Με πανελλήνιες εξετάσεις και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια θα γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο. Επιπλέον, το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα θα θέτει τα δικά του κριτήρια σε συνάρτηση με το μητρικό ίδρυμα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας ορίζει έναν κατώτατο όριο-κόφτη για την εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Διευκρινίστηκε πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές, ενώ το σύστημα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα ισχύει και στα δημόσια και στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Σε ό,τι αφορά τα δεύτερα, το υπουργείο Παιδείας προβλέπει ειδικό τύπο υπολογισμού για τη νέα ΕΒΕ που θα αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η ΕΒΕ προκύπτει από τον μέσο όρο επίδοσης των μαθητών ανά επιστημονικό πεδίο.

Παραδείγματος χάριν, αν ο μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων στις Πανελλαδικές είναι 10, η ΕΒΕ που θα προκύψει θα είναι 8, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να προσελκύσει τα καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα του κόσμου, όπως το Yale, το Johns Hopkins, Harvard.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στις 20 Φεβρουαρίου και να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2025 οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις των φοιτητών θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

«Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ» τόνισε ο υπουργός.

Στην παρουσίαση του νομοσχεδίου ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο πρόκειται να αυτονομηθεί και να αποκτήσει σύστημα διακυβέρνησης όπως όλα τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια.

Παράλληλα σημείωσε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια.

Ο υπουργός Παιδείας χαιρέτισε την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για ψηφιακή εξεταστική, ενώ ξεκαθάρισε πως ο νόμος είναι νόμος. «Κάνετε όση κριτική θέλετε, αλλά να μην ζημιωθούν οι φοιτητές από αυτό», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι υπάρχουν αυστηρά κριτήρια της ΕΘΑΑΕ για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, που θα ισχύσουν και για την ίδρυση νέου τμήματος ΑΕΙ.

Αναφορικά με το εθνικό απολυτήριο, ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε πως δεν είναι ώρα για να γίνει αυτή η συζήτηση: «Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα».

Σχετικά με τις καταλήψεις, ο υπουργός ήταν κάθετος. «Υπονομεύουν το ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ οι καταλήψεις, η βία και οι καταστροφές. Σέβομαι τον διάλογο αλλά τα υπόλοιπα υπονομεύουν τα ελληνικά ΑΕΙ».

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ θα τεθεί σε διαβούλευση που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Θα περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για:

  • τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια
  • τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων
  • την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου

 

Με το νομοσχέδιο τα δημόσια πανεπιστήμια:

  • Αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.
  • Απαλλάσσεται η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.
  • Αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.