Μεταναστευτικό: Μόνοι τους προετοιμάζονται οι μετανάστες για το χειμώνα

Έχει φτάσει σε τόσο δύσκολο σημείο η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, που στη Χίο, σε σχέση πάντα με τα υπόλοιπα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως οριακά ανεκτή.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν τα προβλήματα. Κάθε άλλο, θα έλεγε κανείς. Στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ υπήρχαν την πρώτη του μήνα 5033 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ ο χώρος δεν μπορεί -θεωρητικά-να φιλοξενήσει περισσότερα από 1.014 άτομα. Στο σύνολο του νησιού είχαν καταγραφεί (πάντα την πρώτη του μήνα) 5.338 μετανάστες και πρόσφυγες.

Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού “αντιμετωπίζεται” όπως στη Λέσβο και στη Σάμο. Με σκηνές και παραπήγματα τα οποία δεν προσφέρουν παρά προσωρινή ανακούφιση στους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.

Είναι δε, χαρακτηριστικό, ότι ενόψει του χειμώνα που καταφθάνει στο νησί, οι πρόσφυγες και μετανάστες προετοιμάζονται ουσιαστικά μόνοι τους κατασκευάζοντας αυτοσχέδιες κλειδαριές αλλά και οχυρωματικά έργα για να προστατεύσουν τις σκηνές από το νερό και τη λάσπη.

Οι υπεύθυνοι του ΚΥΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, τονίζουν ότι ουσιαστική αποσυμφόρηση δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν σταματήσουν οι αφίξεις οι οποίες συνεχίζονται καθημερινά, έστω και με μειωμένο ρυθμό.

Η τοπική κοινωνία αντιδρά με εντελώς αρνητικό τρόπο στη συνύπαρξη της με τους μετανάστες. Τη Δευτέρα οι κάτοικοι του χωριού Χαλκειός έκαναν κινητοποίηση και ζήτησαν να κλείσει το ΚΥΤ. Υπάρχουν τέλος και αυτοί που οργώνουν τα χωράφια τους έτσι ώστε να μην βρίσκουν καταφύγιο σ” αυτά μετανάστες που “περισσεύουν” και δεν χωρούν στο ΚΥΤ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.