ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ “ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ και ΖΗΝΟΒΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ”

                                              Τα Ιδρύματα τών Ευεργετών πού καταρρέουν από την Εγκατάλειψη τών Κυβερνώντων !
… Τό 1934 η Ζηνοβία ΚΟΚΚΑΛΗ, το γένος Μιχαλινού χήρα τού Μιλτιάδη βλέποντας τις ανάγκες των φτωχών γυναικών της Χίου έκτισε το ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ και τα εγκαίνια έγιναν στις 10 Νοεμβρίου 1935 με πρώτο Διευθυντή τον ιατρό Δημήτρη Στάη, ενώ από τό  1936 Διευθυντής ήταν ο Μαιευτήρας γυναικολόγος Δρ Δημήτριος ΤΣΑΜΠΛΑΚΟΣ πού σπούδασε στην Γερμανία με Μαίες την Πόπη Παπαλιώδη καί την Ελένη Πιπερίδου και είναι μεγάλη μου τιμή που συνεργάστηκα μαζί τους μέσα στο χειρουργείο χορηγώντας ενδοτραχειακή νάρκωση σε καισαρικές και γυναικολογικές επεμβάσεις μαζί με τον λεπτολόγο Χειρουργό Γιάννη Ζαφείρη μαζί με τον Δημήτρη Τσαμπλάκο και μάλιστα σε σπάνια για τα ιατρικά συμβάντα και γεγονότα της τότε και της σημερινής εποχής από το 1971 μέχρι τέλους του 1979 πού έκλεισε όταν έγινε η Μαιευτική Γυναικολογική Χειρουργική Κλινική στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου.
Καί όσα χρόνια θυμάμαι γενικός Διαχειριστής και Λογιστής,Ταμείας ,Τροφοδοσία κ.λ.π. ήταν ό Παναγιώτης Παλαβίδης με πολύ χιούμορ και τού άρεσε ό καλός μεζές με λίγο ουζάκι !
Τό Υπουργείο υγείας τίμησε τό Ίδρυμα το 1939 επειδή η θνησιμότητα τών επιτόκων Λεχωίδων ήταν μηδενική!
Τό ΜΑΙΕΥΤΉΡΙΟ διέκοψε την λειτουργία του τέλος τού 1979 με τό ίδιο επιστημονικό προσωπικό πού όλα αυτά τα χρόνια έφεραν στον κόσμο πάνω από 36.000 παιδιά.
Τότε άρχισε να λειτουργεί η Μαιευτική κλινική στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου !
 
Στην μια φωτογραφία φαίνεται τό ΜΑΙΕΥΤΉΡΙΟ στις δόξες του την τελευταία δεκαετία πού μεγαλουργούσε ακόμη καί φαίνεται καί το μαύρο αυτοκίνητο πού μετέφερε τον ΤΣΑΜΠΛΑΚΟ ο οδηγός του ο Παναγιώτης !
Από το 1960 μέχρι και το 1964 οδηγός του Τσαμπλάκου ήταν ο Νίκος Φλουράς και μετά του Μητρόπολη Χίου Χρυσόστομου Γιαλούρη!
Υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες με τα αυτοκίνητα του Τσαμπλάκου και του Μητρόπολη Χίου Χρυσόστομου Γιαλούρη !
Καί οι υπόλοιπες φωτογραφίες δείχνουν το μαύρο χάλι καί την Εγκατάλειψη από όλους τούς Κυβερνώντες καί Διοικούντες του Κρατικού Νοσοκομείου Χίου όπου υπάγεται !
Τα τελευταία χρόνια η νέα διοίκηση του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου όπου τώρα πλέον υπάγεται ,απ ότι φαίνεται έχει ξεκινήσει μεγάλο αγώνα και δραστηριότητα για να δοθεί σε ιδιώτες για εκμετάλλευση και αναστήλωση για να κρατηθεί το κτίριο ζωντανό καί να μην γίνει κι αυτό ένα από τα μεγάλα ερείπια κλασικά και νεοκλασικά πού υπάρχουν δεκάδες πάνω στο νησί μας!
Εύχομαι να το δω να αναστηλώνεται!
Και τό μεγάλο μου ερώτημα είναι πόση μεγάλη προσφορά έχουν κάνει στην Χίο όλοι οι Ευεργέτες με όποια ευαισθησία είχαν για τα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου μας και οι σημερινοί καρεκλοκένταυροι απαξιώνουν και δεν λαμβάνουν μέριμνα για την αξιοποίηση όλων των ευεργετημάτων που υπάρχουν διάσπαρτα πάνω στο νησί παρά τα αφήνουν στο έλεος των καιρικών συνθηκών καί φαινομένων και τής λεηλασίας των επιτηδείων !
Βέβαια υπάρχει και η αρχαιολογική υπηρεσία με τις όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κωλυσιεργίες που δεν αφήνει να προχωρήσει καμία παρέμβαση σε όλα αυτά τα ερείπια πού έτσι και γίνει μεγάλος σεισμός υπάρχει περίπτωση να κλάψουμε και ανθρώπινα θύματα!
Υπάρχουν τόσα κτίρια πού ακόμη καί οι εξωτερικοί χώροι μπορούν νά αξιοποιηθούν για διάφορες εκδηλώσεις ακόμη και ΠΆΡΚΙΝΓΚ ! Αυτά βλέπω δυστυχώς καθημερινά πού περπατώ και μου ανάβουν τά λαμπάκια! Δυστυχώς και σήμερα δεν υπάρχει σεβασμός σε αυτούς όλους τους ευεργέτες με την απαξίωση απ ‘ όλους τους Ακροαριστερόστροφους κουλτουριάρηδες καθώς και αρκετούς από κυβερνητικούς αξιωματούχους πού πιστεύουν ότι η προσφορά των ευαγών Ιδρυμάτων που κατά καιρούς έχτισαν για τό καλό τού κοινωνικού συνόλου είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν!
Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε φιλότιμο ούτε ευγνωμοσύνη παρά μόνο φθόνος, ζήλεια ,μίσος, κακοήθεια και ακούμε από ανεγκέφαλους ότι όλοι αυτοί οι ευεργέτες έχουν πιεί το αίμα και τον ιδρώτα του λαού για πλουτισμό!
Αλήθεια και πράγματι πλούτισαν με την αξία τους την σκληρή δουλειά και την εξυπνάδα τους και με την επιχειρηματικότητα τους για δημιουργία διαπρέπουν ανά την υφήλιο!
Εύχομαι μήπως κάποτε αλλάξουν Μυαλά οι ανεγκέφαλοι ακροαριστερόστροφης κουλτούρας και νομενκλατούρας καί προσγειωθούν στην πραγματικότητα!
Χίος ξημέρωμα 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.