“ΛΕΦΤΑ  ΥΠΑΡΧΟΥΝ”  ΑΛΛΑ…. του Αριστείδη Ζαννίκου πρώην Δημάρχου Ομηρούπολης

https://diafaneia.eu/wp-content/uploads/2021/10/235949203_2055986077912868_2052309021539778639_n.jpg

 

Μη φαντασθείτε ότι ο τίτλος παραπέμπει σε παλαιά, προφανώς παρεξηγημένη, δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου.

  Αναφέρεται στα χρήματα που θα λάβουν οι Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2021-2027. Κατά τη λαϊκή έκφραση, θα “έλθουν λεφτά με το τσουβάλι” ή καλύτερα “θα βρέξει λεφτά”. Κερδισμένοι βέβαια θα βγουν όσοι δεν “κρατήσουν τις ομπρέλες τους ανοικτές”.

Μόλις προ ημερών, ο συμπατριώτης Προϊστάμενος της Διαχ/κής Αρχής Βορείου Αιγαίου, φίλος Γιώργος Πλακωτάρης, αποκάλυψε ότι, μοναχά από το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) περιόδου 2021-2027, η Περιφέρειά μας (μιά από τις πιό φτωχές της Ελλάδας), θα λάβει 400 εκατομμύρια ευρώ και, εξ αυτών, τα 100 εκατομμ.θα χορηγηθούν στους Δήμους των νησιών μας.

Επί πλέον πρέπει να περιμένουμε κονδύλια από τα 32,1 δισ. ευρώ που θα δοθούν στη Χώρα μας από το “Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, καθώς και από τα ετήσια Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και τα Προγράμματα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” και “Αντώνης Τρίτσης”. Προσθετικά, οι ΟΤΑ θα λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν ετησίως από τη ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους), ποσά που κατανέμονται με διάφορα κριτήρια (πληθυσμιακά και άλλα).

Εξυπακούεται ότι, για να “πιάσουν τόπο” τα τεράστια αυτά ποσά και να μετουσιωθούν σε έργα, θα πρέπει να προηγηθεί η εκπόνηση μελετών και η αναγκαία αδειοδότηση κάθε έργου. Προφανώς, αυτόν τον τεράστιο όγκο εξειδικευμένης εργασίας, οι υφιστάμενες, υποστελεχωμένες Υπηρεσίες των ΟΤΑ, αδυνατούν να τον φέρουν σε πέρας, ενώ αλλού π.χ. σε μικρά νησιά-Δήμους, δεν υπάρχουν καθόλου Τεχνικές Υπηρεσίες.

 Αυτήν ακριβώς την αδυναμία επιχείρησε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ψήφιση δύο σχετικών νόμων, κατά την ίδια λογική και πρακτική που θα εφάρμοζε μια Σοσιαλιστική Κυβέρνηση όπως π.χ. αυτή του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα.

  Έτσι, με τους Νόμους 4674/20 και 4690/20, δόθηκε η δυνατότητα στις 13 Περιφέρειες της Χώρας και σε όλους τους Δήμους, να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν, επικουρικά προς τις υφιστάμενες Δημοτικές Υπηρεσίες, Ανώνυμες Εταιρίες Ειδικού Σκοπού που ονομάζονται “Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδ/σης, (ΑΟΤΑ).

Ενδεικτικά, αναφέρω ότι, σκοποί των ΑΟΤΑ είναι η επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ, η εκπόνηση μελετών και η προώθηση των ενεργειών για αδειοδότηση κάθε έργου, η διοικητική υποστήριξη των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης των ΟΤΑ, η εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΤΑ, η υλοποίηση πολιτικών ψηφιακής σύγκλισης κ.λ.π.

Σχετικό με το θέμα είναι ένα δημοσίευμα του περασμένου Γενάρη το οποίο μου έκανε εντύπωση, γι’ αυτό και κράτησα σημειώσεις με την περίληψή του.

 Η είδηση έλεγε ότι “υπεγράφη η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”, της οποίας, ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκου, δήλωσε, μεταξύ άλλων και τα εξής: “Ο νέος Οργανισμός θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα της περιοχής μας να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που θα είναι υπερδιπλάσιοι του προηγούμενου, αλλά και πόρους από το “Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”.

΄Αξιο μνείας είναι ότι, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι η δεύτερη της Χώρας μας όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα (ΑΕΠ). Πρώτη είναι η Περιφέρεια Αττικής, ενώ, η δική μας περιοχή, δηλαδή τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, υστερούν απελπιστικά, κατέχοντας μόλις την 10η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της Ελλάδας.Αυτό ακριβώς το θλιβερό γεγονός είναι αρκετό για να “σπρώξει” τα πράγματα προωθώντας τάχιστα την ίδρυση του ΑΟΤΑ μεταξύ των Δήμων Χίου, Οινουσσών και Ψαρών με δεδομένα την υποστελέχωση των εδώ Τεχνικών Υπηρεσιών και την πλήρη έλλειψη παρόμοιων Υπηρεσιών στις Ουνούσσες και τα Ψαρά.

 Προφανώς, η δικαιολογημένη αγωνία του Δημάρχου Ψαρών κ. Κώστα Βρατσάνου για το αύριο των νησιών μας, τον έκανε να διατυπώσει, με διπλωματική προσοχή, μια “ευχή” στις 18 τρέχοντος μηνός Νοεμβρίου εδώ στη Χίο. Είπε ο κ. Βρατσάνος:

 -“ Ευχή (μου) να καμφθούν τα ό,ποια προβλήματα (απέφυγε να πει εμπόδια) για τη σύσταση και λειτουργία του ΑΟΤΑ (Χίου-Οινουσσών-Ψαρών)”.

Ας μου επιτραπεί, ως πρώην αυτοδιοικητικός, με πλήρη σεβασμό στο θεσμικό ρόλο των Δημοτικών Παρατάξεων και του Συνδικαλιστικού Οργάνου των υπαλλήλων του Δήμου Χίου, να ενώσω κι εγώ τη φωνή μου μ’ αυτήν του κ. Βρατσάνου και να εκφράσω, όχι μόνο παρόμοια ευχή αλλά και την προσδοκία ότι, τελικά, έναντι κάθε άλλης επιδίωξης ή τυχόν σκοπιμότητας, θα πρυτανεύσει η επιδίωξη του κοινού καλού, με δεδομένη την αγάπη όλων για τη Χίο και τα αδελφά νησιά, τις Οινούσσες και τα Ψαρά αλλά και το ειλικρινές ενδιαφέρον, επίσης όλων, για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών και εγγονιών μας.

Θέλω να ελπίζω ότι, η “ευχή Βρατσάνου” (και λιγότερο η δική μου), θα φέρει σύντομα θετικό αποτέλεσμα και ότι, το καλοπροαίρετο του κειμένου μου, δεν θα παρανοηθεί ούτε θα παρεξηγηθεί από οποιονδήποτε.

Υ.Γ. Με δεδομένο ότι, από την εκπόνηση μιάς μελέτης μέχρι την έναρξη εκτέλεσης του αντίστοιχου έργου, συνήθως μεσολαβούν ένα-δυό χρόνια, είναι βέβαιο ότι, ο ΑΟΤΑ της περιοχής μας, αν ιδρυθεί, θα αποτελέσει στήριγμα κάθε επόμενης Δημοτικής Αρχής που κανείς δεν γνωρίζει από σήμερα ποιά θα είναι σε Χίο, Οινούσσες και Ψαρά μετά τις εκλογές του 2023.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.