ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ =/= ΧΙΩΤΕΣ

 

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

Θυμάμαι όταν, πριν από περίπου επτά (7) χρόνια, το καλοκαίρι του 2014, είχε γεμίσει το κέντρο της πόλης μας από μετανάστες και πρόσφυγες, αναζητώντας απεγνωσμένα οι αρμόδιες Υπηρεσίες να στεγαστούν κάπου και ζητώντας από τον Δήμο να υποδείξει έναν προσωρινό χώρο καταγραφής και ταυτοποίησής τους. Αρχικά επελέγη ο χώρος πλησίον του Εργατικού Κέντρου, ενώ κατόπιν ο χώρος των παλιών Ταμπάκικων. Η προηγούμενη δημοτική Αρχή, όταν ανέλαβε (τον Σεπτέμβριο του 2014) βρήκε τους μετανάστες στον δημοτικό κήπο να περιφέρονται και ολοένα να αυξάνονται. Τότε, παραχώρησε, υπό συγκεκριμένους όρους, την πρώην ΒΙΑΛ, με ρητή προϋπόθεση να έρχονται για καταγραφή και εντός 72 ωρών (δηλαδή 3 ημερών) να αναχωρούν από το νησί μας. Υπεγράφη σχετικό Συμφωνητικό, το οποίο ο Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Μουζάλας ουδέποτε τήρησε, ούτε σεβάστηκε την υπογραφή του. Έπειτα από αυτό ο Δήμος αναγκάστηκε να καταθέσει αγωγή και να ζητήσει την έξωση του Υπουργείου Μετανάστευσης από την πρώην ΒΙΑΛ και σήμερα -πλέον- η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί για το ότι οφείλει το Υπουργείο να επιστρέψει τον χώρο ως ήταν προγενέστερα στον Δήμο Χίου.

Η συμπεριφορά αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αιτία να γίνει ο κόσμος (και δικαίως) αρκετά δύσπιστος, προς ότι έλεγαν οι κυβερνητικοί για το μεταναστευτικό. Τα δε “απόνερα” αυτά της δυσπιστίας, τα εισπράττει και η ΝΔ μέχρι σήμερα!

Θυμούνται και οι συμπολίτες μας την οργή και την μήνη του κόσμου, για την προηγούμενη δημοτική Αρχή, λες και κυβερνούσε εκείνη τη χώρα (ή λες και στη Μυτιλήνη και τη Σάμο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει αντίστοιχες δομές). Βέβαια, πολλά λάθη της προηγούμενης δημοτικής Αρχής ενέτειναν σ΄ αυτό το κλίμα. Με μαθηματική ακρίβεια όλοι έβλεπαν ότι, ήδη από τις αρχές του δευτέρου ημίσεως της τότε θητείας, η πορεία πήγαινε προς πολιτικό ναυάγιο. Κάποιοι το επεσήμαιναν, αλλά μόνο ως “κακοί” αντιμετωπίζονταν … !!! (τα ίδια έζησα και το 2006 και το 2016 !).

Ήλθε, λοιπόν, η νέα δημοτική Αρχή, η οποία -επίσης- έλαβε πληθώρα Αποφάσεων για το μεταναστευτικό, πάντοτε όμως με “δια ταύτα” το: “Όχι σε νέα δομή παραμονής μεταναστών στο νησί. Κλείσιμο της ΒΙΑΛ και δομή μακράν κατοικημένης περιοχής για καταγραφή μόνο, χωρητικότητας έως 500 ατόμων”.

Τι κι αν το Δημοτικό Συμβούλιο έχει κατ΄ επανάληψη αποφανθεί; Τι κι αν η τοπική κοινωνία βοά και στενάζει; Τι κι αν όλοι βλέπουν τι συμβαίνει, εκτός από εκείνους που πρέπει να δουν;

