να υπάρξουν μειώσεις των τροφείων με βάση τις απώλειες που έχουν υποστεί οι λαϊκές οικογένειες μέχρι την κατάργησή τους .
  • Πλήρης κάλυψη όλων των αναγκών σε υποδομές.

 

Από το Γραφείο Τύπου της ΛΑΣ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.