Λ. Πυκνής: Επιτέλους καταργείται ως Αργία η 30 Ιανουαρίου Των Τριών Ιεραρχών!


Μπράβο στην Υπουργό Παιδείας! Επί τέλους μπαίνουμε στην κανονικότητα! Επιτέλους οι εκατό μέρες πού εργάζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί το χρόνο να γίνουν 101 μέρες εργασίας! Θυμάμαι τις δεκαετίες 1950 και 1960 που βρέθηκα να κάθομαι στα θρανία ότι την 30η Ιανουαρίου εορτή των Τριών ιεραρχών το κυρίως μάθημα που κάναμε ήταν να μάθουμε τό τί έργο στα γράμματα και γενικώς την προσφορά τους στην κοινωνία, στο πνεύμα και το μεγαλείο της Χριστιανοσύνης!

Βέβαια γινόταν και δοξολογία και πηγαίναμε στην Μητρόπολη Χίου με τον τότε αείμνηστο Ιεράρχη Παντελεήμονα Φωστίνη που έχει αφήσει εποχή και μεγάλο έργο στην Χίο αλλά και όπου αλλού είχε τα προηγούμενα χρόνια διακονέψει!

Τώρα ποιοί ήταν οι τρείς Ιεράρχες! Ο Μέγας Βασίλειος ό όποιος έγραψε πολλά βιβλία και ίδρυσε την Βασιλειάδα μία μεγάλη πόλη με νοσοκομείο με πτωχοκομείο με γηροκομείο με λεπροκομείο με Σχολεία με ξενώνα κλπ. Γι’ αυτά όλα ονομάστηκε και Μέγας! Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος είχε ευαίσθητη ψυχή και έγραψε πολλά ποιήματα. Τόν ονόμασαν Θεολόγο γιατί με τα γραπτά και τα κηρύγματα του στερέωσε την ορθόδοξη πίστη. Ο Γρηγόριος ήταν συνομήλικος , φίλος και συσπουδαστής με τον Βασίλειο. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος το κήρυγμα του ήταν κάτι το ιδιαίτερο, ξεχωριστό και εξαιρετικό, έβγαινε από το στόμα του χρυσάφι και διαμάντια! Όλοι τον άκουγαν με ανοιχτό το στόμα! Μοίραζε φαγητό σε 7.000 φτωχούς καθημερινά! Γεννήθηκε λίγο αργότερα από τους άλλους δύο! Για την προσφορά τους αυτή η εκκλησία αργότερα τους ονόμασε Αγίους και ενώ εορτάζονται και ξεχωριστά ο καθένας τους αφιέρωσε και την 30 Ιανουαρίου ως ξεχωριστή εορτή που θεωρείται εορτή των γραμμάτων και εορτάζεται στά Σχολεία μας σ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης! Δεν ξέρω πότε ακριβώς έγινε αργία για να κάθονται άλλη μια μέρα ξάπλα οι εκπαιδευτικοί και την προηγούμενη την κάνουν ημιαργία με δύο ώρες υποτίθεται μαθήματα χωρίς να διδάσκονται τα έργα των τριών Ιεραρχών που ο Γαβρογλου τα ευτέλισε επειδή δεν πίστευε πουθενά! Πάντως καιρός ήταν να επανέλθουμε στην πραγματικότητα και την κανονικότητα της Ελληνικής κουλτούρας με τα γνήσια ήθη έθιμα και παραδόσεις καθώς και του χριστιανισμού ! Παραθέτω σε φωτογραφίες και το απολυτίκιο των Τριών ιεραρχών !

Τούς τρείς Μεγίστους Φωστήρας της Τρισηλίου θεότητος , τούς τήν οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας , τούς μελιρρύτους ποταμούς τής σοφίας , τούς τήν κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τόν Μέγαν, καί τόν Θεολόγον Γρηγόριον, σύν τώ κλεινώ Ιωάννη, τώ τήν γλώτταν Χρυσορρήμονι, πάντες οί τών λόγων αυτών ερασταί, συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν αυτοί γάρ τή Τριάδι, υπέρ υμών αεί πρεσβεύουσιν….

Πιστεύω και βλέπω με μεγάλη μου χαρά ότι η νέα Κυβέρνηση επαναφέρει σιγά σιγά μεθοδικά και σταδιακά όλες τις θεμελιώδεις αρχές της Ελληνικής κοινωνίας! Ένα Μεγάλο ΜΠΡΆΒΟ!

Χίος, 12 Ιανουαρίου 2020

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.