ΛΑΣ Δήμου Χίου: ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ

Για πολλοστή φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας οικολογικής καταστροφής και τραγωδίας από άκρη σε άκρη της χώρας μας.

Παρθένα δάση καίγονται, αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο καταστρέφεται, περιουσίες και εντός αστικού ιστού γίνονται στάχτη στο βωμό «κόστους-οφέλους», που προωθεί και αυτή η κυβέρνηση, για να εξοικονομεί κέρδη και κεφάλαια για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ισχυρή Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, αποδεικνύεται ανίσχυρη και πολύ λίγη να προστατέψει τη φύση της και τους ανθρώπους της.

Οι διαβεβαιώσεις ότι  “ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος”, αποδείχτηκαν αέρας κοπανιστός  γιατί αντιπυρική προστασία πρώτα από όλα και πάνω από όλα σημαίνει πρόληψη.

  • Πρόληψη σημαίνει αντιπυρικές ζώνες πριν τη φωτιά, καθαρισμός των δασών από τη συσσώρευση της καύσιμης ύλης , επιστημονική διαχείριση των οικοσυστημάτων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικό σε όλα τα επίπεδα πρόληψης και καταστολής.
  • Η πρόληψη απαιτεί την κατάργηση των δασοκτόνων νόμων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτεί να σταματήσουν τα σχέδια των βιομηχανικών ΑΠΕ πάνω στα βουνά μας και οι αλλαγές χρήσης γης για τις μπίζνες μεγαλοξενοδόχων κλπ.
  • Πρόληψη ΔΕΝ σημαίνει από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, εσύ να διαθέτεις  μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, την ώρα που σε ένα βράδυ μπούκωσες την Fraport και την εταιρεία διαχείρισης του Ελ.Βενιζέλος με 308 εκ. ευρώ!

 Η Χίος έχει πληγεί μέσα στη δεκαετία με δύο μεγάλες φωτιές, που έπληξαν ανεπανόρθωτα το νησί.

Κάθε χρόνο έτσι και φέτος ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου , ζητήσαμε και πετύχαμε θεματική συνεδρίαση με θέμα της πυροπροστασία του νησιού. Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι όλα βαίνουν καλώς και βάσει του σχεδίου, που συμπληρώθηκε και με δικές μας προτάσεις.

Τα ερωτήματα  όμως παραμένουν και είναι αμείλικτα.

Τι γίνεται με την πρόληψη;

Τι απαντούν Δήμος και Περιφέρεια για το γεγονός ότι δεν υπάρχει στις επιλογές τους έργο που να αφορά στη διαχείριση του δασικού πλούτου του νησιού και στην προστασία του;

Τι θα γίνει με τις αντιπυρικές ζώνες γενικά αλλά και ειδικά στα περιαστικά δάση της Χίου, του Βροντάδου, της Λάγκάδας , Συκιάδας, Καρδαμύλων και τι θα γίνει με ζώνες πυρασφάλειας γύρω από τα χωριά μας.

Ποιος θα προγραμματίσει αυτά τα έργα, ποιος και πότε θα τα εκτελέσει και ποιος θα τα απαιτήσει;

Περιμένουν τους Προέδρους των Κοινοτήτων ή μήπως είναι και αυτό “ατομική ευθύνη”; 

Η Λαγκάδα  και Συκιάδα για παράδειγμα, έχουν  θέσει θέμα σχεδίου πυροπροστασίας πυρόσβεσης  περιμετρικά των χωριών, νέων δεξαμενών, δεύτερης διεξόδου, μέχρι και αναγόμωσης των πυροσβεστήρων , που έχουν λήξει από το 2017 και είτε επικρατεί σιωπή στα αιτήματα είτε χάνονται στη γραφειοκρατία και κόντρες δήμου και  περιφέρειας.

Στο Βροντάδο-Καριές  , τα δάση Κλειδούς, Τρυπατέ έχουν αφεθεί στην τύχη τους ,- με εξαίρεση την εθελοντική ομάδα  «Ομικρον»- αφού «ούτε λαγός δεν περνά από μέσα» και είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε το χαμό τους.

Τα ίδια και στις άλλες κοινότητες , που τα πάντα έχουν αφεθεί στις κατά τόπους αξιέπαινες προσπάθειες των εθελοντικών ομάδων.

