Με φόντο τις απερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

“Ληστρική” απλή αναλογική και τοπικές κομματικές αγκυλώσεις

 

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου 

Όταν, πριν από μήνες, η σημερινή κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τον Νόμο της απλής αναλογικής (στην εκπροσώπηση και εκλογή αιρετών στην τοπική Αυτοδιοίκηση & το Κοινοβούλιο), αρκετοί έσπευσαν να συγχαρούν και να χαιρετίσουν τους “ιθύνοντες νόες” για την επιλογή αυτή, θεωρώντας ότι ενισχύει την δημοκρατική πολυφωνία στον τόπο.
Τότε, είχα γράψει ένα άρθρο με το οποίο καταδείκνυα ότι, η εφαρμογή της απλής αναλογικής πρέπει να επιτευχθεί βάσει προγραμματικών θέσεων συνεργασίας, όχι προσωπικών δοσοληψιών (“πάρε, δώσε, θέσεις-καρέκλες”) και σε κάθε περίπτωση δίχως να θίγεται η οριακή πλειοψηφία του πρώτου συνδυασμού επί του αποτελέσματος εκ του συνόλου της εκλογικής διαδικασίας.
Το αυτό ισχύει σε πλείστα όσα Ευρωπαϊκά κράτη, πλην Ελλάδος, που εφαρμόζουν το σύστημα της απλής αναλογικής στο δημόσιο βίο.
Για να γίνω αντιληπτός, διευκρινίζω:
Αυτή τη στιγμή κυβερνά τη χώρα μας ο Τσίπρας, ελέω των 50 εδρών bonus – ως πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές του 2015 – που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι εκείνος.
Εάν δεν είχε το bonus των 50 εδρών δεν θα είχε κυβερνήσει τη χώρα ούτε στον ύπνο του, αφού θα χρειαζόταν να συμπράξει με 3-4 ή 5 κόμματα.
Επίσης, εφόσον ήθελε την απλή αναλογική όφειλε να παραιτηθεί και να προκηρύξει εθνικές εκλογές αμέσως, με εφαρμογή της απλής αναλογικής, όχι να “στρογγυλοκάθεται” στην καρέκλα της εξουσίας και να αποφασίζει για τους άλλους, δίχως τους άλλους ! (και όχι ξέροντας ότι ο Νόμος που ψήφισε και που τον ευνοεί θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές, που θα αποτελεί ο ίδιος ισχνή μειοψηφία οπότε θα τον έχει ανάγκη ως “ρυθμιστής” των τότε καταστάσεων).
Σε όσα από τα Ευρωπαϊκά κράτη εφαρμόζεται η απλή αναλογική, υπάρχει πολυφωνία πολιτικών δυνάμεων, όλοι εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο ή την τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως ο πλειοψηφών συνδυασμός έχει τουλάχιστον οριακή πλειοψηφία και σε καμία περίπτωση δεν προκαλείται χάσμα διοίκησης.
Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, πολλά πράγματα αργούν να “ωριμάσουν” και να καταστούν εφικτά στη συνείδηση του λαού.
Συνεπώς, τι συμβαίνει σήμερα; Στον αντίποδα του προσχήματος της πολυφωνίας –που είναι όντως δημοκρατική και οφείλουμε να τη σεβόμαστε– θα πρυτανεύσει η αναρχία, η συναλλαγή περί των θέσεων εξουσίας και ο εκμαυλισμός της πολιτικής. (το είδαμε κι αυτό, πρόσφατα, όταν ο Τσίπρας εναγωνίως υπουργοποίησε ανθρώπους, που επί δεκαετίες τον έβριζαν νυχθημερόν και αίφνης πρόθυμα έσπευσαν να τον υποστηρίξουν, προκειμένου να καταλάβουν μια υπουργική καρέκλα για 5-6 ή ακόμη και 2 μήνες πριν τις εκλογές!!! Ποιος έχασε την πολιτική αιδώ για να τη βρουν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και τα κάθε λογής φερέφωνά τους, που κατέστρεψαν τη χώρα μας !).
Επιπλέον δε τούτων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως έθεσε –στον τομέα της Παιδείας– στο περιθώριο τους άριστους μαθητές (για να προωθήσει τους αρεστούς της), περιφρονώντας την ένδοξη, αρχαία των Ελλήνων αριστεία, ήλθε σήμερα να εξοστρακίσει τους εκλεκτούς του λαού και να φέρει στη θέση τους πάλι τους δικούς της αρεστούς, εκείνους που είναι ουραγοί, τελευταίοι, ελάχιστα αποδεκτοί από τον κόσμο, ακριβώς για να διαλύσει το στερεότυπο-πρότυπο της θέλησης του λαού και της ετυμηγορίας του, να καταργήσει δηλαδή εν τοις πράγμασι τη δημοκρατία !
Θέλετε παραδείγματα; Ορίστε μερικά:
1). Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ο πλειοψηφών σε όλο το νησί μας –πρώτος των πρώτων– δημοτικός σύμβουλος δεν εκλέγεται, ενώ εκλέγονται άλλοι, που έλαβαν το 1/3 ή και το 1/4 του συνόλου των δικών του σταυρών προτίμησης !!!
2). Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές ο συνδυασμός του εκλεγέντος Περιφερειάρχου –που στη Χίο έλαβε την δεύτερη Κυριακή ποσοστό 65 % έναντι 35 % του αποτυχόντος– εκλέγει μικρότερο του αποτυχόντος αριθμό συμβούλων στο Νομό διότι την πρώτη Κυριακή πέρασε μπροστά του ο αποτυχών συνδυασμός κατά 1,5 %  !!!
Έτσι, εκλέγονται στη Χίο περιφ. Σύμβουλοι εκλεκτοί –κατά τα άλλα– συμπολίτες μας, που έλαβαν 600 ή 900 ή 1.300 σταυρούς προτίμησης και δεν εξελέγη ο γράφων με 1.500 σταυρούς προτίμησης !!!
Αυτό λέγεται ΄΄Τσίπρειος δημοκρατία των εθνομηδενιστών του ΣΥΡΙΖΑ΄΄.
3). Όταν σε ένα δημοτικό Συμβούλιο εκλέγεται κάποιος Δήμαρχος και έχει 10-12 συμβούλους (έδρες), επί συνόλου 41 ή σε ένα περιφερειακό Συμβούλιο το ίδιο (10 ή 12 επί συνόλου 41), τι είδους διοίκηση μπορεί να ασκηθεί και ποιο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε προεκλογικά μπορεί να εφαρμοστεί;
Καλή η συνεργασία, δεν λέω –αντιθέτως, προσωπικά, την θεωρώ απαραίτητη όσο και επιβεβλημένη– κι εκεί θα αποδείξει καθένας τι αξίζει, όταν καταφέρει να συνεργαστεί–, αλλά όταν ήδη εκ προοιμίου (την επομένη των εκλογών) έχεις δηλώσεις δημόσιες των βασικών πολιτικών σου αντιπάλων ότι δεν επιθυμούν συνεργασία μαζί σου και θα αρκεστούν στον αντιπολιτευτικό τους ρόλο, τι είδους συνεργασία μπορείς να έχεις με τους ανθρώπους αυτούς;  Είναι δυνατόν να συνεργαστείς με όσους τηρούν το «ου με πείσης καν με πείσης»; Οι δηλώσεις αυτές είναι “βούτυρο στο ψωμί” των “αριστεριζόντων”, ισχνών πολιτικών σχηματισμών που διακαώς επιθυμούν τη συνδιοίκηση-νομή της εξουσίας (που, όμως, ο κόσμος έδειξε να μην επιθυμεί, δια της ετυμηγορίας του).
Στο σημείο αυτό – και αναφέρομαι σε τοπικό επίπεδο– οφείλω να επισημάνω την ολισθηρή στάση ορισμένων στελεχών της ΝΔ στη Χίο, που οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς την παράταξή τους.
Προσωπικά πάθη, αγκυλωτικές ιδεοληψίες, παιδαριώδεις εγωισμοί, έριδες δυο δεκαετιών με ανθρώπους της πολιτικής σκηνής στο χώρο της ΝΔ, τοπικά, έχουν δημιουργήσει ένα αγεφύρωτο χάσμα που οδηγεί σε γκρεμό και ζημιώνει τον τόπο !
Ότι κι αν έχει συμβεί (ακόμη και τα κακουργήματα παραγράφονται στην … εικοσαετία !) οφείλουν να συνεργαστούν για το καλό του τόπου και μόνον.
Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι, συγκεκριμένα μέλη της ΝΟΔΕ Χίου “έπεσαν έξω” σε όλες τις προβλέψεις τους, μη κατορθώνοντας να εκλέξουν τοπικά κανένα συνδυασμό της αρεσκείας τους, καίτοι η παράταξη οδεύει ολοένα προς τα πάνω.
Η εμμονή και η προσήλωση σε άτομα που δεν έπεισαν, που γνώριζαν ότι ο απλός κόσμος δεν επιθυμεί, οδήγησε στην έκβαση του αντίθετου –προς το προσδοκόμενο– αποτελέσματος. Από την άλλη, άλλοι πάλι, ενήργησαν με μοναδικό κριτήριο την ψηφοσυλλογή και την αρρώστια που έχουν για την πρωτιά και μόνο, αγνοώντας ότι συνθλίβουν κάθε στοιχείο που μπορεί να παράξει έργο από την επομένη των εκλογών ! Είναι οι ίδιοι που, με τεχνάσματα προεκλογικά, ζητούσαν συνεργασίες και αθέτησαν στο βωμό της προσωπικής προβολής και της αυτοικανοποίησής τους ! Όμως, θα μας δοθεί η δυνατότητα να τα παρουσιάσουμε όλα τούτα διεξοδικά, λίαν προσεχώς.
Τούτα όλα τα γράφω με αγάπη προς κάποιους, μιας και πλέον ΄΄ελέω΄΄ Νόμου ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εμμονής τοπικών Νεοδημοκρατών πολιτικάντηδων, ευρισκόμενος έξω από την ενεργό Αυτοδιοικητική δράση, θα έχω όλο το χρόνο αλλά και την ευχέρεια (απεγκλωβισμένος από ενδεχόμενες παραταξιακές δεσμεύσεις) να δημοσιοποιώ τις όποιες απόψεις μου, για τα τεκταινόμενα σε Δήμο και Περιφέρεια-περιφερειακή Ενότητα Χίου, από τον προσεχή Σεπτέμβρη.
Ο αγώνας δεν τελείωσε, μόλις ξεκίνησε ! –

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.