Λιτό το εορταστικό τραπέζι εξαιτίας της ακρίβειας του Παντελή Κυδώνη

 

Ο συνεχιζόμενος αυξανόμενος πληθωρισμός έχει προκαλέσει πολλές ταραχές στις ελληνικές οικογένειες, με αποτέλεσμα να μειώνουν συνεχώς τα συνήθης είδη πρώτης ανάγκης, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν έτσι στις οικονομικές απαιτήσεις της καθημερινότητας. Κάθε Χριστούγεννα, γίνονται όλο και πιο «συμμαζεμένα», αφού στόχος των νοικοκυριών είναι να περιορίσουν τα περιττά, αρκεί να φέρουν εις πέρας τα καθιερωμένα έθιμα και να γιορτάσουν με τους αγαπημένους τους.  Και για τη φετινή χρονιά, το «καλάθι των Χριστουγέννων» στις μεγάλες αλυσίδες αποτελεί σωσίβια λέμβο για ορισμένους, και μια «ανάσα ελάφρυνσης» για άλλους, ώστε να έχουν ένα υποτυπώδες γεμάτο γιορτινό τραπέζι, και να μην λείψει… «τίποτα».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οκτωβρίου που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάστηκαν αυξήσεις ύψους 9,9% ετησίως στον τομέα των τροφίμων, ενώ στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως  οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και το 2024 και οι αυξήσεις θα είναι γύρω στο 4,5%. Σε πολλά είδη παρατηρήθηκε αρκετή αύξηση όπως στα αναψυκτικά και το μεταλλικό νερό που άγγιξαν το 14,3%, τα λαχανικά το 12,3% και φρούτα κατά 20,5%.  Την μεγαλύτερη προσαύξηση τιμής σε ποσοστά είχε το ελαιόλαδο, προϊόν απαραίτητο για κάθε οικογένεια, και άγγιξε το 26% μέσα σε ένα έτος.  Ακριβότερα κατά 15%, πωλούνται και τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, όπως μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Το καλάθι των Χριστουγέννων

Προσπαθώντας να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά, το Υπουργείο Ανάπτυξης από τα μέσα του Δεκεμβρίου θα εφαρμόσει το καλάθι των Χριστουγέννων για δεύτερη χρονιά στα σούπερ μάρκετ, ενώ παράλληλα σε εφαρμογή βρίσκεται το πλάνο μόνιμης μείωσης τιμής για περισσότερα από 1.100 προϊόντα να συγκαταλέγονται στον συγκεκριμένο κατάλογο. Η μείωση αφορά το ύψος των 5% από το κόστος των ειδών, δεσμεύοντας τις εταιρείες πως αυτό θα ισχύσει για τουλάχιστον ένα 6μηνο. Τα βασικά είδη του καλαθιού των Χριστουγέννων για φέτος θα αποτελέσουν ορισμένα  προϊόντα κρέατος και γλυκισμάτων.

Το καλάθι του Αϊ Βασίλη

Παρόλα αυτά ακόμη ένα καλάθι έρχεται για να συμπληρώσει την οικονομική ελάφρυνση των ελληνικών νοικοκυριών, εκείνο του Αϊ Βασίλη, που θα εφαρμοστεί στα καταστήματα παιχνιδιών, ώστε να προμηθευτούν οι οικογένειες τα απαραίτητα δώρα για τα παιδιά τους. Το προηγούμενο έτος το Υπουργείο Ανάπτυξης έθεσε σε 10 κατηγορίες μειωμένη τιμή, από τις οποίες οι επιχειρήσεις έβαζαν στις λίστες τους τουλάχιστον ένα προϊόν και το διέθεταν οικονομικότερα. Οι κατηγορίες αυτές ήταν: Επιτραπέζια/Παζλ, παιχνίδια με κούκλες, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, λούτρινα, οχήματα – τηλεκατευθυνόμενα κ.α.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.