Αυτές τις επικίνδυνες μέρες και όχι μόνο δεν μπορεί δήμος και περιφέρεια με τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας να αρκούνται μόνο σε παραινέσεις τήρησης μέτρων προφύλαξης και σε εκκλήσεις για περιορισμούς.

Χρειάζονται και αυτά αλλά δε φτάνουν.

Όπως δε φτάνουν τα  308.790€ του τεχνικού προγράμματος του δήμου για την κάλυψη  των αναγκών σε όλο το φάσμα των αναγκών πυροπσοστασίας και έχει τη σημασία του να μας πει η δημοτική αρχή , τι χρήματα έχουν απορροφηθεί και σε ποια έργα. Χρειάζεται άμεσα πριν το προδιαγεγραμμένο έγκλημα:

  • Να ενισχυθούν οι υποδομές συλλογής, αποθήκευσης και διοχέτευσης νερού σε χώρους κοντά σε δασικές εκτάσεις.
  • Να καθαριστούν οι δρόμοι  και τα επικίνδυνα χωράφια και γενικά εστίες επικίνδυνες για πυρκαγιά σε συνεννόηση και με τους ιδιοκτήτες όπου υπάρχουν ή ανάλογα να εφαρμοστεί  το θεσμικό πλαίσιο  που ισχύει στο δήμο για αγνώστους ιδιοκτήτες.
  • Να ελεγχθούν τα πυροσβεστικά μέσα στα χωριά και να αντικατασταθούν όσα είναι προβληματικά.
  • Να καθαριστούν ρέματα σε οικισμούς που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους πχ. Ρέμα Σπάσματος στο Βροντάδο και στους άλλους οικισμούς και χωριά περιμετρικά σε όλο το δήμο.
  • Να ελεγχθεί το όλο σύστημα κρουνών –δεξαμενών αν είναι «ετοιμοπόλεμο».
  • Να εκπονηθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του δασικού πλούτου του νησιού με δίκτυο αντιπυρικών ζωνών, με συντήρηση και καθαρισμό σε τακτική βάση των δασών, με άμεση κατάθεση και διεκδίκηση κονδυλίων είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είτε από ΕΣΠΑ.
  • Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να επανδρωθούν οι  υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, ικανό να διανοίγει, να συντηρεί αντιπυρικές ζώνες, να καθαρίζει τις παρυφές των δρόμων και τους χώρους γύρω από τα δάση και χωριά.
  • Να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να ανακαινιστεί και να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των οχημάτων της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας και να ενισχυθούν με μόνιμο και ανάλογο με τις ανάγκες προσωπικό.
  • Να προσληφθούν μόνιμοι 2 δασολόγοι προβλεπόταν στο οργανόγραμμα του δήμου, ώστε να επικουρούν επιστημονικά όλα τα παραπάνω,
  • Δημιουργία πυροσβεστικών κλιμακίων στην Αμανή, και ενίσχυση των υπαρχόντων.
  • Μόνιμη ύπαρξη πυροσβεστικού ελικοπτέρου ή αεροπλάνου στο αεροδρόμιο της Χίου  λόγω του απομακρυσμένου του νησιού από την ηπειρωτική χώρα  για την  άμεση ανταπόκριση  σε περίπτωση πυρκαγιάς με δεδομένο ότι τα πρώτα λεπτά επέμβασης είναι και τα πιο κρίσιμα .

 

Κλείνοντας καλούμε όλους τους Χιώτες να είναι σε επαγρύπνηση να προστατέψουμε το νησί μας, να σπεύσουμε όλοι  να βοηθήσουμε αν χρειαστεί, τα τοπικά συμβούλια να συγκροτήσουν ομάδες περιφρούρησης και πυρασφάλειας,  χωρίς να ξεχνούμε τους πραγματικούς εμπρηστές των δασών μας και της ζωής μας , που είναι διαχρονικά οι πολιτικές των κυβερνήσεων , προεξάρχουσας της σημερινής και όσοι τις ακολουθούν και μας λένε, «όλα καλά και τέλεια» ,μέχρι να δούμε ξανά το βιος μας καμμένο.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.