Φώναζε ο κ. Μηταράκης (ως αντπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ) στην πλατεία Συντάγματος «Όχι μόνιμες δομές στα νησιά». Και ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να γίνει κυβερνητικός βουλευτής και να «σπάσει ο διάολος το ποδάρι του», να γίνει Υπουργός Μετανάστευσης. Οι νησιώτες αναθάρρησαν ότι θα υλοποιήσει όσα έλεγε προεκλογικά. Αλλά, φεύ, η εξουσία κάνει τον άνθρωπο κυκλοθυμικό και αλλοπρόσαλλο!  Και από εκεί που η κοινή γνώμη στο 90 % δεν θέλει τις δομές, η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί ετσιθελικά στις πλάτες των νησιωτών –και βάζοντας σε, εθνικές και κοινωνικές, περιπέτειες τον τόπο– να ιδρύσει μόνιμες δομές χιλιάδων μεταναστών στα νησιά μας, αγνοώντας κάθε εθνικό κίνδυνο παραμονής μεταναστών στα νησιά, αλλά και εξαγριώνοντας τους κατοίκους με την “τεκτονική” συμπεριφορά της. Κι ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που επισκέπτονται τα νησιά μας, μιλούν για ανυπαρξία γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά, η σημερινή κυβέρνηση (όπως και η προηγούμενη) εξακολουθεί να “πιπιλίζει την ίδια καραμέλα”, περί γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά…, προσπαθώντας να πείσει για κάτι που δεν υφίσταται, ούτε ισχύει!

Το ποτήρι, πλέον, έχει ξεχειλίσει ! Η ΝΔ στο μεταναστευτικό δεν διαφέρει σε τίποτε απολύτως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνη διαφορά η φύλαξη των συνόρων. Όντως, “εισροές” μεταναστών δεν έχουμε (ή έχουμε ελάχιστες) τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Από εκεί και πέρα, και η ΝΔ μάλλον επιθυμεί να “θυσιάσει” τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, μετατρέποντάς τα σε “ανάχωμα’ για την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη. Όνειδος! Κάποιοι θα έπρεπε να ντρέπονται πολιτικά, όταν στο παρελθόν προέβαλλαν εαυτούς ως “super πατριώτες’ και τοιουτοτρόπως υφάρπασαν την ψήφο του χιακού λαού.

Ο κ. Μηταράκης έχει αποδειχθεί κατώτερος των περιστάσεων. Δεν έχει διόλου σεβαστεί την κρίση των πολιτών που τον έστειλαν στη Βουλή για να τους εκπροσωπήσει. Έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του χιακού λαού, στην εμμονή του να γίνει αρεστός αρμοδίως, προφανώς για να διατηρήσει τον υπουργικό του θώκο.

Στην αρχή μας έφερε τα ΜΑΤ. Κατόπιν, άτομα φίλα προσκείμενα στον ίδιο (μάλιστα μη Χιώτες οι περισσότεροι, αλλά και άγνωστοι στην τοπική μας κοινωνία γενικότερα), ξεκίνησαν να επιτίθενται λεκτικά (διαδικτυακά) σε όποιον ασκεί κριτική για τα καμώματα του.

Ακολούθως, έλεγε ότι θα κάνει δομή σε συγκεκριμένο σημείο της Χίου, παραμυθιάζοντας τον λαό, ενώ αποδείχθηκε ότι, διαφορετικό σημείο είχε προεπιλέξει και ήδη το είχε γνωστοποιήσει σε άλλους φορείς εκτός Χίου και διέρρευσε τυχαία στον Τύπο.

Ακόμη, κατ΄επανάληψη έχει πει ότι τον Μάιο του 2021 η ΒΙΑΛ θα αδειάσει και θα κλείσει. Και ότι ροές δεν έχουμε. Σήμερα, μας τα γυρίζει πάλι; Γιατί, λοιπόν, χρειάζεται νέα δομή, μάλιστα χωρητικότητας χιλιάδων ανθρώπων;

Τι, τελικά, συμβαίνει; Και ποιον, πλέον, εμείς πρέπει να πιστέψουμε; Γιατί δεν ανοίγει τα χαρτιά του, να πει ευθαρσώς την αλήθεια στον κόσμο που εκπροσωπεί; Γιατί δεν παρουσιάζει, καθαρά και ξάστερα στον λαό, τα σχέδια που έχουν στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό;

Μήπως η λύση είναι να απαλλαγεί η Χίος από την πολιτική και βουλευτική παρουσία του, μήπως γλυτώσει;

 

 

 

ΥΓ.: ΣΥΡΙΖΑίοι, μην χαίρεστε ! Είστε οι χειρότεροι που πέρασαν ποτέ από το πολιτικό στερέωμα της χώρας. Διαλύσατε τα πάντα, δεν δικαιούστε να ομιλείτε… !

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.