Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών

Το φαινόμενο της Εθνικής Ευεργεσίας αποτελεί ορόσημο για το νεότερο ελληνισμό, καθώς Έλληνες ευπατρίδες, κυρίως προερχόμενοι από τη διασπορά, προικοδότησαν την υποδομή του νεότευκτου κράτους, επιδεικνύοντας δείγματα μεγαλοψυχίας, γενναιοδωρίας αλτρουισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ κάποιοι από αυτούς συνέβαλαν ουσιαστικά και στη θετική έκβαση της Επανάστασης του ΄ 21.

Οι εθνικοί μας ευεργέτες με κοινή ιδεολογία, εθνική συνείδηση, ανιδιοτέλεια και ένα πολύπτυχο ευγενών κινήτρων, αν και προερχόμενοι από διαφορετικούς «δρόμους» και κοινωνικά στρώματα, διέθεσαν ψυχή και περιουσία, ώστε η πρωτεύουσα Αθήνα πρωτίστως, να ανακτήσει την παλιά της αίγλη και την πλούσια πνευματική παράδοσή της. Η ανταπόκρισή τους στο προσκλητήριο του έθνους, ακολουθώντας το αριστοτελικό «ευ ποιείν και ευ ζην» είχε θεαματικά αποτελέσματα, με πυλώνα την εγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου. Μιας πολιτείας με νέους θεσμούς και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, προσανατολισμένους στο σύγχρονο δυτικό κόσμο. Η αποτελεσματική τους συμβολή «απεικονίζεται» στη δημιουργία μνημειακών έργων δημόσιου χαρακτήρα. Έργων, τα οποία και σήμερα δεσπόζουν στον    χώρο, εντυπωσιάζοντας με την υψηλή αισθητική τους, αλλά κυρίως για τη λειτουργικότητά τους και τη μεγάλη σημασία του κοινωφελούς σκοπού που εξυπηρετούν.

Ο λαϊκός ποιητής Πέτρος Πηγαδιώτης συμπύκνωσε με γλαφυρότητα στους στίχους του τη γενναιοδωρία και προσφορά των μεγάλων μας ευεργετών:

“κατασκεύασαν μουσεία, θέατρα, νοσοκομεία,

λύκεια,σχολάς ποικίλας, ως  και ορφανοτροφεία

δι ων λάμπρυναν μεγάλως τας σημερινάς Αθήνας

και επανέφερον στην μνήμην δάφνας κλέους και μυρσίνας.”

Τα ευγενή συναισθήματα των μεγάλων εθνικών μας ευεργετών, που οδήγησαν στην έμπρακτη φιλολατρία και αγάπη στον Έλληνα- συνάνθρωπο-συμπατριώτη, προσέφερον συμβολική και ουσιαστική ισχύ στο κράτος. Πολλαπλασίασαν δε, τις υψηλές αξίες και τα ιδανικά της ελληνικής ψυχής.

Η υπέρβαση του «εγώ», στενά συνυφασμένη με την ελληνική ταυτότητα, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού πολιτισμού και παραδειγματίζει τις νεότερες γενιές για την πραγματική και ουσιαστική υπόσταση του Ευεργέτη.

Η Χίος είναι περήφανη γιατί στον πλούσιο κατάλογο των εθνικών μας ευεργετών της Αθήνας και του Πειραιά συμπεριλαμβάνονται πολλά τέκνα της, όπως ο Ι. Δρομοκαϊτης, ο Ι. Βαρβάκης, η Έλενα Βενιζέλου, οι Σκυλίτσηδες, ο Γ. Χατζηπατέρας, οι Ράλληδες, η οικογένεια Σκαραμαγκά, ο Α. Συγγρός, ο Α. Κοραής, ο Δ. Μάξιμος, οι Μπενάκηδες και τόσοι άλλοι με πολυσήμαντη προσφορά.

Τιμώντας τους, ως οφείλουμε, ώστε να μείνουν ανεξίτηλοι στη μνήμη μας, με την ευκαιρία της Ημέρας των Εθνικών μας Ευεργετών, στις 30 Σεπτεμβρίου που ορίσθηκε με το Π.Δ. 1/2007, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Κοραή προγραμματίζει μια φωτογραφική Έκθεση στο χώρο της Βιβλιοθήκης, με μνεία στη βιογραφία και το έργο των Χίων Εθνικών Ευεργετών και Ευεργετών της Αθήνας και του Πειραιά, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σ’ ένα ευρύτερο χιακό κοινό, αλλά και επισκεπτών του νησιού μας, κυρίως όμως στη μαθητιώσα νεολαία μας, να ξαναθυμηθεί ή να γνωρίσει τη συμβολή καθ΄ενός εξ΄αυτών, ο οποίος «επιθυμών κατά χριστιανικόν και κοινωνικόν καθήκον» διέθεσε τα αγαθά που απέκτησε για το κοινό καλό.

Ανάλογες δράσεις θα προγραμματισθούν από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου και για τους πάμπολλους τοπικούς μας ευεργέτες οι οποίοι διαχρονικά στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τους τα νησιά μας και  συνέβαλαν στη βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων τους.

Τιμή και ευγνωμοσύνη είναι το ελάχιστο της δικής μας προσφοράς στις αξιέπαινες πράξεις τους.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.