Μεγάλη αύξηση επιτοκίων αποφασίζει σήμερα η Fed – Στόχος η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ανοιχτό το ενδεχόμενο ύφεσης

 

Σήμερα Τετάρτη ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία προβλέπεται πως για πολλούς λόγους θα μείνει στην Ιστορία. Η αγορά αναμένει πως η Fed είτε θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, τρίτη συνεχόμενη φορά, στο 3,25%, είτε κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, στο 3,5%. Το τι θα συμβεί μετά όμως είναι ακόμη άγνωστο. Οι αναλυτές διχάζονται για το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγάλης αύξησης τον Νοέμβριο, αλλά και για το σενάριο επαρκούς αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Ετσι, αναμένουν πως το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο εύρος από 3,5% έως 4% μετά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Ακόμη πιο απρόβλεπτο είναι το τοπίο για το τι θα αποφασισθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα τον Δεκέμβριο. Το μεγάλο πρόβλημα για τη Fed είναι, βέβαια, ο πληθωρισμός, αλλά η αγορά εργασίας είναι ισχυρή, οι καταναλωτικές δαπάνες ικανοποιητικές και οι τιμές των κατοικιών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται σοβαρή αύξηση στα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων. Στην περίπτωση, δηλαδή, που η Fed προχωρήσει σε υπερβολικά επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ενδέχεται να οδηγήσει την οικονομία σε ήπια ύφεση.

Ακόμη και εάν η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αποφύγει μια μεγάλη ύφεση, είναι πιθανό πως τα χρηματιστήρια, τα οποία ήδη καταγράφουν σοβαρές απώλειες φέτος, θα επιβαρυνθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Οι επενδυτές αδυνατούν να προβλέψουν το επίπεδο των επιτοκίων στα μέσα του 2023, με τα στοιχήματα να ποντάρουν μεταξύ 3,25% έως και 5%. Επιπλέον, μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, ιδίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναμένεται να αποδυθούν με ακόμη επιθετικότερες διαθέσεις στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού, εντείνοντας τις διακυμάνσεις στις αγορές.

«Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουν ούτως ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων της Fed και της ΕΚΤ. Οι φόβοι περί ύφεσης δημιουργούν ένα πιο αδύναμο πλαίσιο για τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο, και οι παγκόσμιες προβλέψεις παραμένουν αφύσικα ασταθείς», δηλώνει σε σχετική έκθεση ο Λουίτζι Σπεράντζα, επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής παγκοσμίων αγορών της BNP Paribas Markets 360. Ο ίδιος σημείωσε ότι η ύφεση στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτη και, παρότι ενδέχεται να μην είναι βαθιά, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μακράς διαρκείας. Αναφορικά με τις ΗΠΑ, το μακροοικονομικό τοπίο είναι «λιγότερο αρνητικό» σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να απαιτείται επιθετική νομισματική πολιτική για να αντιμετωπισθούν οι αντιξοότητες. Σύμφωνα με το CNN, η κατάσταση στα χρηματιστήρια έχει προκαλέσει αναταράξεις στους επενδυτές, οι οποίοι πίστευαν –παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του προέδρου της τράπεζας Τζερόμ Πάουελ– ότι η Fed θα ανακόψει ταχύτητα. Εάν όμως δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει ούτε να κατεβάσει ρυθμούς ούτε και να κάνει προσωρινή παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις το 2023. Όπως έχει επισημάνει και ο πρόεδρος της Fed, οι κινήσεις της εξαρτώνται άμεσα από τα οικονομικά στοιχεία και μέχρι στιγμής οι οικονομικές επιδόσεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν και θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό. «Αυτή η συνεδρίαση θα είναι πολύ σημαντική σε συσχετισμό με όλα τα πρόσφατα στοιχεία. Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για αλλαγές», τόνισε, τέλος, χαρακτηριστικά ο Ρότζερ Αλιάγκα-Ντίαζ, οικονομολόγος στη Vanguard.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.