Μηταράκης: Μηνιαία επικοινωνία Μαρτίου

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, 

Ένας παραγωγικός μήνας φτάνει στο τέλος του. Γιορτάσαμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου, τα 203 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Πέρασαν και οι Απόκριες και η Καθαρά Δευτέρα με τα μοναδικά έθιμα και τις παραδόσεις που έχουμε στον τόπο μας, και πλησιάζουμε σιγά σιγά στο Πάσχα και την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου. 

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση των ξένων αφίξεων στη Χίο θα είναι και η έναρξη του προγράμματος της έκδοσης VISA σε τούρκους πολίτες από αύριο 30 Μαρτίου. Υπενθυμίζω ότι το 2023 είχαμε μηδενικές αφίξεις υπηκόων τρίτων χωρών στο αεροδρόμιο, ενώ σχεδόν 130 χιλιάδες στο Λιμάνι, εκ των οποίων πάνω από 92 χιλιάδες ήταν Τούρκοι. 

Επίσης, είχαμε την επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου, με τον οποίο πραγματοποιήσαμε συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βρουλή και τον Δήμαρχο Γιάννη Μαλαφή και επισκέψεις στα μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιούνται στο νησί μας. 

Ως προς το Φράγμα Κόρης Γεφύρι, λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι το φράγμα είναι πλήρως ασφαλές, ενώ εκκρεμούν κάποιες επιπρόσθετες εργασίες, που προέκυψαν κυρίως μετά την αναθεώρηση του Κανονισμού Ασφαλείας Φραγμάτων, ενώ παραμένει ο στόχος να λειτουργήσει μέχρι το φθινόπωρο του 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες για τον τεχνικό σύμβουλο και την παραμονή του αναδόχου για 30 μήνες από την έμφραξη ΔΕΝ είναι προαπαιτούμενο για την έναρξη λειτουργίας του φράγματος, όπως λανθασμένα ακούστηκε, αλλά είναι απαραίτητες ΜΕΤΑ την έναρξη λειτουργίας. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης 30 μηνών

Ως προς το νέο Δικαστικό Μέγαρο, ο ανάδοχος δεσμεύτηκε με νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τέθηκε νέα ημερομηνία παράδοσης ο Μάρτιος του 2025. 

Τέλος, αναφορικά με το αεροδρόμιο, διαπιστώθηκε η μεγάλη πρόοδος των εργασιών στην ανακατασκευή και επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων, όπου το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσει ο νέος χώρος των αναχωρήσεων ενώ μέχρι το τέλος του έτους και ο νέος χώρος των αφίξεων. 

Ως προς την επέκταση του διαδρόμου, σε συνέχεια της αδειοδότησης των δανειοθαλάμων που θα δώσουν τα απαιτούμενα χωματουργικά υλικά, αναμένονται τις επόμενες ημέρες κάποιες τελικές εγκρίσεις ώστε εντός του Β΄ τριμήνου να αρχίσει η εκμετάλλευσή τους. Παράλληλα, ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες θεμελίωσης του νέου οικίσκου φωτοσήμανσης και υποσταθμού του αεροδρομίου.  

Με την αγαστή συνεργασία όλων, όπως τόνισε ο Υφυπουργός και δεσμεύτηκε και ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος, εντός του καλοκαιριού θα έχουμε την ομαλή λειτουργία των δανειοθαλάμων και τη δυναμική επανεκκίνηση του έργου με νέα εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το Β΄ εξάμηνο του 2026. 

Ως προς το πέμπτο μεγάλο έργο υποδομής, το Τελωνείο Χίου, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και αναμένεται η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με το ΥΠΕΘΑ από πλευράς Λιμενικού Ταμείου ώστε να αρχίσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, που μαζί με την κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν συνολικά περίπου 18 μήνες. Επίσης, συνεχάρη τον Παντελή Λεγάτο, Πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, για τις αλλαγές που συντελέστηκαν το τελευταίο διάστημα στο υφιστάμενο κτήριο και που καθιστούν τον χώρο πολύ πιο λειτουργικό για τους επισκέπτες. 

Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό νέο αποτέλεσε και η έκδοση της άδειας ίδρυσης του υδατοδρομίου Χίου, ενώ επόμενο βήμα είναι η άδεια λειτουργίας και η έναρξη κατασκευής του. Επίσης, αναμένουμε και τις άδειες ίδρυσης για Ψαρά και Οινούσσες. 

Όλα τα ανωτέρω δημιουργούν ένα πολύ πιο ευνοϊκό κλίμα για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στο νησί μας και ήδη τον Ιούλιο θα έχουμε τη λειτουργία του πρώτου πεντάστερου ξενοδοχείου στη Χίο. Ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αφενός για την κατασκευή της μαρίνας αφετέρου για την πλήρη ανακατασκευή των χώρων του ΝΟΧ

Ως προς τα θέματα υγείας(α) σημαντικό είναι η εξυπηρέτηση από 14 Μαρτίου των ασφαλισμένων του ΝΑΤ από ιατρό στον Οίκο Ναύτου δύο φορές την εβδομάδα, όπως συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Ε.Ν., σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, (β) ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή-προσαρμογή στα νέα πρότυπα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. ΧΙΟΥ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ» και αναμένουμε αποτελέσματα και (γ) προκηρύχθηκαν τρεις επιπλέον μόνιμες θέσεις ιατρών για το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο.

Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η συζήτηση, στην οποία συμμετείχα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Παππά και τον Περιφερειάρχη. Κατά την παρέμβασή μου αναφέρθηκα στα σημαντικά έργα και ζητήματα που απασχολούν τα νησιά της Περιφερειακής μας Ενότητας. Είναι προφανές ότι σχεδόν σε όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν στον κοινό μας τόπο, που είναι η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών μας, υπάρχουν συναρμοδιότητες. Να σημειωθεί ότι θετική ήταν και η ανταπόκριση της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση του έργο της Σχολής Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων Οινουσσών. 

Σημαντική επίσης ήταν και η επίσκεψη του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια, κατά την οποία ανακοίνωσε την πρόσληψη 40 νέων «δασοκομάντος», ενισχύοντας την πυροσβεστική δύναμη του νησιού μας εν όψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου. 

Τέλος, συναντήθηκα και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γιώργο Φλωρίδη στον οποίο έθεσα ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, την ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από την προβληματική εφαρμογή του νόμου περί συνεπιμέλειας που στην πραγματικότητα βλάπτουν τα παιδιά των οικογενειών (διαζευγμένων, εν διαστάσει), που είναι τα μόνα που δε φταίνε. Θέμα το οποίο θα φέρω στη Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.